Οικονομία

Χατζηδάκης –Τράπεζες: Η γεωπολιτική αστάθεια  δημιουργεί αυξημένες απαιτήσεις για την κεφαλαιακή επάρκεια τους

Η γεωπολιτική αστάθεια που επικρατεί στον κόσμο καθιστά ακόμα πιο σημαντική την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των τραπεζών, σύμφωνα με ομιλία του υπουργού Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη για το τραπεζικό σύστημα.

Ο Κωστής Χατζηδάκης εξήγησε πως η γεωπολιτική ένταση δημιουργεί αυξημένες απαιτήσεις όσον αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια, τη ρευστότητα και την ποιότητα του χαρτοφυλακίου των τραπεζών, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν πιθανές αναταράξεις.

Αυτή όμως δεν είναι και η μόνη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες. Ο ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε ακόμα στην πράσινη μετάβαση, καθώς απαιτείται, όπως είπε, ένα σημαντικό κύμα πράσινων επενδύσεων. Το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης είναι σημαντικά εργαλεία, αλλά δεν επαρκούν, τόνισε, και γι’ αυτό θα πρέπει να κινητοποιηθούν και ιδιωτικά κεφάλαια. Υπολογίζεται ότι χρειάζονται, σύμφωνα με το ΕΣΕΚ, επενδύσεις ύψους 192 δισ. ευρώ μέχρι το 2030.

Μία ακόμα πρόκληση είναι η συνεχιζόμενη ψηφιοποίηση της οικονομίας, η οποία αλλάζει τόσο την εσωτερική λειτουργία των τραπεζών όσο και τον τρόπο με τον οποίο αλληλοεπιδρούν με το εξωτερικό τους περιβάλλον, ενώ παράλληλα δημιουργεί και νέους ψηφιακούς κινδύνους. Ο κ. Χατζηδάκης εξήγησε πως και εδώ πάλι είναι σημαντική η χρηματοδότηση. Το 20% των δανείων του RRF επικεντρώνεται σε ψηφιακές δράσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών, εξήγησε πως η κυβέρνησή θέλει ένα εύρωστο τραπεζικό σύστημα, με ανταγωνισμό μεταξύ των τραπεζών, που θα παρέχει ελκυστικές αποδόσεις στους αποταμιευτές και ρευστότητα στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά». Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εθνικής και Οικονομικών, όπως:

  • Η θεσμοθέτηση της δυνατότητας μη τραπεζικά ιδρύματα να χορηγούν δάνεια, πέραν των καταναλωτικών και στεγαστικά και κάποιου είδους επιχειρηματικά.
  • Η στήριξη του συστήματος IRIS, με χαμηλές ή μηδενικές χρεώσεις στις συναλλαγές.
  • Η μείωση κατά 50% στις προμήθειες για μικροσυναλλαγές μέχρι 10 ευρώ μέσω POS.
  • Η προώθηση της ανάδειξης του λεγόμενου πέμπτου πυλώνα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Παράλληλα, ο Υπουργός υπενθύμισε πως τα κόκκινα δάνεια στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών έχουν πέσει κάτω από το «ψυχολογικό όριο» των 10 δισ. Οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 50 δισ. ευρώ. Η τραπεζική πιστωτική επέκταση ενισχύθηκε σε σχέση με το 2019, ενώ για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια οι  ελληνικές τράπεζες είναι ξανά κερδοφόρες. «Πράγμα που ενισχύει τις προοπτικές τους για το μέλλον, αυξάνει τα έσοδα του Δημοσίου, αλλά και τη συμβολή τους στην εθνική οικονομία», τόνισε.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Χατζηδάκης στην απολύτως επιτυχημένη, όπως τη χαρακτήρισε, αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες, που έχει αποφέρει άμεσα οικονομικά οφέλη για το ελληνικό δημόσιο ύψους 3,5 δισ. ευρώ. «Σηματοδοτεί την επαναφορά του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στην κανονικότητα», ανέφερε ο Υπουργός.

Και πρόσθεσε: «Όλοι εδώ θυμόμαστε ποια ήταν η κατάσταση με την Τράπεζα Πειραιώς μέχρι και το 2019, με τα μεγάλα προβλήματα που υπήρχαν. Η πρόσφατη αποεπένδυση του ΤΧΣ αποτέλεσε υπογράμμιση της προόδου της Τράπεζας, αλλά και ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας. Η επιτυχία της διάθεσης του 27% των μετοχών της σε ξένους και Έλληνες επενδυτές δεν είχε προηγούμενο!».

To άρθρο Χατζηδάκης –Τράπεζες: Η γεωπολιτική αστάθεια  δημιουργεί αυξημένες απαιτήσεις για την κεφαλαιακή επάρκεια τους δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button