Στα «σκαριά» αυξήσεις στα επιδόματα υγείας για επαγγελματίες και αγρότες – Οι 5 παροχές που εξετάζεται να αυξηθούν
Αυξήσεις στις μη συνταξιοδοτικές παροχές του ΕΦΚΑ προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυταπασχολούμενους και τους αγρότες σχεδιάζει το Υπουργείο Εργασίας.
Αυτό προκύπτει από τις βασικές γραμμές του πορίσματος το οποίο έχουν ετοιμάζει οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας για τη διαμόρφωση ενιαίων κανόνων παροχών του ΕΦΚΑ προς όλους τους ασφαλισμένους, τόσο τους μισθωτούς, όσο τους μη μισθωτούς (επαγγελματίες, αυταπασχολούμενους, αγρότες), σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr.
Μεταξύ των κύριων συμπερασμάτων του εν λόγω πορίσματος είναι πως οι επαγγελματίες, οι αυταπασχολούμενοι και οι αγρότες λαμβάνουν χαμηλότερες μη συνταξιοδοτικές παροχές σε σχέση με τους μισθωτούς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα και ακόμη χαμηλότερες από ορισμένες κατηγορίες μισθωτών (από τα λεγόμενα “ευγενή” ταμεία των τέως ΔΕΚΟ, τραπεζών κλπ.).
Αυτή η εικόνα αφορά -δηλαδή της σχετικά υποδεέστερης θέσης των μη μισθωτών στο “χάρτη” των επιδομάτων υγείας του ΕΦΚΑ – αφορά τα έξοδα κηδείας, επιδόματα κύησης και λοχείας, επιδόματα ασθενείας και ατυχήματος.
Αν και έχουν ενιαιοποιηθεί οι κανόνες εισφορών, αλλά και οι κανόνες παροχής συντάξεων για όλους τους ασφαλισμένους μετά το 2016 – 2017 (οπότε όλα τα ταμεία βρέθηκαν κάτω από την κοινή “στέγη” του ΕΦΚΑ) και όλοι οι ασφαλισμένοι λαμβάνουν συντάξεις με βάση το ίδιο “καθεστώς”, όσον αφορά τις παροχές υγείας του ΕΦΚΑ δεν ισχύουν οι ιδιοι κανόνες.
Για κάθε ταμείο εξακολουθούν εξακολουθούν ακόμα – 7 χρόνια μετά την σύσταση του ΕΦΚΑ- να ισχύουν διαφορετικοί κανόνες, εντελώς άνισοι, με τους ασφαλιστικά ενήμερους μη μισθωτούς να φέρονται να έχουν χαμηλότερες παροχές σε σχέση με όλους τους άλλους ασφαλισμένους, αν και πληρώνουν σε γενικές γραμμές τις ίδιες (ως ποσό) εισφορές.
Η εικόνα αυτή, προτείνεται στο εν λόγω πόρισμα αρμοδίων παραγόντων του Υπουργείου Εργασίας, να αλλάξει στην κατεύθυνση της εξοιμοίωσης των παροχών των μη μισθωτών με εκείνες της συντριπτικής πλειοψηφίας των μισθωτών, δηλαδή εκείνων του τέως ΙΚΑ και του “στενού” Δημοσίου.
Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε αύξηση του ύψους των παροχών προς τους μη μισθωτούς για επιδόματα κύησης και λοχείας, επιδόματα ασθενείας και ατυχήματος, αλλά και έξοδα κηδείας.
Το πόρισμα αυτό θα αποτελέσει τη βάση συζήτησης σε κυβερνητικό επίπεδο το αμέσως επόμενο διάστημα, η οποία θα καταλήξει σε ένα τελικό σχέδιο αλλαγών, αν και δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί το αν πρέπει να έλθει ως νομοθετική πρωτοβουλία ή ως προεδρικό διάταγμα.
Ως προς το χρόνο της εφαρμογής του, οι ίδιες πηγές, το τοποθετούν σίγουρα μετά τις ευρωεκλογές αλλά πριν το τέλος του τρέχοντος έτους.