Οικονομία

Στο «μικροσκόπιο» του γερμανικού τύπου η πράσινη ενέργεια της Ελλάδας

Στις μεγάλες δυνατότητες παραγωγής πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα επισημαίνει σημερινό (21.05.24) δημοσίευμα η μεγαλύτερη οικονομική εφημερίδα της Γερμανίας, Handelsblatt.

Ειδική μνεία, μάλιστα, το ίδιο δημοσίευμα για την πράσινη ηλεκτρική ενέργεια, κάνει στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία, όπως αναφέρει η Handelsblatt, κατασκευάζει το μεγαλύτερο εργοστάσιο αντλησιοταμίευσης της χώρας κοντά στην Αμφιλοχία στην κεντρική Ελλάδα, το οποίο, με κόστος περίπου 650 εκατ. ευρώ, θα έχει αποθηκευτική ικανότητα 730 μεγαβάτ (MW) και θα μπορεί να απελευθερώνει 680 MW στο δίκτυο.

Η ίδια πηγή αναφέρει πως όποια χώρα παράγει τόσο πολύ, θα μπορούσε επίσης να εξάγει το πλεόνασμα πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας σε γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία ή η Βόρεια Μακεδονία.

Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη επέκτασης του δικτύου. Στο πλαίσιο ενός δεκαετούς προγράμματος, ο ΑΔΜΗΕ θέλει να επεκτείνει τη δυναμικότητα του ελληνικού ηλεκτρικού δικτύου από τα 18 γιγαβάτ που είναι σήμερα στα 29 γιγαβάτ μέχρι το 2030.

Η Ελλάδα χρειάζεται, επίσης, περισσότερη αποθηκευτική ικανότητα για την εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Μακροπρόθεσμα, η Ελλάδα θέλει επίσης να εξάγει πράσινη ηλεκτρική ενέργεια στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη. Ένας αυτοκινητόδρομος ηλεκτρικής ενέργειας πρόκειται να μεταφέρει την ηλεκτρική ενέργεια μέσω των Βαλκανίων στην Αυστρία και τη Γερμανία. Ωστόσο, θα χρειαστεί πιθανώς άλλη μια δεκαετία μέχρι να ολοκληρωθεί αυτός ο αυτοκινητόδρομος.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button