Οικονομία

Εν αναμονή δεικτών ανάπτυξης στη Γερμανία και αποτελεσμάτων από Meta, Boeing και Ford

Συνεχίζεται η ανακοίνωση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων αμερικανικών εταιρικών κολοσσών σήμερα (24.4.2024), κάτι που αναμένεται από τους επενδυτές στα χρηματιστήρια ιδίως στις ΗΠΑ, ενώ το ενδιαφέρον στην Ευρώπη επικεντρώνεται στις ανακοινώσεις του επιχειρηματικού δείκτη Ifo αλλά και των εκτιμήσεων της γερμανικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη της χώρας.

Οι ειδήσεις αυτές αναμένονται καθώς έκλεισαν θετικά χθες (23.04.24) οι δείκτες των χρηματιστηρίων σε ΗΠΑ και Γερμανία, αλλά και στην Ασία. Συγκεκριμένα, στην «ατμομηχανή» της ευρωπαϊκής οικονομίας, οι επενδυτές περιμένουν σήμερα από το Ινστιτούτο Ifo με έδρα το Μόναχο να παρουσιάσει τον δείκτη επιχειρηματικού κλίματος για τον Απρίλιο.

Ο δείκτης, για τον οποίο ερωτώνται κάθε μήνα περίπου 9.000 διευθυντές, θεωρείται σημαντικός οικονομικός δείκτης. Τον Μάρτιο αυξήθηκε στις 87,8 μονάδες από 85,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2023. Οι ειδικοί προβλέπουν δείκτη επιχειρηματικού κλίματος 88,9 μονάδων για τον Απρίλιο.

Η Γερμανία συνεχίζει να υπολείπεται όσον αφορά την ανάπτυξη σύμφωνα με τις προβλέψεις πολλών κορυφαίων ερευνητικών ινστιτούτων. Το πως βλέπει τις προοπτικές ο συνασπισμός των κομμάτων που κυβερνά τη χώρα θα φανεί σήμερα (24.04.24) καθώς ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) θα παρουσιάσει την εαρινή πρόβλεψη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Οι ειδικοί αναμένουν ότι η πρόβλεψη θα είναι ασθενέστερη από ό,τι το φθινόπωρο. Χρησιμεύει ως βάση για τη φορολογική εκτίμηση του Μαΐου, από την οποία εξαρτώνται οι συμφωνίες για τον προϋπολογισμό.

ΗΠΑ

Η μητρική εταιρεία του Facebook Meta παρουσιάζει τα στοιχεία της για το πρώτο τρίμηνο. Κατά το τέταρτο τρίμηνο, η Meta κατάφερε να εντυπωσιάσει με αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 25% και η τιμή της μετοχής της έχει αυξηθεί περισσότερο από 20% τους τελευταίους τρεις μήνες.

Η αμερικανική εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών Boeing υποβάλλει έκθεση για το πρώτο οικονομικό τρίμηνο. Η Boeing συνεχίζει να αγωνίζεται με προβλήματα ποιότητας και κατασκευαστικά ελαττώματα σε μεμονωμένα μοντέλα. Στις αρχές Ιανουαρίου, για παράδειγμα, μέρος του τοιχώματος της καμπίνας ενός Boeing 737 Max-9 που διαχειρίζεται η Alaska Airlines έπεσε λίγο μετά την απογείωση στο Πόρτλαντ σε ύψος σχεδόν πέντε χιλιομέτρων.

Η Ford παρουσιάζει στοιχεία από το δεύτερο τρίμηνο, η Volvo από το πρώτο τρίμηνο. Η Ford αναγκάστηκε πρόσφατα να αναβάλει το λανσάρισμα στην αγορά δύο ηλεκτρονικών μοντέλων λόγω της αδύναμης ζήτησης. Στη Volvo, ο τελευταίος ντίζελ έφυγε από τη γραμμή παραγωγής στα τέλη Μαρτίου- οι Σουηδοί θέλουν να γίνουν πλήρως ηλεκτρικοί από το 2030

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button