Ομορφιά

Wabi-Sabi: Πώς να υιοθετήσετε στο σπίτι σας μια από τις κορυφαίες τάσεις στη διακόσμηση

Το Wabi-Sabi αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ιαπωνικής κουλτούρας και επαναφέρει την έννοια της «ατελούς ομορφιάς».

Είναι ένας όρος που βασίζεται στην αποδοχή των μικρών ατελειών, στην έννοια της παροδικότητας και της συνειδητής απλότητας.

Ειδικότερα, πρόκειται για μια βουδιστική φιλοσοφία που σε καλεί να ανακαλύψεις εκ νέου την πιο αυθεντική ομορφιά των αληθινών πραγμάτων και να αγαπήσεις ακόμη και τις ατέλειες.

Τι σημαίνει όμως Wabi-Sabi;

Το Wabi-Sabi είναι μια έκφραση που διαβάζεται ως ατελής ομορφιά και μεταφράζεται σε μια απλή και φυσική, ισορροπημένη και αρμονική αισθητική.

Μας μαθαίνουμε να αγαπάμε και να εκτιμάμε τα χειροποίητα αντικείμενα με την ανεπανάληπτη κηλίδα που δίνει η χειρονομία του τεχνίτη.

Το Wabi-Sabi μπορεί να βρεθεί σε όλα αυτά τα χειροποίητα αντικείμενα, που χαρακτηρίζονται από τα σημάδια του χειροποίητου, από αυτές τις μικρές παρατυπίες που κάνουν ένα αντικείμενο μοναδικό και επομένως πολύτιμο.

Πώς να υιοθετήσεις στο σπίτι σου στο στυλ Wabi-Sabi;

Για να αναδημιουργήσεις την αισθητική Wabi-Sabi, καλό είναι να απευθυνθείς σε τεχνίτες για να ανακαλύψεις με τη βοήθειά του τις αρχαίες παραδόσεις, την υφαντική, την αργαλειόπλεξη, τη μοντελοποίηση από πηλό, το φυσητό γυαλί, τις χειροποίητες και ζωγραφισμένες στο χέρι επιφάνειες.

Τα υλικά που προτιμώνται, προκειμένου να μένεις πιστός/ή στο στυλ Wabi-Sabi, είναι τα φυσικά, όπως το οργανικό βαμβάκι, το ξύλο, η πέτρα, ο πηλός, το χαρτί, το λινό και όλες εκείνες οι επιφάνειες που φαίνονται τραχιές, ρουστίκ και κακοδουλεμένες.

Επίσης, δίνεται χώρος στα πυκνά υφάσματα, στις πλούσιες υφές, στα τραχιά και ανάγλυφα φινιρίσματα και, πάνω απ’ όλα, στα υλικά και υφάσματα που δεν περιέχουν τοξικές ουσίες, αλλά έχουν υποστεί επεξεργασία, χρωματισμό και επεξεργασία με φυσικά στοιχεία.

Προκειμένου να αναδημιουργηθεί αυτή η μίνιμαλ και γαλήνια ατμόσφαιρα, μπορεί επίσης να είναι λειτουργικό να συμπεριληφθούν επισκευασμένα, επιδιορθωμένα αντικείμενα, στα οποία τα σημάδια και οι «ραφές» είναι ακόμη ορατά, ή έπιπλα που παρουσιάζουν σημάδια φθοράς, διότι, όπως διδάσκει το στυλ Wabi-Sabi, όλα είναι παροδικά και τίποτα δεν είναι τέλειο.

Με αυτές τις απλές συμβουλές και ιδέες, μπορείς εύκολα να δημιουργήσεις έναν φυσικό και μίνιμαλ χώρο στο σπίτι σου, που θα σε χαλαρώνει και θα σε εμπνέει καθημερινά.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button