Αθλητικά

Συνελήφθη οπαδός της Βαλένθια για τη ρατσιστική επίθεση στον Βινίσιους

Η Βαλένθια με ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα γνωστοποίησε ότι ταυτοποιήθηκε και συνελήφθη από την αστυνομία ένας οπαδός της ομάδας για την ρατσιστική επίθεση που έγινε κατά του Βινίσιους Τζούνιορ της Ρεάλ Μαδρίτης.

Ακόμη, οι «νυχτερίδες» τόνισαν πως αναλύονται τα βίντεο για να βρεθούν και οι υπόλοιποι ένοχοι ενώ τόνισε πως έχουν ήδη ανοίξει και πειθαρχικό φάκελο. Ακόμη επεσήμαναν πως θα επιβάλουν τις πιο αυστηρές ποινές αποβάλλοντάς του δια βίου από το γήπεδο.

Εν τω μεταξύ η ισπανική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα (22/5) να δοθεί «μια αποφασιστική απάντηση» στις ρατσιστικές επιθέσεις εις βάρος του Βραζιλιάνου σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης, Βινίσιους Ζούνιορ, και διαβεβαίωσε ότι αυτές «δεν αντιπροσωπεύουν» τους Ισπανούς.

«Οι θεσμοί που πρέπει να διασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία του ποδοσφαίρου πρέπει να είναι πολύ πιο αποφασιστικοί σε αυτό το είδος υποθέσεων» είπε ο υπουργός Κατανάλωσης, Αλμπέρτο Γκαρθόν, σε συνέντευξή του στο “Radiocable”.

«Όταν έχεις ένα μέρος των οπαδών που φωνάζουν ρατσιστικά συνθήματα σε έναν παίκτη, προφανώς αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να έχεις μια σταθερή απάντηση» πρόσθεσε.

«Αυτό το φαινόμενο έχει ήδη εμφανιστεί αρκετές φορές και δείχνει ότι ο ρατσισμός είναι πολύ εδραιωμένος μεταξύ συγκεκριμένων οπαδών, ιδιαίτερα εκείνων που είναι πιο φανατικοί, που έχουν μια πολύ καθορισμένη ιδεολογική περίμετρο στην άκρα δεξιά» επέμεινε ο Γκαρθόν.

Λίγο πριν, η υπουργός Εργασίας, η κομμουνίστρια Γιολάντα Ντίαθ, είχε διαβεβαιώσει στον λογαριασμό της στο Twitter ότι «τα ρατσιστικά συνθήματα στα γήπεδα ποδοσφαίρου δεν αντιπροσωπεύουν τη χώρα μας, ούτε κανέναν ποδοσφαιρόφιλο. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να τελειώσει ο ρατσισμός».

Ρουμπιάλες: «Σίγουρα ο Βινίσιους έχει περισσότερο δίκιο από όσο νομίζουμε»

«Σίγουρα ο Βινίσιους έχει περισσότερο δίκιο από όσο νομίζουμε». Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος της Ισπανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (RFEF), Λουίς Ρουμπιάλες, αναφέρθηκε, σε σημερινή (22/5) συνέντευξη Τύπου, στην ρατσιστική επίθεση που δέχθηκε ο Βινίσιους Τζούνιορ χθες (21/5) στο «Μεστάγια», στην αναμέτρηση της Βαλένθια με την Ρεάλ Μαδρίτης (1-0).

«Έχουμε πρόβλημα συμπεριφοράς, εκπαίδευσης και ρατσισμού στη χώρα μας. Το πρώτο πράγμα είναι να το αναγνωρίσουμε. Όσο υπάρχει ακόμα και ένα άτομο που προσβάλλει λόγω σεξουαλικής κατάστασης, χρώματος δέρματος ή πίστης, έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα που κηλιδώνει μια ολόκληρη ομάδα, οπαδούς, σύλλογο ή χώρα. Είμαστε μια πολύ φιλόξενη χώρα, που δέχεται εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, και στο ποδόσφαιρο. Ανθρώπους από όλο τον κόσμο» πρόθεσε.

«Έχει πάρει διάσταση πέρα από το ποδόσφαιρο»

«Θέλω να κάνω μια θεσμική δήλωση. Αποφάσισα να εμφανιστώ ως επικεφαλής του ισπανικού ποδοσφαίρου. Αυτό είναι ένα θέμα που έχει πάρει διάσταση πέρα από το ποδόσφαιρο. Αυτό που έγινε χθες -και δεν είναι η πρώτη φορά- με οδήγησε να εμφανιστώ και να δώσω μια εξήγηση. Έχουμε πρόβλημα» πρόσθεσε, για να προσφέρει στη συνέχεια υποστήριξη στον Βινίσιους:

