lifestyle

Τα φρούτα που λειτουργούν ως «ασπίδα» απέναντι στην φλεγμονή 

Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή με φρούτα προασπίζει την υγεία μας απέναντι στην φλεγμονή, η οποία αποτελεί γενεσιουργό αιτία αρκετών ασθενειών, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης και ορισμένες μορφές καρκίνου. Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, οι ειδικοί συνιστούν να τρώμε καθημερινά τουλάχιστον 2 – 3 φρούτα.  

Το καλοκαίρι είναι ιδανικό για μεγάλη ποικιλία από πυρηνόκαρπα φρούτα όπως ροδάκινα, νεκταρίνια, δαμάσκηνα, βερίκοκα, κεράσια κ.α. Παράλληλα, τον χειμώνα είναι η καλύτερη εποχή για μανταρίνια, πορτοκάλια, γκρέιπ φρουτ, μήλα, ρόδια, ακτινίδια και λωτούς.

Παρ’ όλο που τα περισσότερα φρούτα περιέχουν άφθονα θρεπτικά συστατικά, δεν επηρεάζουν εξίσου τη φλεγμονή στο σώμα μας.

Ορισμένα έχουν αποκτήσει ξεχωριστό ενδιαφέρον στην αντιφλεγμονώδη διατροφή. Σύμφωνα με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Harvard, τα φρούτα που έχουν μεγάλη αντιφλεγμονώδη δράση είναι τα εξής: 

Μουροειδή

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν φράουλες, βατόμουρα, κράνμπερι, μύρτιλλα και κάθε είδος μούρου. Τα μουροειδή ασκούν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Στα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους συμπεριλαμβάνονται φυτικές ίνες, βιταμίνη C, ανθοκυανίνες και πολλά άλλα. Μελέτες έχουν συσχετίσει την αυξημένη κατανάλωσή τους με μειωμένο κίνδυνο αναπτύξεως καρδιακών παθήσεων, νόσου Αλτσχάιμερ, και σακχαρώδους διαβήτη.

Μήλα

Τα μήλα είναι πλούσια σε συστατικά που καταπολεμούν τη χρόνια, συστηματική φλεγμονή, όπως:

  • Η κερσετίνη (ένα φλαβονοειδές)
  • Η φλορετίνη (υπάρχει στη φλούδα τους)
  • Οι πολυσακχαρίτες (μόρια υδατανθράκων)

Μελέτες έχουν συσχετίσει την συστηματική κατανάλωσή τους με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων και καρκίνου.

Πυρηνόκαρπα φρούτα

Τα κεράσια, τα ροδάκινα, τα βερίκοκα, καθώς και τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C και κάλιο. Τα συγκεκριμένα φρούτα αποτελούν σημαντική πηγή φυτοχημικών ουσιών, που θωρακίζουν την υγεία μας, μειώνοντας την φλεγμονή στον οργανισμό μας.  

Εσπεριδοειδή

Τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ, τα λεμόνια καθώς και τα μανταρίνια είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Περιέχουν επίσης φυτικές ίνες, κάλιο, ασβέστιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και χαλκό. Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητα τους σε φλαβονοειδή και καροτενοειδή έχετε ένα μεγάλο «σύμμαχο» απέναντι στην φλεγμονή. Η συχνή κατανάλωσή τους μας προστατεύει από καρδιακές παθήσεις και ορισμένες μορφές καρκίνου.  

Ρόδια

Τα ρόδια είναι πλούσια σε βιταμίνες C και K, κάλιο, φυτικές ίνες και ισχυρά φυτοχημικά όπως η ανθοκυανίνη και η ρεσβερατρόλη. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα ρόδια συμβάλλουν στην πρόληψη ή αντιμετώπιση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης, του οξειδωτικού στρες, της υπεργλυκαιμίας (αυξημένο σάκχαρο στο αίμα), καθώς και της φλεγμονής. 

Σταφύλια

Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες Κ και C, καθώς και σε ισχυρές φυτοχημικές ουσίες. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωσή τους μπορεί να τροποποιήσει τόσο τους μηχανισμούς, όσο και την βαρύτητα της τοπικής και της συστηματικής φλεγμονής.

To άρθρο Τα φρούτα που λειτουργούν ως «ασπίδα» απέναντι στην φλεγμονή  δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button