Τεχνολογία

Κάμερα με τεχνητή νοημοσύνη «γδύνει» όσους φωτογραφίζει

Η κάμερα NUCA με μια πρώτη ματιά δεν διαφέρει πολύ από άλλες, compact φωτογραφικές μηχανές (τις θυμάστε; Είναι αυτές που χρησιμοποιούσαμε πριν τα smartphones). Όμως, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, εμφανίζει γυμνό μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα μετά το «κλικ» όποιον ποζάρει μπροστά στον φακό της.

Πρόκειται για μια συνεργασία του Γερμανού καλλιτέχνη Ματίας Βεφ και του συμπατριώτη του σχεδιαστή Μπένεντικτ Γκρος, οι οποίοι μέσω αυτής της deepfake κάμερας θέλουν να στείλουν ένα σημαντικό μήνυμα για το πώς η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη (generative AI) διαβρώνει την δομή της πραγματικότητας.

«Η NUCA έχει ήδη προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, που κυμαίνονται από τους φόβους για την προκατάληψη της τεχνητής νοημοσύνης υπέρ της λατρείας του σώματος και της μανίας της ομορφιάς, μέχρι τον ενθουσιασμό για τον εορτασμό της φυσικής ανθρώπινης ομορφιάς και μορφής», αναφέρεται στην ιστοσελίδα των δημιουργών της κάμερας. «Αυτό το πρότζεκτ ξεκινά μια κρίσιμη συζήτηση σχετικά με τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, δίνοντας έμφαση στη συναίνεση, την αλγοριθμική δικαιοσύνη και τις κοινωνικές επιπτώσεις των εικόνων που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη».

Πώς λειτουργεί

Στην τρέχουσα μορφή της, η κάμερα NUCA είναι κατασκευασμένη από τρισδιάστατα σχεδιασμένα και εκτυπωμένα μέρη. Ένα ενσωματωμένο smartphone καταγράφει την εικόνα και την αποστέλλει σε ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης το οποίο προσθέτει το πρόσωπο του φωτογραφιζόμενου σε ένα γυμνό σώμα, δημιουργημένο από AI.

«Ο χρόνος επεξεργασίας είναι αρκετά σύντομος, δέκα δευτερόλεπτα», δήλωσε ο Βεφ στην ιστοσελίδα Fast Company. «Μία από τις προκλήσεις ήταν να μειώσουμε τον χρόνο για τη δημιουργία των εικόνων. Χρησιμοποιήσαμε ως επί το πλείστον εργαλεία που είναι δημόσια διαθέσιμα, αλλά το να τα συνδυάσουμε με έναν πολύ αποτελεσματικό τρόπο και να τα βάλουμε σε μια λειτουργική συσκευή είναι κάτι που δεν έχει γίνει ξανά».

Η NUCA είναι απλά ένα λειτουργικό πρωτότυπο, σχεδιασμένο κυρίως για καλλιτεχνική έκφραση, και δεν πρόκειται να αξιοποιηθεί εμπορικά. Οι δημιουργοί της θα την παρουσιάσουν σε μια έκθεση στο Βερολίνο αυτό το καλοκαίρι.

Το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης της κάμερας προσθέτει το πρόσωπο του φωτογραφιζόμενου σε ένα γυμνό σώμα, δημιουργημένο από AI

NUCA

Δεν αποκλείεται όμως, στο μέλλον να κυκλοφορήσουν παρόμοια προϊόντα απευθυνόμενα σε καταναλωτές. Η τεχνολογία δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης έχει εξελιχθεί πάρα πολύ, παράγοντας φωτορεαλιστικές εικόνες τόσο πραγματικών όσο και ψεύτικων ανθρώπων. Από τα πορνογραφικά deepfakes της ποπ σταρ Τέιλορ Σουίφτ μέχρι ανήλικων κοριτσιών σε σχολεία, το πρόβλημα είναι πραγματικό και οι Βεφ και Γκρος το σχολιάζουν μέσω του καλλιτεχνικού τους πρότζεκτ. Και καλό θα ήταν να λάβουμε υπόψη μας την προειδοποίησή τους.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button