Οικονομία

Διπλό exit για τους Σπαρτιάτες; Στο τραπέζι σενάριο και για διπλές εκλογές, ποιους τρέχει ο Μητσοτάκης, γιατί να μην υπάρχουν δύο υποψήφιοι για τον ΣΕΒ; Σχόλασε ο γάμος για τη Διαδικασία, νέος γαμπρός για Toolbox, υπογράφει το ΣΔΙΤ για τον οδοφωτισμο της Ηπείρου η Mytilineos, η οικογένεια Θαν. Μαρτίνου και το ακίνητο στην Τρυπητή Πάρου

Διπλό exit για τους Σπαρτιάτες;

Σήμερα νωρίς το απόγευμα το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου θα προχωρήσει στην ανακήρυξη των κομμάτων που θα κατεβούν στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Ένσταση κατά της καθόδου των Σπαρτιατών κατέθεσαν με υπομνήματα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, επιστολή στον Άρειο Πάγο έστειλε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης και εκπρόθεσμα επιστολή κατέθεσε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Προηγήθηκε η πρόταση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για ποινικές διώξεις σε βάρος των 11 βουλευτών των Σπαρτιατών για εξαπάτηση των εκλογέων και σε βάρος του έγκλειστου στις φυλακές Δομοκού Ηλία Κασιδιάρη, ως ηθικού αυτουργού. Θεωρείται πολύ πιθανό και το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου να διαθέτει στοιχεία που να οδηγούν στο μπλόκο των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές.

Το Εκλογοδικείο αποφασίζει

Σήμερα έχει δικάσιμο το Εκλογοδικείο. Νομικοί κύκλοι δεν απέκλειαν να εκδόσει απόφαση και ως προς το αν οι Σπαρτιάτες αποτελούσαν προκάλυμμα άλλου κόμματος και η πραγματική ηγεσία τους ήταν άλλη από αυτή που εμφανιζόταν ότι είναι, αν δηλαδή οι πολίτες ψηφίζοντας Σπαρτιάτες στις εκλογές ψήφιζαν άλλο κόμμα, είτε το γνώριζαν είτε όχι, και πιθανώς να κριθεί ότι υπήρξε νόθευση της λαϊκής βούλησης και να ακυρωθεί η εκλογή ορισμένων, ή όλων, των υπό τέτοιες συνθήκες εκλεγμένων βουλευτών» όπως αναφέρει σε άρθρο του ο συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος. Το Δικαστήριο θα κληθεί να κρίνει αν οι Σπαρτιάτες σεβάστηκαν τις επιταγές υπηρέτησης της δημοκρατίας (άρθρο 29 παρ. 1 του Συντάγματος) και της “ελεύθερης και ανόθευτης εκδήλωσης της λαϊκής θέλησης” (άρθρο 52 Συντάγματος). Σε περίπτωση που θεωρηθεί ότι οι Σπαρτιάτες νόθευσαν την λαϊκή βούληση, θα κριθούν έκπτωτοι από την Βουλή και οι 12 βουλευτές όπως είναι η επικρατέστερη εκδοχή. Εάν εκδοθεί σήμερα απόφαση, η διαδικασία αποπομπής από την Βουλή θα εκκινήσει άμεσα.

Χωρίς εκλογές

Σε περίπτωση έκπτωσης των Σπαρτιατών, υπάρχουν δύο σενάρια, με ή χωρίς εκλογές.

  • 1ο σενάριο: Χωρίς εκλογές

Το ποσοστό που πήραν οι Σπαρτιάτες στις εκλογές του Ιουνίου 2023 (4,68%) και οι έδρες (12) θα μοιραστούν στα άλλα κόμματα ανάλογα με τα ποσοστά τους. Θα υπάρξει αναλογική αντικατάσταση των βουλευτών στις 12 περιφέρειες. Αυτό το σενάριο οδηγεί ενδεχομένως και σε 15-20 καραμπόλες. Θα εκλεγούν βουλευτές που έμειναν εκτός στις εθνικές εκλογές του 2023 και θα χάσουν την έδρα τους κάποιοι εκλεγμένοι καθώς θα αλλάξει η κατανομή των αδιάθετων.

  • 2ο σενάριο: Διπλές κάλπες στις 9 Ιουνίου. Να γίνουν μαζί ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές στις 12 περιφέρειες όπου κηρύχτηκαν έκπτωτοι οι Σπαρτιάτες.

