Οικονομία

Τεκμήρια: «Παράθυρο» για αλλαγές, ποιο το χρονοδιάγραμμα

«Παράθυρο» αισιοδοξίας ανοίγει το οικονομικό επιτελείο για χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι τα έχουν βρει… «μπαστούνια» με τα τεκμήρια.

Και αυτό γιατί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επεξεργάζεται αλλαγές, γεγονός που θα επηρεάσει άμεσα τον «λογαριασμό» που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι που «πιάνονται» στα τεκμήρια.

Την προαναγγελία έκανε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος μιλώντας την Κυριακή (2.6.2024) στον ΑΝΤ1, δήλωσε πως έχει ήδη συσταθεί Επιτροπή η οποία έχει επιληφθεί να μελετήσει πιθανές αλλαγές στα τεκμήρια.

Ωστόσο, ακόμα και αν τα πορίσματα της Επιτροπής είναι θετικά ως προς τις αλλαγές στα τεκμήρια, οι αποφάσεις της κυβέρνησης δεν θα μπορούν να γίνουν άμεσα εκτελεστές, καθώς θα πρέπει να αναμένει την ΕΕ να θέσει τους δημοσιονομικούς στόχους για την επόμενη τετραετία.

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα

Ως εκ τούτου, η ημερομηνία-«κλειδί» πριν από την οποία δεν μπορεί να υπάρξει καμία παρέμβαση στα τεκμήρια είναι η 21η Ιουνίου.

Τότε, αναμένεται η Κομισιόν να ανακοινώσει προς τα κράτη μέλη, μεταξύ τους και την Ελλάδα, τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων για την επόμενη τετραετία με βάση τους οποίους θα γίνει η διαπραγμάτευση με τις εθνικές κυβερνήσεις για να καταρτιστούν οι τελικοί στόχοι των πολυετών προϋπολογισμών, όπως ορίζουν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες.

Αυτό σημαίνει, πως το οικονομικό επιτελείο αν δεν έχει ένα ξεκάθαρο πλάνο για το πόσα πρέπει να είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα των επόμενων τεσσάρων ετών, δεν μπορεί να «παρέμβει» κατά οποιονδήποτε τρόπο στο κρίσιμο σκέλος των φορολογικών εσόδων.

Ωστόσο, και πριν από την ημερομηνία της 21ης Ιουνίου, το οικονομικό επιτελείο έχει «μαρκάρει» με κόκκινο χρώμα στην ατζέντα του της 19η του μήνα.

Και αυτό γιατί τότε αναμένεται η έκθεση μεταπρογραμματικής εποπτείας της Κομισιόν για την Ελλάδα, καθώς και για όλες τις χώρες της ΕΕ που έχουν περάσει από διαδικασίες «μνημονίων», ενώ την ίδια ημέρα αναμένεται και η έκθεση του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Οι συγκεκριμένες εκθέσεις έχουν ξεχωριστή σημασία καθώς περιέχουν συστάσεις για τους προϋπολογισμούς των χωρών και διαμορφώνουν το πλαίσιο για τις ανακοινώσεις της 21ης Ιουνίου.

Σε ποια τεκμήρια πιθανολογούνται οι αλλαγές

Ας σημειωθεί πως τα τεκμήρια τα οποία αντιμετωπίζουν οι φορολογούμενοι είναι τα εξής:

  • Eλάχιστο τεκμήριο διαβίωσης
  • Τεκμήριο κατοικίας
  • Τεκμήριο Ι.Χ. αυτοκινήτου
  • Σκάφη αναψυχής
  • Τεκμήριο πισίνας
  • Τεκμήριο αεροσκάφους
  • Δίδακτρα
  • Δάνεια και κάρτες

Πάντως, παρά το γεγονός, ότι φέτος δόθηκαν δυνατότητες στους ελεύθερους επαγγελματίες να αμφισβητήσουν τα τεκμήρια, οι αυστηροί έλεγχοι που ακολουθούν, έχουν αποτρέψει τη πλειοψηφία από το να το πράξουν.

Ως αποτέλεσμα, μέχρι τώρα σε σύνολο περίπου 50.000 φορολογικών εντύπων Ε3, έχουν αμφισβητήσει τα τεκμήρια εισοδήματος μόλις 65 ελεύθεροι επαγγελματίες.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button