Περιβάλλον

Τζον Κέρι: Η δραματική έκκληση για την κλιματική αλλαγή

«Η κλιματική κρίση απαιτεί να συνεργαστούν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου για να περιοριστεί η υπερθέρμανση της Γης», τόνισε ο ειδικός απεσταλμένος για το κλίμα

Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για το κλίμα Τζον Κέρι είχε σήμερα τετράωρη συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του Σιέ Τζενχουά και έκανε έκκληση για την ανάληψη δράσης «κατεπειγόντως», καθώς οι ΗΠΑ και η Κίνα, οι δύο χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές καυσαερίων στον κόσμο, ξανάρχισαν τον διάλογο για τα περιβαλλοντικά θέματα.

Ο Κέρι, που θα βρίσκεται στην Κίνα μέχρι μεθαύριο Τετάρτη, είπε ότι και οι δύο πλευρές «πρέπει να λάβουν κατεπειγόντως μέτρα σε ορισμένα μέτωπα», ιδίως όμως για τη ρύπανση από άνθρακα και μεθάνιο, όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter μετά τις συνομιλίες με τον Σιέ Τζενχουά.

«Η κλιματική κρίση απαιτεί να συνεργαστούν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου για να περιοριστεί η υπερθέρμανση της Γης», πρόσθεσε.

«Η κλιματική αλλαγή είναι μια κοινή πρόκληση για όλη την ανθρωπότητα», σχολίασε από την πλευρά της η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Μάο Νινγκ, όταν ρωτήθηκε για το θέμα κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. Η Κίνα «θα συζητήσει με τις ΗΠΑ τα θέματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και θα συνεργαστεί μαζί τους για να βελτιωθεί η ζωή της σημερινής γενιάς αλλά και των μελλοντικών», διαβεβαίωσε.

Ο διάλογος για το κλίμα είχε διακοπεί πριν από περίπου έναν χρόνο. Η Κίνα είχε αποσυρθεί από τις συζητήσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Ταϊβάν η Νάνσι Πελόζι, η οποία ήταν τότε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Οι συνθήκες φαίνεται ότι τώρα έχουν αλλάξει, μολονότι η Ουάσινγκτον θέλει να επιδείξει «αποφασιστικότητα» στον τομέα αυτόν. Έτσι, ο Κέρι σκοπεύει να καλέσει την Κίνα «να μην κρύβεται πίσω από τη δήλωση ότι είναι αναπτυσσόμενη χώρα» για να περιορίσει τη συμβολή της στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα εθνικής ασφάλειας. «Κάθε χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της Κίνα, έχει ευθύνη να περιορίσει τις εκπομπές (ρύπων)», επέμεινε ο Σάλιβαν, προτρέποντας τον υπόλοιπο κόσμο να ασκήσει πιέσεις στο Πεκίνο ώστε να λάβει πιο ριζοσπαστικά μέτρα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button