Πάνω από την μισή Ελλάδα

Εάν επιβεβαιωθεί το δεύτερο σενάριο, θα ξαναγίνουν εθνικές εκλογές σχεδόν στα 3/5 της χώρας. Οι 12 εκλογικές περιφέρειες είναι οι εξής: Α Αθηνών, Β1 Βόρειος Τομέας Αθηνών, Β2 Δυτικός Τομέας Αθηνών, Β3 Νότιος Τομέας Αθηνών, Β´ Πειραιώς, Α Ανατολικής Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαίας, Ηρακλείου, Α Θεσσαλονίκης, Β Θεσσαλονίκης και Λάρισας. Στην ουσία θα πρόκειται για γενικές εκλογές. Θα είναι, πάντως, και μια ευκαιρία για τον Στέφανο Κασσελάκη να μπει στη Βουλή. Καθώς δεν έχουν περάσει 18 μήνες από τις προηγούμενες θα γίνουν με λίστα.

Πόσες έδρες παίρνουν

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών του 2023, η Ν.Δ. θα βγάλει 5-6 έδρες παραπάνω, ο ΣΥΡΙΖΑ 3 και από μία ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας. Η προσομοίωση θα οδηγήσει στις εξής ανακατατάξεις:

  • Ν.Δ. 42,55% (από 40,56%) με 164 έδρες από 158 που έχει σήμερα.
  • ΣΥΡΙΖΑ 18,7% (από 17,83%) με 50 έδρες από 47.
  • ΠΑΣΟΚ 12,42% (από 11,84%) με 33 έδρες από 32.
  • ΚΚΕ 8,07% (από 7,69%) με 22 έδρες από 21.
  • Από μία έδρα παίρνουν επίσης η Ελληνική Λύση 4,65% (από 4,44%) και 12 έδρες, η Νίκη 3,88% (από 3,7%) και 10 έδρες και η Πλεύση Ελευθερίας 3,33% (από 3,17%) και 9 έδρες από 8.

«Να τρέξετε»

Εκτός από τους 12 κορυφαίους υπουργούς στους οποίους χρέωσε περιφέρειες για να τις πάρουν πάνω τους στην προεκλογική περίοδο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βλέπει σε ομάδες τους βουλευτές της ΝΔ και τους επιστρατεύει και αυτούς. Σήμερα θα συναντηθεί με 17 βουλευτές από την Δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Ηπειρο. «Εγώ θα τρέξω, το κάνω ήδη, θέλω να τρέξατε κι εσείς» είπε στους βουλευτές του Αιγαίου, της Κρήτης και του Ιονίου που είδε πρώτους. « Θέλω να δώσουμε συγκροτημένα τη μάχη όλοι μας» τόνισε. «Συγκροτημένα και οι υπουργοί συγκροτημένα και οι βουλευτές. Συγκροτημένα και το κόμμα. Οι ευρωεκλογές είναι μια εθνική κάλπη. Δεν χωράει χαλαρή ψήφος που μπορεί να διακινδυνεύσει τα όσα πετύχαμε μέχρι τώρα. Δώστε μεγάλο βάρος και παρουσιάστε στις εκλογικές περιφέρειες σας τα έργα που κάναμε εκεί. Να συνεχιστεί η πορεία χωρίς κλυδωνισμούς». Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους βουλευτές να μην κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Να παραδέχονται ότι υπάρχει ακρίβεια που ταλαιπωρεί τον κόσμο αλλά να θυμίζουν στους πολίτες και τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση.

Επιστολική

Επίσης κάλεσε τους βουλευτές να παρακινήσουν τους πολίτες που δεν θα πήγαιναν σε άλλη περίπτωση να ψηφίσουν (ηλικιωμένους, εργαζόμενους κα) να εγγραφούν στην πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο. Μέχρι χθες στις 19.44 το βράδυ είχαν εγγραφεί συνολικά 122.419. Από αυτούς οι 87.453 (71,4%) είναι από την Ελλάδα και οι 34.966 (28,6%) από το εξωτερικό. «Όσοι ενδιαφέρονται έχουν άλλη μια βδομάδα μπροστά τους, έως τις 29 Απριλίου» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Να πείσουμε όσους περισσότερους μπορούμε.»

