Οικονομία

Τα σκήπτρα της ψηφιακής πολιτικής στη Γερμανία, κατέχει η Βαυαρία με 8% στην απασχόληση

Η Βαυαρία κατέχει τα πρωτεία στον κλάδο της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών στη Γερμανία και μια περίοπτη θέση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η ψηφιοποίηση της βιομηχανικής παραγωγής αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση του μέλλοντος για τη βαυαρική βιομηχανία.

Σύμφωνα με ελληνική διπλωματική έκθεση, υπολογίζεται ότι το 6% των επιχειρήσεων που λειτουργούν στο Μόναχο δραστηριοποιούνται στον κλάδο ΤΠΕ, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 7% του κύκλου εργασιών και το 8% της συνολικής απασχόλησης.

Ο κύκλος εργασιών επιχειρήσεων στον τομέα υπηρεσιών πληροφορικής

Στον συγκεκριμένο τομέα δραστηριοποιούνται 20.000 βαυαρικές επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν περί τους 300.000 εργαζόμενους. Οι σημαντικότεροι κλάδοι είναι του λογισμικού και της μικροηλεκτρονικής, ενώ παράλληλα ιδιαίτερη άνθηση παρουσιάζουν οι
κλάδοι ψηφιοποίησης της παραγωγής, τεχνητής νοημοσύνης, κυβερνοασφάλειας, ηλεκτρονικής υγείας, διαδικτύου των πραγμάτων και ψηφιοποίησης στον τομέα της ενέργειας.

Στον εν λόγω κλάδο κυριαρχεί, αναμφίβολα, ο πολυεθνικός κολοσσός SAP που ειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών λογισμικού προς επιχειρήσεις, υπάρχουν όμως και εκατοντάδες μεγάλες αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τομέα ITC που διαθέτουν υψηλή τεχνογνωσία και αξιόλογη παρουσία στις διεθνείς αγορές.

Ο κλάδος ITC αποτελεί συνεπώς βασικό πυλώνα της βαυαρικής οικονομίας και επιταχύνει την αποτελεσματική διάχυση νέων τεχνολογιών και καινοτομίας σε όλο τον παραγωγικό ιστό του κρατιδίου.

Οι μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες του κλάδου, όπως IBM, Microsoft, Google, Huawei αλλά και μεγάλοι γερμανικοί όμιλοι (BMW, Audi, Siemens) έχουν αναπτύξει στη Βαυαρία και ιδιαίτερα στο Μόναχο εκτεταμένη παραγωγική και ερευνητική δραστηριότητα, καθιστώντας τη Βαυαρία έναν από τους σημαντικότερους κόμβους υψηλής τεχνολογίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στη Βαυαρία ενεργοποιείται ένα ιδιαίτερα δραστήριο cluster τεχνολογιών επικοινωνίας και πληροφορικής (cluster Informations- und Kommunikationstechnik), το οποίο έχει ενσωματωθεί από το 2016 στο Zentrum.Digitalisierung.Bayern (ZD.B) και λειτουργεί ως ανοικτό δίκτυο με 700 περίπου ενεργά μέλη, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος ασχολούνται με λογισμικό και έχουν σημαντική δραστηριότητα σε διεθνές επίπεδο.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button