Αθλητικά

Η άφιξη του «Belem» στη Μασσαλία και τα δρακόντεια μέτρα πριν το άναμμα του Ολυμπιακού βωμού

Το ταξίδι του θρυλικού ιστιοφόρου «Belem» ολοκλήρωσε το ταξίδι του στα νερά της Μεσογείου και -φεύγοντας πριν από 12 ημέρες από τον Πειραιά- έφτασε σε γαλλικά νερά και στη Μασσαλία, μεταφέροντας την Ολυμπιακή Φλόγα στους διοργανωτές των ολυμπιακών Αγώνων 2024.

Η Ελλάδα παρέδωσε στις 26 Απριλίου την Ολυμπιακή Φλόγα στην Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024» και το ιστιοφόρο “Belem” τη βοήθησε στο… ταξίδι της προς τη Μασσαλία, ενόψει της έναρξης του κορυφαίου αθλητικού ραντεβού.

Η Ολυμπιακή Φλόγα έφθασε σήμερα (08.05) στα ανοικτά των ακτών της Μασσαλίας, με το τρικάταρτο “Belem”, κοντά στα νησιά Frioul και στον φάρο Planier, γεμίζοντας τους πάντες με ενθουσιασμό.

Ο καιρός -και πιο συγκεκριμένα ο άνεμος- ήταν ιδανικός και βοήθησε τη θαλάσσια “παρέλαση” που υπήρξε δίπλα στο “Belem” (1024 σκάφη το συνόδευσαν στο βόρειο και στην συνέχεια στο νότιο λιμάνι της Μασσαλίας).

Εδώ και αρκετές ημέρες, οι προετοιμασίες τελούνται σε “πυρετώδεις” ρυθμούς στο Παλιό Λιμάνι και στον όρμο της Λακυδόνας, όπου έφθασαν Έλληνες ναυτικοί πριν από 2.600 χρόνια και ίδρυσαν την Μασσαλία. Φυσικά, τα μέτρα ασφαλείας είναι σε “κόκκινο” επίπεδο!

Στις 19:00 (σ.σ. τοπική ώρα), το πλοίο θα μπει μεγαλοπρεπώς στο Παλιό Λιμάνι, μετά από 12 ημέρες πλοήγησης από την αναχώρηση από την Ελλάδα. Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Εμμανουέλ Μακρόν, η υποδοχή περιλαμβάνει πυροτεχνήματα «βιοδιασπώμενων ανακυκλωμένων κομφετί», με την μουσική της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Μασσαλίας και τα εντυπωσιακά πανό των υποστηρικτών της Μαρσέιγ, που είναι ο εμβληματικός ποδοσφαιρικός σύλλογος της πόλης.

Περίπου 45 λεπτά αργότερα, ο Ολυμπιακός Βωμός θα ανάψει στην Quai de la Fraternité, στις εκβολές του περίφημου Canebière. Και η αγωνία παραμένει, σχετικά με την ταυτότητα του ατόμου που θα είναι υπεύθυνος για αυτή την αποστολή και που ίσως δεν θα είναι ο Μανοντού.

Τέλος, μια μεγάλη συναυλία από τους ράπερ της Μασσαλίας Soprano και Alonzo θα ολοκληρώσει αυτήν την ημέρα.

Η πιο μεγάλη “δοκιμή” μέχρι την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων

Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί πρόκληση και για την ασφάλεια της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, με περισσότερα από 6.000 μέλη της αστυνομίας να κινητοποιούνται, συμπεριλαμβανομένων αστυνομικών από τις επίλεκτες μονάδες Raid ή μέλη των ναυτικών ταξιαρχιών.

Με τους πράκτορες να αναφέρονται στο δημαρχείο (πυροσβέστες, δημοτικοί αστυνομικοί κ.λπ.), το εργατικό δυναμικό θα φθάσει τα 8.500 άτομα, περισσότερα από αυτά που είχαν αναπτυχθεί τον Σεπτέμβριο του 2023 για την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου.

Παρακολουθούμενη από ξηρά και θάλασσα, η πόλη της Μασσαλίας θα βρίσκεται επίσης κάτω από μια εναέρια «φούσκα ασφαλείας», με ένα αεροπλάνο παρακολούθησης ραντάρ AWACS, ελικόπτερα και μια συσκευή κατά των drones.

Η λαμπαδηδρομία μέχρι την Τελετή Έναρξης

Την Πέμπτη (09.05), η Ολυμπιακή Φλόγα θ’ αρχίσει από τη Μασσαλία ένα ταξίδι 69 ημερών σε όλην την Γαλλία, συμπεριλαμβανομένης της ηπειρωτικής Γαλλίας και του εξωτερικού, ενώ η άφιξη στο Παρίσι είναι προγραμματισμένη για τις 26 Ιουλίου, την ημέρα της Τελετής Εναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, για την Αφή του Ολυμπιακού Βωμού.

Αυτή η μεγάλη Λαμπαδηδρομία, που θα περάσει από τα κάστρα του Λίγηρα, τις παραλίες της D-Day ακόμα και το Mont-Saint-Michel, θ’ αρχίσει το πρωί από την Notre-Dame de la Garde, ενώ το απόγευμα της Πέμπτης (9/5), αφού περάσει στα χέρια των Μπαζίλ Μπολί, Ζαμν Πιέρ Παπέν, Τόνι Πάρκερ και Σοπράνο, η Ολυμπιακή Φλόγα θ’ ανάψει στον Βωμό που βρίσκεται μπροστά από το Stade Vélodrome, από τα χέρια του Ντιντιέ Ντρογκμπά του θρύλου της Μαρσέιγ από την Ακτή Ελεφαντοστού.

ΦΩΤΟ reuters

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button