Ε όχι και «κούκλος»!

Στο πεδίο της φαντασίωσης τοποθέτησε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου την «δήλωση» Μπέου ότι τον χαιρέτησε «γειασου κούκλε» στο δικαστήριο Βόλου όπου ήταν αντίδικοι. «Ή πείραγμα ήταν ή σεξουαλική παρενόχληση» είπε ο δήμαρχος. «Με έχεις να λέω τέτοια στον Μπέο;;» είπε σε συνομιλητή της η Κωνσταντοπούλου.. Γι αυτό υπάρχει η φαντασία για να καλπάζει. Όχι όμως να γίνεται και εφιάλτης!

Γιατί να μην υπάρχουν δύο υποψήφιοι για τον ΣΕΒ;

Με τρέμουλο ορισμένοι αναλυτές, εξηγούν πως είναι «πρωτοφανές» να υπάρχουν δύο υποψήφιοι για την προεδρία του ΣΕΒ και πως στην υπεραιωνόβια ιστορία του συνδέσμου (με τη σημερινή μορφή του ιδρύθηκε πάντως το 1947) πάντα στις εκλογές κατέβαινε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο. Αφορμή για τις δακρύβρεχτες αναλύσεις είναι οι δύο υποψηφιότητες για τις φετινές εκλογές ανάδειξης προέδρου του ΣΕΒ που γίνονται στις 19 Ιουνίου, της Ιουλίας Τσέτη και του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, δύο ισχυρών προσωπικοτήτων της εγχώριας βιομηχανίας. Ο ΣΕΒ μετονομάστηκε επί εποχής Δημήτρη Δασκαλόπουλου από Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών σε Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών και τα επόμενα χρόνια είδαμε να καταλαμβάνει τη θέση του προέδρου ένας μη βιομήχανος, ο Θεόδωρος Φέσσας. Τώρα επιστρέφουμε στις ρίζες με τη θέση να διεκδικείται από δύο εκπροσώπους της βιομηχανίας. Κάποιοι λένε πως μπορεί να εμφανιστεί και τρίτος υποψήφιος από άλλο κλάδο.

Η στήλη θεωρεί πως είναι δείγμα υγείας η διεκδίκηση μιας σημαντικής θέσης, αυτής του επικεφαλής του μεγαλύτερου εργοδοτικού φορέα της χώρας, από δύο και τρεις ανθρώπους. Κατανοούμε την άποψη πως είναι καλύτερα να βγαίνει προς τα έξω μια ενιαία εικόνα για τον σύνδεσμο, όπως συμβαίνει και με άλλους αντίστοιχους φορείς στην Ευρώπη. Από την άλλη πλευρά, ας μην κοροϊδευόμαστε. Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν μέσα στον ΣΕΒ και φωνές αντίδρασης, δημιουργήθηκαν και νέοι φορείς από βιομηχάνους που θεωρούσαν πως δεν εκπροσωπούνται επαρκώς, κ.ο.κ. Συνεπώς οι δύο υποψηφιότητες είναι ευκαιρία για ουσιαστικό διάλογο στην κορυφή των ελληνικών επιχειρήσεων. Μπορεί βέβαια μέσα στις επόμενες ημέρες να μάθουμε πως τελικά το ψηφοδέλτιο θα είναι ένα και ενιαίο. Έχει ξανασυμβεί!

Σχόλασε ο γάμος για τη Διαδικασία, νέος γαμπρός για Toolbox

Η στήλη έχει αποκτήσει ειδίκευση στις ανακατατάξεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στον τομέα των εταιρειών συμβούλων στη χώρα. Τροφοδοτούμε και άλλες στήλες, να είναι καλά οι άνθρωποι! Τώρα μαθαίνουμε πως τελικά αποχώρησε από τη διεκδίκηση της Διαδικασίας, της δεύτερης μεγαλύτερης ελληνικής εταιρείας συμβούλων, η Bright Business Solutions. Όμως ο εκ των μεγαλομετόχων της Διαδικασίας Χρ. Καινούργιος συνεχίζει τις συζητήσεις για την πώληση του ποσοστού του. Η Bright δεν κατάφερε να πείσει και τους μικρομετόχους της Toolbox, που κυριαρχεί στα έργα τεχνολογίας του δημοσίου, με αποτέλεσμα να αποσυρθεί και από αυτή την εξαγορά. Για την Toolbox ακούγεται πως εμφανίστηκε άλλος γαμπρός αφού ο μεγαλομέτοχος Κων/νος Τζοάννης επιμένει να πωλήσει. Ποιος είναι ο νέος υποψήφιος επενδυτής; Η εταιρεία τεχνολογίας Cognity, που μπορεί να έχει χαμηλό προφίλ αλλά έχει, επίσης, σοβαρά συμβόλαια στο δημόσιο γύρω από την πύλη gov.gr. Η Cognity των Γιώργου Γαζέπη και Θεόδωρου Σιαμπάνη είχε το 2022 έσοδα που ξεπέρασαν τα 22 εκατ. ευρώ.

