Οικονομία

Οι προθεσμίες για αρχική και τροποποιητική δήλωση, ποια παγίδα πρέπει να αποφύγουν οι φορολογούμενοι

Με τις φορολογικές δηλώσεις να έχουν και επίσημα ξεκινήσει από το βράδυ της Πέμπτης (25.5.2024), η ΑΑΔΕ έχει ενημερώσει τους φορολογούμενους για τις νέες προθεσμίες που θα ισχύσουν προκειμένου να κινηθούν εντός χρονικών.

Βέβαια, από φέτος οι φορολογούμενοι μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν κινδυνεύουν να υποβάλλουν εκπρόθεσμα την φορολογική τους δήλωση, καθώς ακόμα και αν το αμελήσουν εντελώς, η ΑΑΔΕ θα την καταθέσει αυτόματα.

Ωστόσο, δεν λείπουν και τα σημεία-κλειδιά τα οποία θα πρέπει οι πολίτες να προσέξουν για να μην βρεθούν προ εκπλήξεως.

Οι νέες προθεσμίες

Καθώς η ημερομηνία έναρξης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων τελικά δεν ήταν η 31η Μαρτίου, όπως ήταν το αρχικό πλάνο του οικονομικού επιτελείου, ως εκ τούτου και οι αρχικές προθεσμίες έπρεπε να μεταβληθούν.

Εκτός από τις διορίες για την καταβολή των 8 δόσεων του φόρου εισοδήματος που παρέμειναν απαράλλαχτες (τέλη Ιουλίου η πρώτη, τέλη η Φεβρουαρίου η τελευταία), η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ και η ΑΑΔΕ αναγκάστηκαν να αλλάξουν το χρονοδιάγραμμα τους προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πολίτες.

Έτσι, όσον αφορά την διορία υποβολής της αρχικής δήλωσης αυτή μεταφέρεται για την Δευτέρα 1 Ιουλίου2024 ενώ από την Τρίτη 2 Ιουλίου μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουλίου μπορεί να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση από τον φορολογούμενο χωρίς να υποστεί κυρώσεις καθώς επέχει θέση αρχικής δήλωσης.

Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι

Ειδικά από φέτος, η διαδικασία αυτοματοποιείται. Αυτό σημαίνει πως ο φορολογούμενος θα λάβει ειδοποίηση έχει προσυμπλήρωση της δήλωσής με βάση το σύνολο των στοιχείων που έχει η ΑΑΔΕ στη διάθεση της, υπολογίζοντας τη φορολογική επιβάρυνση του πολίτη.

Εφόσον τα στοιχεία είναι ακριβή και δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία που δεν έχουν προσυμπληρωθεί από την ΑΑΔΕ, ο φορολογούμενος δεν χρειάζεται να κάνει οποιαδήποτε άλλη ενέργεια για την υποβολή της δήλωσής, καθώς αυτή θα οριστικοποιηθεί από την υπηρεσία την Τρίτη 2/7/2024, δηλαδή μετά τη λήξη της αρχικής προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων. Σε κάθε περίπτωση, εάν ο φορολογούμενος μπορεί να προχωρήσει σε υποβολή δήλωσης και νωρίτερα.

Ωστόσο, αυτό που θα πρέπει να προσέξει ο φορολογούμενος για να αποφύγει τις εκπλήξεις, είναι πως στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις, δηλαδή όσες θα οριστικοποιηθούν αυτόματα χωρίς παρέμβαση του φορολογούμενου, η προεκκαθάριση χάνεται αν πατηθεί το κουμπί «αποθήκευση».

Ως εκ τούτου, ο φορολογούμενος δεν θα πρέπει να αποθηκεύει προσωρινά τις προσυμπληρωμένες που έχει επιλεγεί αυτόματη οριστικοποίηση εάν δεν σκοπεύει να αλλάξει κάτι στη δήλωση, μέχρι η ΑΑΔΕ να διευκρινίσει τι ακριβώς συμβαίνει.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button