Οικονομία

Τι σημαίνει η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ στις 6 Ιουνίου για το πορτοφόλι των Ελλήνων

Να δοθεί τέλος σε ένα διετή κύκλο «ακριβού χρήματος» μέσω των υψηλών επιτοκίων προσδοκούν οι αγορές από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την Πέμπτη (6.6.2024), μαζί και οι Ευρωπαίοι πολίτες, μεταξύ των οποίων οι Έλληνες.

Τα οφέλη από μία πρώτη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης, η οποία προεξοφλείται ευρέως στους κύκλους των αγορών, κατεβάζοντας το βασικό επιτόκιο καταθέσεων από το 4% στο 3,75%, αναμένεται να προσφέρει οφέλη για την τσέπη μας, μειώνοντας το κόστος του χρήματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, χωρίς μάλιστα να συνυπολογίζονται οι επόμενες μειώσεις που ενδεχόμενα θα ακολουθήσουν μέχρι το τέλος του έτους.

Εξαγωγές

Σε πρώτη φάση τα οφέλη είναι έμμεσα, καθώς η Ελλάδα είναι στενά συνδεδεμένη με την ευρωζώνη, και η αναπτυξιακή τόνωση στις ευρωπαϊκές οικονομίες πρόκειται να δώσει ώθηση στις ελληνικές εξαγωγές, ως αποτέλεσμα της αύξησης της κατανάλωσης των Ευρωπαίων, φέρνοντας περισσότερο χρήμα στη χώρα και στις ελληνικές επιχειρήσεις.

Χρέη

Σε πιο άμεση βάση, σημαντική θα είναι η συμβολή των μειωμένων επιτοκίων και για το χρέος, είτε δημόσιο, είτε ιδιωτικό (νοικοκυριά και επιχειρήσεις). Και αυτό γιατί όσο χαμηλότερα είναι τα επιτόκια, τόσο πιο υψηλοί είναι οι δείκτες βιωσιμότητας του χρέους. Πρακτικά, αυτό σημαίνει μεγαλύτερα περιθώρια εξυπηρέτησης των δανείων από τους δανειολήπτες, λιγότερα «κόκκινα δάνεια», ειδικά για αυτά τα στεγαστικά δάνεια τα οποία έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο, με την προσδοκία φυσικά πως οι τράπεζες θα «μεταφέρουν» άμεσα την μείωση στις δόσεις των δανειοληπτών. Πιο ελκυστικά θα καταστούν και τα νέα δάνεια για επίδοξους δανειολήπτες καθώς θα είναι πιο φθηνά.

Με λίγα λόγια, θα υπάρξει αύξηση στο διαθέσιμο εισόδημα, το οποίο ωθεί προς τα πάνω την κατανάλωση, επηρεάζοντας θετικά και το ΑΕΠ.

Ευεργετική επίδραση πιθανόν να έχουν οι μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ και σε μία σειρά από ενδεχόμενα τέλη, όπως πιστωτικές κάρτες, τραπεζικούς λογαριασμούς και ασφαλιστικά προϊόντα ζωής.

Στον αντίποδα, μειώνονται τα έσοδα από τόκους από καταθέσεις και ομόλογα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ακολουθώντας τη μείωση των επιτοκίων.

Επενδύσεις

Αλλά και στο επίπεδο των επενδύσεων, τα αποτελέσματα αναμένονται ευνοϊκά, καθώς τα χαμηλότερα επιτόκια διαμορφώνουν ένα ευνοϊκότερο επενδυτικό περιβάλλον αυξάνοντας τις ροές του χρήματος προς τις επενδύσεις, στοιχεία κρίσιμα για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας καθώς ενισχύουν τους «πολύπαθους» τομείς της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας, καθώς και τις αναπτυξιακές επιδόσεις της χώρας.

To άρθρο Τι σημαίνει η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ στις 6 Ιουνίου για το πορτοφόλι των Ελλήνων δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button