Υπογράφει το ΣΔΙΤ για τον οδοφωτισμο της Ηπείρου η Mytilineos

Ιδρύθηκε πριν από λίγες ημέρες η «Οδοφωτισμός Ηπείρου Μονοπρόσωπη ΑΕ», η κατά 100% θυγατρική εταιρεία της Mytilineos που θα υπογράψει τη Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την αναβάθμιση και διαχείριση του οδοφωτισμού στην Περιφέρεια Ηπείρου για περίοδο 16 ετών. Πρόκειται για σύμβαση που σέρνονταν εδώ και πολλά χρόνια και τελικά κατέληξε στον όμιλο Mytilineos ο οποίος έχει αναλάβει και άλλα έργα στον τομέα του οδοφωτισμού.

Η οικογένεια Θαν. Μαρτίνου και το ακίνητο στην Τρυπητή Πάρου

Σε μια νέα εταιρεία, που ιδρύθηκε αυτή την εβδομάδα, εισφέρει η οικογένεια του εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνου, το ακίνητο των 16 στρεμμάτων στη θέση Τρυπητή Πάρου. Η οικογένεια είχε αγοράσει το ακίνητο, μέσα στο οποίο υπάρχει πολυτελής βίλα και βοηθητικό κτίσμα, από τον Georg-Robert Huber. Η νέα εταιρεία, Τρυπητή Κτηματική ΑΕ, έχει ως ιδρυτικούς μετόχους τον Θαν. Μαρτίνο, τη σύζυγό του Μαρίνα και την κόρη τους Γεωργία.

Η πυροπροστασία και οι προνομιακοί κλάδοι που αποκτούν τζίρο με μια εγκύκλιο

Τραγέλαφος έχει δημιουργηθεί σε σχέση με τον νέο Κανονισμό Πυροπροστασίας, «εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων», που ψηφίστηκε πέρυσι αλλά από τότε ξεχάστηκε και τώρα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προσπαθούν να μαζέψουν όσα δε μαζεύονται! Οι προβλέψεις της σχετικής ρύθμισης δείχνουν και τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο η πολιτική μας τάξη φροντίζει να προσθέτει έσοδα σε σφραγιδοφύλακες, δηλαδή προνομιούχες επαγγελματικές ομάδες, από αυτές που συμμετέχουν με σοβαρό ποσοστό στη σύνθεση της ελληνικής Βουλής! Το πλέον αστείο είναι πως, ενώ σχεδόν κανένας ιδιοκτήτης τέτοιων ακινήτων δεν έχει προχωρήσει τις σχετικές διαδικασίες, στο ΥΠΕΝ έδωσαν παράταση μέχρι τις 10 Μαϊου ώστε να εκπονηθούν οι τεχνικές εκθέσεις από μηχανικούς (επί πληρωμή) για κάθε ακίνητο και μέχρι τις 10 Ιουνίου ώστε να γίνουν και οι απαραίτητες παρεμβάσεις πυροπροστασίας! Μιλάμε για παραλογισμό.

To άρθρο Διπλό exit για τους Σπαρτιάτες; Στο τραπέζι σενάριο και για διπλές εκλογές, ποιους τρέχει ο Μητσοτάκης, γιατί να μην υπάρχουν δύο υποψήφιοι για τον ΣΕΒ; Σχόλασε ο γάμος για τη Διαδικασία, νέος γαμπρός για Toolbox, υπογράφει το ΣΔΙΤ για τον οδοφωτισμο της Ηπείρου η Mytilineos, η οικογένεια Θαν. Μαρτίνου και το ακίνητο στην Τρυπητή Πάρου δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button