Πολιτική

Το δημοψήφισμα για συμπόρευση με ΠΑΣΟΚ, η στάση Παππά, Γεροβασίλη και το σχέδιο Κασσελάκη για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ

Σήμερα το απόγευμα στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του για το μέλλον του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στον απόηχο των αποτελεσμάτων που κατέγραψε η Κουμουνδούρου στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανος Κασσελάκης αναμένεται να κάνει έναν πρώτο απολογισμό για το εκλογικό αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές, ενώ παράλληλα θα ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα βάσει του οποίου ο ΣΥΡΙΖΑ θα φτάσει στο συνέδριο του Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να μιλήσει για τις αλλαγές που θέλει να κάνει στο κόμμα και οι οποίες περιλαμβάνουν και τους τομεάρχες.

Ακόμα αναμένεται αν όχι σήμερα (13.06.2024), το επόμενο χρονικό διάστημα να πει τις σκέψεις του για τις αλλαγές που θέλει να κάνει σε ότι αφορά το πειθαρχικό. Στη χθεσινή συνέντευξή του ανέφερε, πάντως, ότι «Πρέπει να υπάρχει αντίβαρο στον πρόεδρο, δεν μπορεί να διαγράφει μόνος του, αλλά ο πρόεδρος πρέπει να έχει την ευελιξία να ασκεί αντιπολίτευση και να κυβερνήσει με βάση τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος».

Φυσικά θέμα συζήτηση θα είναι να είναι και οι εξελίξεις στην κεντροαριστερά αλλά και τα εσωκομματικά θέματα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κασσελάκης: Mea culpa…

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε χθεσινή συνέντευξή του παραδέχθηκε ότι έκανε λάθος στο θέμα των σπιτιών -τα οποία έδειξε δημοσίως στο ευρύτερο κοινό- αντίθετα με το πόθεν έσχες για το οποίο επέμεινε ότι θεωρεί ότι έπραξε άριστα που το δημοσιοποίησε.

Προφανώς αντιλαμβανόμενος τις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί μετά τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ΠΑΣΟΚ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε να υπαναχωρεί από την αρχική του θέση περί αυτονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, τείνοντας χείρα συνεργασίας στο ΠΑΣΟΚ σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Όλα αυτά την στιγμή που δύο στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Γιάννης Ραγκούσης, αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για το πώς θα συμμετέχει το κόμμα τους στην μετεξέλιξη της κεντροαριστεράς.

Τα δύο στελέχη αναμένεται να καταθέσουν πρόταση στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με σκοπό τη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς.

Με το δημοψήφισμα τα δύο στελέχη του κόμματος της Κουμουνδούρου θα ζητήσουν από τη βάση την ενεργή συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου με στόχο το ενιαίο κόμμα της Κεντροαριστεράς.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, θα θέσουν το θέμα στην πρώτη σύγκληση των οργάνων τις επόμενες ημέρες. Μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ αναμένεται να συνεδριάσει η Εκτελεστική Γραμματεία, η οποία θα οργανώσει την σύγκλιση της Κεντρικής Επιτροπής που θα γίνει στις 30 Ιουνίου.

Εκλογική συμπόρευση θέλει ο Νίκος Παππάς

Πάντως και ο Νίκος Παππάς εμφανίστηκε να κινείται στο ίδιο μήκος κύματος. Το κορυφαίο στέλεχος που στηρίζει μέχρι τώρα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, προσέγγισε το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών με μετριοπάθεια.

«Η εκλογική κατάρρευση της ΝΔ ανοίγει το πολιτικό παιχνίδι και μεγιστοποιεί την πολιτική ευθύνη των προοδευτικών δυνάμεων με ορίζοντα την εκλογική συμπόρευση. Το αποτέλεσμα ήταν κατώτερο των προσδοκιών μας, δεν θα κρυφτούμε μπροστά σε αυτή την ευθύνη. Ο λαός μάς είπε ”σας βλέπω, σας κοιτάω, σας ακούω, κάντε κάτι. Θεωρώ ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε.

Και έγινε ακόμα πιο σαφής: «Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ως οργανωμένα κόμματα οφείλουν να εκκινήσουν διαδικασίες χωρίς να χάνουν την αυτονομία τους. Ο ορίζοντας και ο στόχος πρέπει να είναι μία εκλογική συμπόρευση». Η ιδέα περί διεύρυνσης στο προοδευτικό κέντρο και σύγκλισης με το ΠΑΣΟΚ είναι κάτι που ο Νίκος Παππάς λέει εδώ και πολύ καιρό. Σε αντίθεση με τον Στέφανο Κασσελάκη που αποκλείει συνεργασίες κορυφής και παραπέμπει σε συζητήσεις στην κοινωνία, ενώ προσκαλεί ακόμα και πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ!

Τι λέει η Όλγα Γεροβασίλη

Αλλά και η Όλγα Γεροβασίλη αναφερόμενη στα σενάρια της κεντροαριστεράς τόνισε ότι «απαιτείται συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα εναλλακτικής πρότασης. Η συζήτηση πρέπει να ανοίξει και η ίδια η κοινωνία μας δείχνει ότι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι η σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων. Και θα πρέπει αυτό το δρόμο να τον βρούμε. Εγώ, όντας μέλος, στέλεχος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, προφανώς θέλω αυτές οι πρωτοβουλίες να παρθούν μέσα από το κόμμα μου, προκειμένου να ανοίξει αυτός ο διάλογος για να δώσουμε την πραγματική λύση στον ελληνικό λαό».

Μετωπική με Τεμπονέρα

Την ίδια στιγμή, πάντως, έγινε και η πρώτη εσωκομματική κόντρα ανάμεσα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τον Διονύση Τεμπονέρα. Ο Στέφανος Κασσελάκης στη συνέντευξή του στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ανέφερε ότι «αν κάποιος δεν εκφράζεται από αυτό που χτίζουμε, είναι δικαίωμά του να αλλάξει πορεία».

Η αναφορά αυτή εκλήφθηκε από πολλούς, αλλά και από τον ίδιο τον Διονύση Τεμπονέρα ως αιχμή εναντίον του.

«Ήμουν πολλά χρόνια πριν από εκείνον και θα παραμείνω και μετά από αυτόν», απάντησε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, «δεν μας ικανοποιεί» και προσθέτοντας πως «το μήνυμα των εκλογών δείχνει πως είναι δική μας υποχρέωση να κάτσουμε σε τραπέζι διαλόγου – και με τις ηγεσίες».

Για μία ευρωπαϊκή προοδευτική ατζέντα

Την ίδια στιγμή ο Στέφανος Κασσελάκης, ως επικεφαλής του μεγαλύτερου αριστερού κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, απέστειλε επιστολή, σύμφωνα με την οποία καλεί τις ηγεσίες των τριών προοδευτικών κομμάτων της Ευρώπης σε διάλογο και κοινή δράση, με στόχο την απόκρουση του ακροδεξιού κινδύνου και την προώθηση μίας προοδευτικής ατζέντας επτά κοινών στόχων στη νέα ευρωβουλή.

To άρθρο Το δημοψήφισμα για συμπόρευση με ΠΑΣΟΚ, η στάση Παππά, Γεροβασίλη και το σχέδιο Κασσελάκη για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button