Οικονομία

Τουρισμός: Στο επενδυτικό επίκεντρο τα πεντάστερα ξενοδοχεία

Στα 5,1 δισ. ευρώ έφτασαν οι επενδύσεις στα τουριστικά ακίνητα, γεγονός που αποδεικνύει την ισχυρή εμπιστοσύνη των Ελλήνων και ξένων επενδυτών στον συγκεκριμένου τομέα. Με τα πεντάστερα ξενοδοχεία να σημειώνουν ιδιαίτερη δυναμική, αποτελώντας πόλο έλξης για τους επενδυτές που ενδιαφέρονται να έχουν υπεραξίες. Την ώρα που, ο τζίρος της αγοράς βραχυχρόνιας μίσθωσης παρουσίασε αξιοσημείωτη ανοδική τάση σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 30% του κύκλου εργασιών της ξενοδοχειακής βιομηχανίας το 2023.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της Delfi Partners, η ξενοδοχειακή βιομηχανία παρουσίασε ισχυρή οικονομική επίδοση το 2023, με τα συνολικά έσοδα να φτάνουν τα 10,6 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αξιοσημείωτη αύξηση 22,5% σε σχέση με τον κύκλο εργασιών των 8,6 δισεκατομμυρίων ευρώ του προηγούμενου έτους. Τάση που ήδη διαφαίνεται και τους πρώτους μήνες του 2024. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η τάση ανάπτυξης είναι ιδιαίτερα έντονη στα εποχιακά ξενοδοχεία και στις πολυτελείς μονάδες, κυρίως στα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων.

Πιο συγκεκριμένα, στον τομέα των ξενοδοχείων που λειτουργούν όλο το χρόνο, τα έσοδα το 2023 έφτασαν τα 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αξιοπρεπή αύξηση 9,4% σε σχέση με τα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ του 2022. Τα εποχιακά ξενοδοχεία επέδειξαν ακόμα πιο εντυπωσιακή επίδοση, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση 27,4%, με τον κύκλο εργασιών να φτάνει τα 8,6 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023 έναντι 6,8 δισεκατομμυρίων ευρώ την προηγούμενη χρονιά.

Πηγαίνοντας πιο βαθιά στις κατηγορίες ξενοδοχείων, η ανάλυση αποκαλύπτει πολλά υποσχόμενες τάσεις ανάπτυξης. Στο πολυτελές τμήμα των 4 και 5 αστέρων, το οποίο αντιπροσωπεύει το 26% της αγοράς, ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 8,2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023, σημειώνοντας αξιοσημείωτη αύξηση 23,6% σε σχέση με τα 6,6 δισεκατομμύρια ευρώ που αναφέρθηκαν το 2022.

Αντίστοιχα, τα μεσαία και οικονομικά τμήματα, που αποτελούν το 74% του κλάδου και περιλαμβάνουν ξενοδοχεία 3, 2 και 1 αστέρων, παρουσίασαν αξιέπαινη αύξηση, με τον κύκλο εργασιών να φτάνει τα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023 έναντι 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2022, που αντιπροσωπεύει μια σταθερή αύξηση 18,8%.

Αυτοί οι ισχυροί οικονομικοί δείκτες υπογραμμίζουν την ανθεκτικότητα και τη ζωτικότητα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας στην Ελλάδα, που στηρίζεται στην αυξημένη ζήτηση των καταναλωτών, η οποία έχει προσελκύσει περισσότερους επενδυτές και αύξησε την προσφορά ξενοδοχείων. Επιπλέον, αυτή η θετική επίδοση είχε σημαντικό αντίκτυπο στο μακροοικονομικό περιβάλλον, ενισχύοντας την ανάπτυξη και μειώνοντας τα ποσοστά ανεργίας.

Σε όλα τα τμήματα ξενοδοχείων, ο μέσος όρος πληρότητας ήταν 57%, σημειώνοντας αξιοσημείωτη αύξηση 9% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο, την περίοδο αιχμής, τα συνολικά ποσοστά πληρότητας εκτινάχθηκαν σε ένα εντυπωσιακό 89%, με τα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων να επιτυγχάνουν εξαιρετική πληρότητα 90% έως 91%.

Η ανάλυση επίσης αποκαλύπτει διαφορετική απόδοση μεταξύ των κατηγοριών ξενοδοχείων, με τις πολυτελείς μονάδες σε περιζήτητους καλοκαιρινούς προορισμούς να προηγούνται τόσο σε πληρότητα όσο και σε συνολική επίδοση. Αντιστρόφως, τα καταλύματα χαμηλότερης κατηγορίας και εκείνα που βρίσκονται σε αστικά κέντρα ανέφεραν συγκριτικά χαμηλότερα ποσοστά πληρότητας.

Τέλος, είναι επιτακτικό να αναγνωρίσουμε τη σημαντική αύξηση των διαθέσιμων δωματίων σε όλη την Ελλάδα, που αποτελεί αποτέλεσμα των στρατηγικών επενδύσεων του κλάδου, ενισχύοντας σημαντικά τη συνολική ανθεκτικότητα και επίδοση του τομέα.

Στο τομέα της βραχυχρόνιας μίσθωσης η Ελλάδα αναπτύσσεται με ρυθμό που ξεπερνάει τον μέσο όρο του τουριστικού κλάδου, παρουσιάζοντας σημαντικές αυξήσεις τόσο στη διαθεσιμότητα όσο και στα έσοδα. Το 2023, ο μέγιστος αριθμός διαθέσιμων καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης έφτασε τις 212.199 μονάδες, παρέχοντας συνολικά 939.000 κλίνες, με αυτά τα στοιχεία να καταγράφονται τον Ιούλιο.

To άρθρο Τουρισμός: Στο επενδυτικό επίκεντρο τα πεντάστερα ξενοδοχεία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button