Περιβάλλον

Οι αυξημένες ανάγκες για ενέργεια και η αποανθρακοποίηση απαιτούν τεράστιες συστημικές αλλαγές

Στις δράσεις, τις προκλήσεις και τις μεγάλες συστημικές αλλαγές που απαιτούνται ώστε η Ευρώπη να πετύχει τους στόχους αποανθρακοποίησης που έχει θέσει, και παράλληλα να μπορέσει να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες για ενέργεια – που αναμένεται να διπλασιαστούν μέχρι το 2050- αναφέρθηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, και Αντιπρόεδρος της Eurelectric, στο συνέδριο «Power Summit – Balance of Power» που διοργανώνει η Eurelectric στις 20 και 21 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Συμμετέχοντας στο πάνελ «Decarbonisation Speedways- Re-balancing Europe’s 2050 Decarbonisation Agenda», ο κ. Στάσσης τόνισε ότι ο εξηλεκτρισμός άλλων ενεργειακών τομέων (που δημιουργούν και την αύξηση της ζήτησης) είναι ο σημαντικότερος μοχλός για την αποανθρακοποίηση της Ευρώπης. «Χάρη στην ανταγωνιστικότητα του κόστους της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας και των ολοένα και μεγαλύτερων δυνατοτήτων αποθήκευσης, ο εξηλεκτρισμός άλλων ενεργειακών τομέων είναι ένας αποτελεσματικός και οικονομικός τρόπος για την αποανθρακοποίηση» καθώς, όπως ανέφερε ο CEO της ΔΕΗ, η μεγάλη πλειονότητα της πρόσθετης παραγωγής είναι από ΑΠΕ.

Γι’ αυτό οι δύο βασικές προκλήσεις της Ευρώπης για να πετύχει τους στόχους της είναι το μέγεθος και ο ρυθμός ανάπτυξης των πράσινων τεχνολογιών. «Για να πιάσουμε τους στόχους για το 2030 χρειάζεται σχεδόν να διπλασιάσουμε τις εγκαταστάσεις ΑΠΕ που κατασκευάζονται κάθε χρόνο».

Για να επιτευχθεί το μέγεθος και ο ρυθμός ανάπτυξης των καθαρών τεχνολογιών που απαιτούνται, ο κ. Στάσσης ανέφερε τέσσερεις κρίσιμες προϋποθέσεις: επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης της ηλεκτροπαραγωγής και των υποδομών δικτύου, εκσυγχρονισμός των δικτύων για την διαχείριση ενός μεγαλύτερου και πολύ πιο σύνθετου συστήματος, μία ευέλικτη αγορά ηλεκτρισμού που προωθεί τις επενδύσεις και, τέλος, διαθεσιμότητα υλικών και αλυσίδων εφοδιασμού.

Φέρνοντας το παράδειγμα της Ελλάδας, καθώς κάθε γεωγραφική περιοχή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, ο κ. Στάσσης τόνισε ότι το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ περιλαμβάνει την απόσυρση λιγνιτικών μονάδων που παράγουν 3 GW τα επόμενα 5 χρόνια, ενώ την ίδια στιγμή η εταιρεία επιταχύνει την ανάπτυξη ΑΠΕ προσθέτοντας 5 GW μέχρι το 2026. «Επιπλέον, επενδύουμε στην ευελιξία τόσο από την πλευρά της ζήτησης όσο και από την πλευρά της προσφοράς. Αυτό περιλαμβάνει μπαταρίες για αποθήκευση, καταναλωτικά προϊόντα, όπως ηλεκτρικά οχήματα και μικρής κλίμακας φωτοβολταϊκά, και ψηφιακά εργαλεία που μας βοηθούν να αξιοποιήσουμε τη διαχείριση της ζήτησης. Πρόκειται για έναν θεμελιώδη μετασχηματισμό του μείγματος παραγωγής».

Στο συνέδριο της Eurelectric, σημαντικοί φορείς χάραξης πολιτικής και οι κορυφαίοι εκπρόσωποι της βιομηχανίας συζητούν για το μέλλον της ενέργειας και τους τρόπους με τους οποίους θα επιτευχθεί η ραγδαία αύξηση στις ΑΠΕ μετατρέποντας τις προκλήσεις σε ευκαιρίες για την επίτευξη της ενεργειακής μετάβασης και της ασφάλειας της Ευρώπης. Στο συνέδριο συμμετέχει ως ομιλήτρια και η Διευθύντρια Στρατηγικής της ΔΕΗ, κα Έλενα Γιαννακοπούλου, στο πάνελ με θέμα την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης και το αυτόνομο ενεργειακό σύστημα του μέλλοντος.

H Eurelectric, η ένωση ευρωπαϊκών εταιρειών ενέργειας, που εκπροσωπεί περισσότερες από 3.500 εταιρείες από 30 χώρες, ανακοίνωσε χθες το νέο της Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο ρόλο αντιπροέδρου ανέλαβε για 2 χρόνια ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Γιώργος Στάσσης. Πρόεδρος του Δ.Σ. της Eurelectric παραμένει ο CEO της E.ON, κ. Leonhard Birnbaum.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button