Περιβάλλον

Τόγια στο CNN Greece: Ποια τα οφέλη της ανακύκλωσης στο περιβάλλον – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

 Τη σημασία της ανακύκλωσης στην προστασία του περιβάλλοντος επισημαίνει μιλώντας στο CNN Greece η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, Αλεξάνδρα – Σοφία Τόγια. 

Ειδικότερα, τονίζοντας τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της ανακύκλωσης, η κα Τόγια εξηγεί πως με τον τρόπο αυτό «προστατεύουμε τους φυσικούς πόρους τους πλανήτη μας, εξοικονομούμε ενέργεια και μειώνουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

Την ίδια ώρα, όπως συμπληρώνει η ίδια «προφυλάσσουμε το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία από τη ρύπανση, δεδομένου ότι κάποια υλικά στη ουσία δεν αποδομούνται (π.χ. πλαστικά) ή περιέχουν επικίνδυνες ουσίες (π.χ. μπαταρίες, κλιματιστικά, ψυγεία κλπ). Μειώνουμε τον όγκο των αποβλήτων που οδηγούνται σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής».

Παράλληλα, όμως «συμβάλλουμε στην πράσινη ανάπτυξη, με πράσινες επενδύσεις και πράσινες θέσεις εργασίας».

Ποια τα ποσοστά ανακύκλωσης στην Ελλάδα;

Αναφερόμενη στα επίπεδα ανακύκλωσης στη χώρα μας, η CEO του ΕΟΑΝ σημειώνει πως «το γυαλί που είναι το κατεξοχήν ανακυκλώσιμο υλικό εμφανίζει ένα ποσοστό ανακύκλωσης της τάξεως του 27,7% σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 80%».

«Τα ποσοστά ανακύκλωσης για το χαρτί, το πλαστικό, το αλουμίνιο και τα λοιπά μέταλλα ανέρχονται σε περίπου 83%, 38%, 44% και 91% αντίστοιχα».

Εκεί όπου φαίνεται να είναι ευκολότερη η προσπάθεια ανακύκλωσης, όπως ενημερώνει η ίδια είναι οι «πιο μικρές, πιο «συμμαζεμένες» περιοχές.

«Υπάρχουν αρκετοί Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχουν επενδύσει τόσο στο σχεδιασμό και την εφαρμογή δικτύων χωριστής συλλογής πολλαπλών ρευμάτων αποβλήτων όσο και την συστηματική και συντονισμένη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνουν υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης».

Η CEO του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης Αλεξάνδρα – Σοφία Τόγια

Η ανακύκλωση μία μόνο από τις λύσης για μείωση των αποβλήτων

Καταλήγοντας, η κα Τόγια υπογραμμίζει ότι η ανακύκλωση «συμβάλλει στη μείωση των αποβλήτων που οδηγούνται σε χώρους ταφής», είναι ωστόσο μία μόνο από τις λύσεις για την μείωση των απορριμμάτων και για την ακρίβεια «η τρίτη κατά προτεραιότητα όπως αποτυπώνεται στην πυραμίδα ιεράρχησης αποβλήτων, μετά τη μείωση των απορριμμάτων και την επαναχρησιμοποίηση».

Η ιεράρχηση αυτή αποτυπώνεται στο: «Reduce-Reuse-Recycle».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button