Οικονομία

ΕΦΚΑ: Τα τρία σενάρια για τις δαπάνες για τις μη συνταξιοδοτικές παροχές των ασφαλισμένων

Τρία σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι σε σχέση με τις δαπάνες για τις μη συνταξιοδοτικές παροχές του ΕΦΚΑ.

Ο λόγος για τα ασφαλιστικά επιδόματα ασθενείας, ατυχήματος, κύησης, λοχείας, τα έξοδας κηδεία κλπ τα οποία παρέχει ο ΕΦΚΑ στους ασφαλισμένους τους και τα οποία είναι ανεξάρτητα τόσο από την ιατρο-φαρμακευτική περίθαλψη (ΕΟΠΥΥ), όσο και από τα τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ.

Το Υπουργείο Εργασίας είναι αποφασισμένο να προχωρήσει σε ενιαίους κανόνες – και – στις μη συνταξιοδοτικές παροχές του ΕΦΚΑ και έχει στα χέρια του πόρισμα αλλαγών (με ορίζοντας τη θεσμοθέτηση τους έως το τέλος του 2024), όπως έχει αποκαλύψει το newsit.gr https://www.newsit.gr/oikonomia/xristika/efka-sta-skaria-ayksiseis-sta-epidomata-ygeias-gia-epaggelmaties-kai-agrotes-oi-5-paroxes-pou-eksetazetai-na-ayksithoun/4062609/ , βασική κατεύθυνση του οποίου είναι η αύξηση των παροχών στους μη μισθωτούς, δηλαδή τους επαγγελματίες και τους αγρότες.

Ωστόσο, ακόμα είναι “ανοιχτή” η δημοσιονομική κατεύθυνση της επερχόμενης αλλαγής της αρχιτεκτονικής των επιδομάτων υγείας του ΕΦΚΑ.

Με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα, το δημοσιονομικό κόστος των εν λόγω επιδομάτων ανέρχεται στα 350 εκατ. ευρώ.

Πληροφορίες του newsit.gr αναφέρουν πως στο προαναφερθέν πόρισμα βρίσκονται τρία σενάρια:
– Το πρώτο σενάριο προβλέπει αύξηση του δημοσιονομικού κονδυλίου το οποίο διατίθεται για τα επιδόματα του ΕΦΚΑ.

– Το δεύτερο σενάριο προβλέπει διατήρηση του ίδιου δημοσιονομικού κονδυλίου για τα επιδόματα του ΕΦΚΑ.

-Το τρίτο σενάριο προβλέπει μείωση του δημοσιονομικού κονδυλίου για τα επιδόματα.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα διαμορφωθούν ενιαίοι κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους, “χωρίς μεγάλους κερδισμένους και μεγάλους χαμένους”, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Πάντως στους κερδισμένους των αλλαγών αναμένεται σίγουρα οι μη μισθωτοί (καθώς με βάση το υφιστάμενο αλλαγών είναι ριγμένοι), στα ίδια πάνω – κάτω θα παραμείνουν οι μισθωτοί του Δημοσίου και του ΙΚΑ, ενώ οι παροχές των μισθωτών των “ευγενών” ταμείων (τέως ΔΕΚΟ, τραπεζών, κλπ) αναμένεται να εξομοιωθούν με εκείνες των άλλων μισθωτών (Δημοσίου, ΙΚΑ).

To άρθρο ΕΦΚΑ: Τα τρία σενάρια για τις δαπάνες για τις μη συνταξιοδοτικές παροχές των ασφαλισμένων δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button