«Ο Βινίσιους και κάθε γυναίκα ή άνδρας ποδοσφαιριστής που υφίσταται προσβολή, στην προκειμένη περίπτωση λόγω ρατσισμού, έχει την υποστήριξη της RFEF. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε. Ο στόχος που έχουμε θέσει είναι όσο το δυνατόν συντομότερα όσοι το έχουν υποστεί αυτό κάποια στιγμή να πουν ότι δεν είναι πρόβλημα στην Ισπανία. Θα δουλέψουμε ακούραστα. Υπάρχουν εκείνοι που μιλούν για τη συμπεριφορά ορισμένων παικτών. Δεν πρόκειται να υπεισέλθω σε αυτό το θέμα, γιατί γι’ αυτό είναι οι διαιτητές και οι επιτροπές. Αλλά δεν μπορούμε να συγκρίνουμε ένα πρόβλημα που περιλαμβάνει έναν κόκκο άμμου με ένα πρόβλημα που περιλαμβάνει μια ολόκληρη έρημο. Σίγουρα, ο Βινίσιους έχει περισσότερο δίκιο από όσο νομίζουμε. Και όλοι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Και η Ομοσπονδία.

Ο στόχος που έχουμε θέσει για τους εαυτούς μας είναι ο Βινίσιους και οι υπόλοιποι παίκτες που αντιμετώπισαν αυτό το πρόβλημα να μπορούν να πουν δημόσια ότι αυτό δεν είναι πλέον πρόβλημα στην Ισπανία το συντομότερο δυνατό. Ελπίζω να έρθει αυτή η μέρα το συντομότερο δυνατό. Γι’ αυτό θα δουλέψουμε. Αυτό το μήνυμα είναι για τον Βινίσιους και τους υπόλοιπους ανθρώπους του ποδοσφαίρου που το υπέστησαν αυτό».

Βραζιλία και Τέμπας

«Θέλω να στείλω ένα μήνυμα στον πρόεδρο της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου της Βραζιλίας (σ.σ. CBF/Ενάλντο Ροντρίγκες). Πρώτα απ’ όλα, υπάρχουν λίγες χώρες στον κόσμο, όπως η Ισπανία, που θαυμάζουν και σέβονται το βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο.

Αλλά όχι μόνο τους Βραζιλιάνους ποδοσφαιριστές, αλλά και όλους τους άλλους που έρχονται από άλλα μέρη του κόσμου: Ασία, Αφρική, Λατινική Αμερική. Πρέπει να κάνουμε αυτό το άθλημα να συνεχίσει να είναι σόου και όλοι το απολαμβάνουμε. Θέλω να ζητήσω από τον πρόεδρο της CBF να έρθει στην έδρα της RFEF, αλλιώς θα ταξιδέψω στη Βραζιλία.

Καλώ τον πρόεδρο της CBF να ελέγξει, να επαληθεύσει, να προτείνει και να δει επί τόπου τι κάνει η RFEF για να λύσει αυτό το πρόβλημα. Θέλω επίσης να σας παρακαλέσω να αγνοήσετε την ανεύθυνη συμπεριφορά του προέδρου της La Liga (σ.σ. Χαβιέρ Τέμπας) που μπαίνει στα κοινωνικά δίκτυα και διαπληκτίζεται με τον ποδοσφαιριστή, ο οποίος λίγες ώρες πριν έχει δεχθεί σοβαρές ρατσιστικές προσβολές. Οι παράγοντες δεν είναι εδώ για να εμπλακούν στα κοινωνικά δίκτυα, είμαστε εδώ για να λύσουμε προβλήματα. Δεν ήταν η ώρα» συμπλήρωσε, για να ολοκληρώσει:

«Η RFEF έχει επιβάλει κυρώσεις και αυτές οι κυρώσεις δεν μπόρεσαν να εφαρμοστούν. Με τον προηγούμενο νόμο υπήρχαν διενέξεις δικαιοδοσίας που σήμαιναν ότι, ενώ η RFEF μπορούσε να επιβάλει κυρώσεις, δεν προχωρούσαν. Ζητώ μόνο από τους συλλόγους να μην καθυστερήσουν τις διαδικασίες.

Ο ισχύων νόμος δεν μας επέτρεπε να ενεργήσουμε με τον τρόπο που θα θέλαμε. Η επιτροπή θα ενεργήσει και είμαι σίγουρος ότι θα πρέπει να επιβάλει κυρώσεις.

Για να ολοκληρώσω, ένα ανεπιθύμητο άτομο ή μια ομάδα ανεπιθύμητων δεν μπορεί να κηλιδώνει ένα σύλλογο, μια πόλη ή μια χώρα. Θέλω να πω αντίο με την προϋπόθεση ότι μαζί θα τα καταφέρουμε. Αποχαιρετώ ανταποδίδοντας τη στοργή, τον θαυμασμό και τον σεβασμό που νιώθουμε για το βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο και για όλες εκείνες τις χώρες που βοήθησαν να γίνει το ποδόσφαιρό μας υπέροχο».

