Πολιτική

Τι θα κάνει η ΝΔ για να «επαναπατρίσει» το 1 εκατ. ψηφοφόρους που έχασε στις Ευρωεκλογές – Τα σημεία κλειδιά του ανασχηματισμού

Στην επαναπροσέγγιση των 989.720 ψηφοφόρων που δεν επαναβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στη Ν.Δ. στην κάλπη των Ευρωεκλογών, και επέλεξαν είτε την αποχή, είτε να ψηφίσουν άλλο κόμμα, στρέφει την προσοχή του το κυβερνών κόμμα.

Στη Ν.Δ. η στρατηγική μετά τις Ευρωεκλογές θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, στροφή στο κέντρο και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Όπως δημοσίευσε πρώτο το newsit.gr, η απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το αρνητικό αποτέλεσμα για τη Ν.Δ. να μην οδηγήσει σε δεξιά στροφή αλλά να συνεχίσει στη «συνταγή» που έφερε τη «γαλάζια» παράταξη κυρίαρχη πολιτική δύναμη. Ο στρατηγική της κυβέρνησης εστιάζει στον κατευνασμό του δεξιού ακροατηρίου και παράλληλα στη διατήρηση του… εκτοπίσματος που έχει αναπτύξει η Ν.Δ. στον κεντρώο χώρο.

«Είναι παντελώς αποπροσανατολιστική η συζήτηση περί δήθεν δεξιάς στροφή… Δεν είναι αυτό το ζήτημά μας, αν θα πάμε στο κέντρο ή αν θα πάμε δεξιά. Είναι αν θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί, αν θα υλοποιήσουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα το πρόγραμμα αυτό για το οποίο εκλεγήκαμε», δήλωσε ο Πρωθυπουργός στον Alpha, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του.

Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι κυρίαρχη η πεποίθηση ότι η επαναπροσέγγιση των ψηφοφόρων (παραδοσιακών δεξιών και μη) έχει ως προϋπόθεση την εφαρμογή πολιτικών που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών και θα υπηρετούν τις ανάγκες τους, όσον αφορά στους τομείς της υγείας, της ασφάλειας κ.α.

«Θα εφαρμόσουμε τολμηρές μεταρρυθμίσεις»

«Έχουμε εκλεγεί για να εφαρμόσουμε ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στα εναπομείναντα τρία χρόνια της θητείας μας. Και αυτό πρέπει να κάνουμε

Έχουμε τώρα τρία χρόνια χωρίς άλλες εκλογές και θα κριθούμε ξανά με βάση τις επιδόσεις μας το 2027» δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης στο Bloomberg.

«Πιστεύω, όμως, ότι πήγαμε ενάντια στην τάση που είδε κυβερνώντες σε πολλές άλλες σημαντικές ευρωπαϊκές χώρες να υφίστανται βαριές ήττες. Εμείς το αποφύγαμε αυτό και εξακολουθούμε να είμαστε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Όπως έχει κάνει σαφές ο Κ. Μητσοτάκης, η αλλαγή του μείγματος πολιτικής σε μία σειρά τομέων, θα περάσει και μέσα από την αλλαγή των προσώπων που χειρίζονται συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια.

Μετά την Τρίτη ο ανασχηματισμός

Οι αποφάσεις του Πρωθυπουργού – από τη στιγμή που ξεκαθάρισε ότι η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή, θα γίνει με την παρούσα σύνθεση – αναμένονται από την Τρίτη και μετά.

Κι αυτό γιατί, το Σάββατο (σ.σ. 15.06.2024) αναχωρεί για την Ελβετία, για να λάβει μέρος στη Διάσκεψη για την Ειρήνη στην Ουκρανία, και από εκεί θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος μετά τις Ευρωεκλογές και το άτυπο δείπνο των «27» ηγετών, το βράδυ της Δευτέρας (σ.σ. 17.06.2024), για την αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων και για διαβουλεύσεις για τις κορυφαίες θέσεις στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε.

Με την επιστροφή του, την Τρίτη (σ.σ. 18.06.2024), ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τις αλλαγές στο Υπουργικό Συμβούλιο, κι αυτό που μένει να φανεί είναι αν ο ανασχηματισμός θα είναι διορθωτικός ή δομικός.

Τα σημεία «κλειδιά»

Σημεία «κλειδιά» για τον ανασχηματισμό είναι:

α) Αν τελικά ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε συγχώνευση υπουργείων, όπως για παράδειγμα των υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ή αυτών του Μετανάστευσης και του Ναυτιλίας.

Β). Η επιλογή που θα κάνει για τον / την νέο Επίτροπο της χώρας μας στην Ε.Ε..

Εφόσον το πρόσωπο αυτό κατέχει υπουργική θέση, μοιραία θα δρομολογηθεί αντικατάσταση του.

Ένα ακόμη ερωτηματικό είναι αν ο ανασχηματισμός θα οδηγήσει και σε αλλαγές στο Μαξίμου, με συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη στην επιτελική ομάδα να αναλαμβάνουν κρίσιμα υπουργεία ή και το αντίθετο…

To άρθρο Τι θα κάνει η ΝΔ για να «επαναπατρίσει» το 1 εκατ. ψηφοφόρους που έχασε στις Ευρωεκλογές – Τα σημεία κλειδιά του ανασχηματισμού δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button