Πολιτική

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στους «γαλάζιους» ψηφοφόρους – Η στρατηγική λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής

Στα κομματικά επιτελεία, παρότι ξορκίζουν την αδιαφορία στις κάλπες, υπάρχει η βεβαιότητα ότι ο μεγάλος νικητής των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου θα είναι η αποχή. Όλα τα στρατηγεία μετρούν τις επιπτώσεις στα εκλογικά ποσοστά, εφόσον επαληθευτούν οι σχετικές εκτιμήσεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων.

Στην Πειραιώς, εκτιμούν ότι η αποχή στις Ευρωεκλογές δεν θα επηρεάσει σημαντικά τη Ν.Δ. αλλά κυρίως τα κόμματα δεξιά της, ωστόσο ο κρίσιμος παράγοντας είναι η κομματική προέλευση όσων προτιμήσουν την… παραλία.

Έτσι, τα τελευταία τρία 24ωρα, ο Πρωθυπουργός και όλος ο κομματικός μηχανισμός εκπέμπουν, με μεγαλύτερη έμφαση, μήνυμα κατά της αδιαφορίας στις Ευρωεκλογές.

Να αρνηθούμε την αδράνεια ή την αδιαφορία

«Στις 9 Ιουνίου καλούμαστε, πρώτα και πάνω από όλα, να αρνηθούμε την αδράνεια ή την αδιαφορία, πηγαίνοντας στις κάλπες. Από το πρωί οι κάλπες είναι άδειες. Το βράδυ θα πρέπει να γεμίσουν με πολλά «γαλάζια» ψηφοδέλτια της ευρωπαϊκής Νέας Δημοκρατίας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες από τη Θεσσαλονίκη.

«Δεν θα κουραστώ να το λέω μέχρι να κλείσει η φωνή μου… Οι εκλογές αυτές είναι σημαντικές, δεν είναι εκλογές δεύτερης κατηγορίας. Την Κυριακή, συνεπώς, δεν υπάρχουν περιθώρια για δήθεν μηνύματα διαμαρτυρίας», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Το «στοίχημα» για τη Ν.Δ. είναι η μέγιστη δυνατή συσπείρωση της «γαλάζιας» βάσης… Να προσέλθουν στις κάλπες όσοι την στήριξαν στις εθνικές εκλογές και να επαναβεβαιωθεί η πολιτική της κυριαρχία.

Ο χαρακτήρας των Ευρωεκλογών όμως, που παραδοσιακά είναι πιο χαλαρός, η κόπωση από τις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις, οι υψηλές θερμοκρασίες, ευνοούν τη μη συμμετοχή στις κάλπες, και εφόσον επαληθευτούν οι προβλέψεις για αποχή ρεκόρ, όλα τα κόμματα, και η Ν.Δ., θα περιμένουν με… κομμένη την ανάσα το επίσημο αποτέλεσμα μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Ο παράγοντας «αναποφάσιστοι»

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Alco για τον Alpha, ένας στους 10 ερωτηθέντες δήλωσαν ότι δεν θα συμμετέχουν στις εκλογές, ενώ οι οι αναποφάσιστοι καταγράφονται στο 14,2%.

Στις εθνικές εκλογές (Ιούνιος του 2023) σχεδόν 4 στους 10 αναποφάσιστους (ποσοστό 37%) επέλεξαν τη Ν.Δ., το 10% ΠΑΣΟΚ, το 9% τον ΣΥΡΙΖΑ και το 9% τους Σπαρτιάτες.

Στην ερώτηση της Alco ανάμεσα σε ποιες επιλογές είναι, οι αναποφάσιστοι δήλωσαν, σε ποσοστό 9% ότι είναι μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, το 8% μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ και το 7% ανάμεσα σε Ν.Δ. και Ελληνική Λύση.

Το 4% των αναποφάσιστων κινείται μεταξύ Νέας Αριστεράς και ΜέΡΑ25, το 3% ανάμεσα σε ΚΚΕ και Νέα Αριστερά και άλλο ένα 3% μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ.

Το 2% θα επιλέξει μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατών, το 2%, επίσης, ανάμεσα σε ΝΔ και Νίκη, και άλλο 2% ανάμεσα σε Ελληνική Λύση και Νίκη.

 

Αισιοδοξία στην Πειραιώς για τον πήχη του 33%

Στην Πειραιώς υπάρχει η αισιοδοξία ότι η Ν.Δ. θα πιάσει τον στόχο του 33% που έλαβε στις προηγούμενες Ευρωεκλογές, το 2019, όπως αποτυπώνει η πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων.

Στην εκτίμηση ψήφου (Alco) στο ανώτατο όριο, φτάνει στο 33,9% και στο κατώτερο στο 29.5%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σταθερά στη δεύτερη θέση, κινείται από 14,6% έως το 17,8%, και το ΠΑΣΟΚ από 10,8% έως 13,8%.

Πόσο θα επηρεάσει την κοινή γνώμη το Πόθεν Έσχες του Στ. Κασσελάκη;

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, Κώστα Παναγόπουλο, η κρίσιμη μέτρηση είναι αυτή που θα παρουσιαστεί την Παρασκευή και η οποία θα καταγράψει και τις επιπτώσεις στην κοινή γνώμη από το θέμα του Πόθεν Έσχες του Στέφανου Κασσελάκης.

Ο κ. Παναγόπουλος δεν απέκλεισε και εκπλήξεις όσον αφορά στη «μάχη» που δίνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση, καθώς, όπως σημείωσε, πολλές φορές πολιτικές εξελίξεις έχουν φέρει ανατροπές.

Η ίδια δημοσκόπηση καταγράφει «μάχη» για την τέταρτη θέση, καθώς το εύρος της Ελληνικής Λύσης είναι από 7,3% έως 9,3% και του ΚΚΕ από 6,7% έως 8,7%.

Σταθερό προβάδισμα της Ν.Δ.

Στη δημοσκόπηση της Alco, στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. διατηρεί σταθερό προβάδισμα 13,6 ποσοστιαίων μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεντρώνει ποσοστό 26,6% (από 27% στην προηγούμενη μέτρηση), με το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη να βρίσκεται στο 13% και το ΠΑΣΟΚ να παραμένει σταθερό στο 11%.

«Να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί αυτή την ψήφο ως μια καινούργια ισχυρή ενθάρρυνση για να προχωρήσουν ακόμα πιο γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις. Και, ταυτόχρονα, να δυναμώσει η εθνική φωνή στην Ευρωβουλή από το μόνο κόμμα που τελικά έχει θέσεις γι’ αυτήν. Με μια απόφαση ευθύνης και ωριμότητας, για το σήμερα και την επόμενη μέρα», ήταν το μήνυμα του Πρωθυπουργού χθες από τη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα τονίσει και αύριο κατά την ομιλία του στο Σύνταγμα, την τελευταία πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας.

To άρθρο Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στους «γαλάζιους» ψηφοφόρους – Η στρατηγική λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button