Οικονομία

Φουντώνουν οι ανησυχίες για τις αμερικανικές τράπεζες – Ο οίκος Fitch υποβάθμισε τις Fannie Mae και Freddie Mac

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την προοπτική του αξιόχρεου των γιγαντιαίων τραπεζών που ειδικεύονται στις αγοραπωλησίες ακινήτων και τις υποθήκες, των Fannie Mae και Freddie Mac.

Ο Fitch υποβάθμισε το αξιόχρεο των τραπεζών καθώς οι διαπραγματεύσεις του Λευκού Οίκου με τη ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση προκειμένου να αυξηθεί ή να ανασταλεί το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους συνεχίζονται χωρίς να έχει βρεθεί συμφωνία, ενώ πλησιάζει η προθεσμία της 1ης Ιουνίου, μετά την οποία η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν προειδοποιεί πως οι ΗΠΑ ενδέχεται να κηρύξουν στάση πληρωμών.

Την Τετάρτη (24.05.2023), ο ίδιος οίκος υποβάθμισε σε αρνητική την προοπτική του αξιόχρεου του ίδιου του αμερικανικού δημοσίου –βρίσκεται στη βαθμίδα AAA, την υψηλότερη–, εξαιτίας της απουσίας συμφωνίας ανάμεσα στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τους Ρεπουμπλικάνους.

Σε ανακοίνωσή του ο Fitch εξήγησε ότι η υποβάθμιση της προοπτικής των τραπεζών αποτελεί αντανάκλαση της «αβεβαιότητας» για το ζήτημα του ορίου χρέους του δημοσίου.

Η υποβάθμιση αυτή αυξάνει τις ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας και τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει μια στάση πληρωμών, και ενώ ήδη έχουν βαρέσει «κανόνι» η Sillicon Valley Bank και η «First Republic».

To άρθρο Φουντώνουν οι ανησυχίες για τις αμερικανικές τράπεζες – Ο οίκος Fitch υποβάθμισε τις Fannie Mae και Freddie Mac δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button