Περιβάλλον

Φίδια, κεφάλια γαϊδάρων και άλλα περίεργα που βρίσκει κανείς στους κάδους ανακύκλωσης

Μπορεί οι Αυστραλοί να είναι ένας λαός που αγαπά τα κατοικίδια, όμως η πλειονότητα μοιάζει να μη γνωρίζει τι πρέπει να κάνει όταν πεθάνει ένα αγαπημένο ζώο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διενεργήθηκε κατά παραγγελία της εταιρείας διαχείρισης αποβλήτων Veolia, το 80% των Αυστραλών δεν γνωρίζει πώς να πετάξει τα νεκρά κατοικίδια· το 38% τα πετάει στον κάδο και το 42% δεν ξέρει καθόλου τι να κάνει.

Μόνο ένας στους πέντε απάντησε σωστά ότι τα νεκρά ζώα πρέπει να απορρίπτονται στα ειδικά σημεία συλλογής που παρέχουν τα τοπικά συμβούλια, σύμφωνα με τον Guardian.

«Οι υπάλληλοί μου, μου λένε ότι βρίσκουν φίδια, κεφάλια γαϊδάρων, μια νεκρή αγελάδα κομμένη στη μέση, νεκρά κατοικίδια και κάθε είδους περίεργο ζώο στην ανακύκλωση», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Veolia, Δρ. Ρίτσαρντ Κέρκμαν.

«Κάποιοι μπορεί να νόμιζαν ότι κάναμε μαύρο χιούμορ όταν προσθέσαμε τα νεκρά ζώα στις κατηγορίες των απορριμάτων, αλλά δεν είναι τόσο ασυνήθιστο όσο νομίζετε. Όλα αυτά ενέχουν κινδύνους μόλυνσης. Είναι θέμα εκπαίδευσης, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι άνθρωποι γνωρίζουν πως αν κάτι είναι οργανικό δεν σημαίνει ότι μπαίνει πάντα στον κάδο των οργανικών απορριμάτων», συμπληρώνει.

Το πρόβλημα των ηλεκτρονικών τσιγάρων

Στην έρευνα της YouGov που διεξήχθη τον Απρίλιο συμμετείχαν 1.172 Αυστραλοί στις πέντε ηπειρωτικές πολιτείες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν παρόμοια σύγχυση όσον αφορά την απόρριψη των ηλεκτρονικών τσιγάρων, των βιοδιασπώμενων ποτηριών καφέ, των παλιών ρούχων, των μαχαιροπήρουνων από μπαμπού ή ξύλο και των ηλεκτρικών λαμπτήρων.

Ο Κέρκμαν σημειώνει ότι οι ατμοί και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αποτελούν τη «μεγαλύτερη ανησυχία» για τη βιομηχανία αποβλήτων, καθώς οι μπαταρίες ενέχουν κινδύνους πυρκαγιάς.

Η έρευνα έδειξε ότι το 78% των Αυστραλών δεν γνωρίζει πώς να απορρίψει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ενώ πάνω από το ένα τρίτο τα πετά απλώς στους κάδους γενικών απορριμμάτων.

Ανάγκη για ενημέρωση

«Αυτό μας λέει ότι το ζήτημα των ατμών και των μπαταριών που καταλήγουν στους κάδους και στις άκρες των δρόμων μας δεν πρόκειται να εξαφανιστεί χωρίς σημαντική ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη σωστή απόρριψή τους», λέει ο Κέρκμαν.

Όπως συμβαίνει με τις λάμπες, τα παλιά εργαλεία, τις παλιές μπαταρίες και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα πρέπει να απορρίπτονται σε ειδικά σημεία συλλογής.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι το 77% δεν γνώριζε πώς να απορρίψει τα βιοδιασπώμενα ποτήρια καφέ, τα οποία, όπως και τα ποτήρια καφέ μιας χρήσης, μπορούν να πεταχτούν στον κάδο γενικών απορριμμάτων.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button