Η συνάντηση Πέρεθ-Βινίσιους και η καταγγελία για «εγκλήματα μίσους» της Ρεάλ Μαδρίτης

Ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ, συνάντησε σήμερα (22/5) τον Βινίσιους στο “Valdebebas Sports City”, θέλοντας να του δείξει την υποστήριξη τη δική του και της Ρεάλ Μαδρίτης για το ρατσιστικό επεισόδια στο «Μεστάγια».

«Ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης συναντήθηκε με τον Βινίσιους Ζούνιορ, για να του δείξει την υποστήριξή του και τη στοργή του, να τον ενημερώσει για όλα τα βήματα που γίνονται για την υπεράσπισή του και να επιβεβαιώσει ότι ο σύλλογος θα πάει μέχρι τις τελευταίες συνέπειες. Μια αποκρουστική κατάσταση μίσους» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ρεάλ Μαδρίτης.

Νωρίτερα σήμερα (22/5) η Ρεάλ Μαδρίτης έκανε καταγγελία στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ισπανίας σχετικά με την υπόθεση Βινίσιους, χαρακτηρίζοντας τις συμπεριφορές αυτές ως «έγκλημα μίσους». Η ανακοίνωσή της ισπανικής ομάδας:

«Η Ρεάλ Μαδρίτης δείχνει την πιο σθεναρή της απόρριψη και καταδικάζει τα γεγονότα που συνέβησαν χθες εναντίον του παίκτη μας Βινίσιους Ζούνιορ.

Αυτά τα γεγονότα συνιστούν ευθεία επίθεση στο μοντέλο συνύπαρξης του κοινωνικού και δημοκρατικού μας κράτους δικαίου. Η Ρεάλ Μαδρίτης θεωρεί ότι τέτοιες επιθέσεις συνιστούν επίσης έγκλημα μίσους, για το λόγο αυτό έχει υποβάλει την αντίστοιχη καταγγελία στον Γενικό Εισαγγελέα και συγκεκριμένα στην Εισαγγελία κατά των εγκλημάτων μίσους και των διακρίσεων, προκειμένου να διερευνηθούν τα γεγονότα και να αποσαφηνιστούν οι ευθύνες.

Το άρθρο 124 του ισπανικού Συντάγματος ορίζει τις λειτουργίες της Εισαγγελίας για την προώθηση της δράσης της δικαιοσύνης για την υπεράσπιση της νομιμότητας και των δικαιωμάτων των πολιτών και του δημόσιου συμφέροντος. Για το λόγο αυτό, και δεδομένης της σοβαρότητας των γεγονότων που συνέβησαν, η Ρεάλ Μαδρίτης απευθύνθηκε στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, με την επιφύλαξή της να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής, όταν η υπόθεση οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης».

Η διαμάχη και η ανταλλαγή μηνυμάτων με τον Τέμπας

Μετά τον αγώνα, όπως είναι γνωστό, ο Βινίσιους τοποθετήθηκε μέσω Instagram story: «Το έπαθλο που κέρδισαν οι ρατσιστές ήταν η αποβολή μου. Αυτό δεν είναι ποδόσφαιρο, είναι η La Liga» είπε, αναφερόμενος στα όσα έγιναν στο «Μεστάγια» και στην αποβολή του στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης. Υπήρξε συνέχεια.

Ο πρόεδρος της LaLiga, Χαβιέρ Τέμπας, απάντησε στο Βραζιλιάνο γράφοντας: «Δεν παρουσιαστήκατε στα ραντεβού μας για το θέμα του ρατσισμού».

Ο Βινίσιους δεν άφησε ασχολίαστη την τοποθέτηση του «ισχυρού άνδρα» της ισπανικής LaLiga: «Γι’ ακόμη μια φορά, αντί να ασκήσει κριτική στους ρατσιστές, ο πρόεδρος της LaLiga βγαίνει στα social media για να επιτεθεί σε μένα. Όσο και να κάνει πως δεν το βλέπει, η εικόνα του πρωταθλήματος δέχεται πλήγμα.

Δείτε τα σχόλια στις αναρτήσεις αυτές και θα καταλάβετε. Όσο εξαιρείς τον εαυτό σου από αυτό, τότε γίνεσαι συνένοχος και όμοιος των ρατσιστών. Δεν είμαι φίλος σου για να μου μιλάς για τον ρατσισμό. Εγώ θέλω δράσεις και τιμωρίες» ανέφερε.

Ο Λούλα, ο Ινφαντίνο και το τεράστιο… κύμα συμπαράστασης

Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ήταν από τους πρώτους που εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον ποδοσφαιριστή και κάλεσε την FIFA να σταματήσει τον ρατσισμό στο ποδόσφαιρο.

«Θα ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη μου στον Βραζιλιάνο παίκτη μας, ένα φτωχό αγόρι που πέτυχε στη ζωή και μπορεί να γίνει ένας από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο, σίγουρα ο καλύτερος στη Ρεάλ Μαδρίτης. Και δέχεται επίθεση σε κάθε γήπεδο στο οποίο παίζει» είπε σε συνέντευξη Τύπου.

«Νομίζω ότι είναι σημαντικό η FIFA, το ισπανικό πρωτάθλημα και τα πρωταθλήματα άλλων χωρών να αναλάβουν πραγματική δράση, γιατί δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον φασισμό και τον ρατσισμό να κυριαρχούν στα γήπεδα ποδοσφαίρου».

«Πλήρης αλληλεγγύη στον Βινίσιους» δήλωσε ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο. «Δεν υπάρχει χώρος για ρατσισμό στο ποδόσφαιρο ή στην κοινωνία και η FIFA υποστηρίζει όλους τους παίκτες που βρίσκονται σε μια τέτοια κατάσταση. Τα τρία στάδιο σε περίπτωση ρατσιστικών επιθέσεων στα γήπεδα πρέπει να εφαρμοσθούν σε όλες τις χώρες και σε όλα τα πρωταθλήματα.

Πρώτον, διακόπτεις τον αγώνα. Δεύτερον, οι παίκτες φεύγουν από το γήπεδο και ο εκφωνητής ανακοινώνει ότι, εάν συνεχισθούν οι επιθέσεις, ο αγώνας θα διακοπεί. Ο αγώνας ξαναρχίζει και, τρίτον, εάν συνεχισθούν οι επιθέσεις, ο αγώνας θα σταματήσει και οι τρεις βαθμοί θα πάνε στον αντίπαλο».

Μήνυμα συμπαράστασης στον 22χρονο παίκτη έστειλε και ο πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας της Βραζιλίας (CBF), Ενάλντο Ροντρίγκες:

«Πόσο καιρό θα ζούμε, στα μέσα του 21ου αιώνα, επεισόδια σαν αυτό που μόλις είδαμε, για άλλη μια φορά, στη La Liga; Δεν υπάρχει χαρά όπου υπάρχει ρατσισμός. Το χρώμα του δέρματος δεν μπορεί πια να ενοχλεί» ανέφερε στα social media.

Αμέσως μετά τον αγώνα ο προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης, Κάρλο Αντσελότι, ανέφερε επίσης για το περιστατικό:

«Σήμερα ήταν μια θλιβερή μέρα στο “Μεστάγια”, όπου μια ομάδα οπαδών έδειξε τη χειρότερη εκδοχή της. Είναι καιρός να σταματήσουμε να μιλάμε και να ενεργούμε με δύναμη. Ο ρατσισμός δεν έχει θέση στο ποδόσφαιρο ή στην κοινωνία. ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΠΟΥΘΕΝΑ».

Ο συμπαίκτης του Βινίσιους Ζούνιορ και Βραζιλιάνος διεθνής, Έντερ Μιλιτάο, εξέφρασε την υποστήριξή του στον επιθετικό:

«Είναι ντροπή! Να υφίστασαι ρατσισμό, να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου και μετά να σε αποβάλλουν προσπαθώντας να υπερασπιστείς τον εαυτό σου! Πόσο καιρό πρέπει να το αντέξουμε αυτό;».

Το ίδιο έκανε και ο Ρονάλντο, το «φαινόμενο», γράφοντας στα social media:

«Για άλλη μια φορά ρατσιστικό επεισόδιο στη La Liga. Για άλλη μια φορά στον Βινίσιους. Μέχρι πότε; Όσο υπάρχει ατιμωρησία και συνενοχή, θα υπάρχει ρατσισμός. Είναι απαράδεκτο οι διαιτητές, η Ομοσπονδία και οι Αρχές να μην αντιδρούν και οι οπαδοί να χειροκροτούν ένα τόσο παράλογο γεγονός. Αρκετά. Βίνι, βασίσου σε μένα στον αγώνα σου. Για τον αγώνα μας».

Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι οι σύλλογοι της Βραζιλίας, με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον Βινίσιους. Ανάμεσά τους και η πρώην ομάδα του, Φλαμένγκο, από την οποία «μετακόμισε» στη Ρεάλ Μαδρίτης:

«Το ποδόσφαιρο μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, όταν συμβαίνει κάτι τόσο απαίσιο. Ο ρατσισμός που είδε ο κόσμος ήταν συγκλονιστικός και αποκαρδιωτικός και δεν ήταν η πρώτη φορά που το είδαμε αυτό. Δεν έχει γίνει τίποτα για να σταματήσει. Ο ρατσισμός είναι έγκλημα και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο. Βινίσιους, είμαστε δίπλα σου».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button