lifestyle

Στη Γαλλίδα Ζυστίν Τριέ ο Χρυσός Φοίνικας του 76ου Φεστιβάλ των Καννών – Οι μεγάλοι νικητές της βραδιάς

Στην Γαλλίδα Ζυστίν Τριέ απονεμήθηκε ο Χρυσός Φοίνικας του 76ου Φεστιβάλ των Καννών για την «Ανατομία μιας πτώσης» (Anatomy of a Fall), και έγινε η τρίτη σκηνοθέτιδα που βραβεύεται στην ιστορία του Φεστιβάλ.

Για τον Χρυσό Φοίνικα διαγωνίστηκαν 21 ταινίες, 7 από τις οποίες είναι σκηνοθετημένες από γυναίκες.

Η 44χρονη κινηματογραφίστρια διαδέχεται την Τζέιν Κάμπιον (Μαθήματα Πιάνου”, 1993) και την Ζουλιά Ντουκουρνό (“Τιτάν”, 2021), επιβεβαιώνοντας το αργό βήμα προς την ισότητα σε μια βιομηχανία του κινηματογράφου στην οποία ιστορικά κυριαρχούν οι άνδρες.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο της, η σκηνοθέτις κατήγγειλε έντονα τον τρόπο με τον οποίο η γαλλική κυβέρνηση “απέρριψε με τρόπο σοκαριστικό” το κίνημα κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.

“Αυτό το σχήμα αυταρχικής εξουσίας, ολοένα και περισσότερο χωρίς αναστολές, ξεσπά σε αρκετούς τομείς”, πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι η εξουσία επιδίωκε επίσης να “σπάσει την πολιτιστική εξαίρεση χωρίς την οποία (η Τριέ) δεν θα ήταν στις Κάννες σήμερα”.

Η Ζυστίν Τριέ κατακτά την κορυφή της ‘Εβδομης Τέχνης έπειτα από τέσσερις ταινίες, μεταξύ των οποίων η “Sibyl”, που είχε ήδη επιλεγεί στις Κάννες και άλλα τόσα πορτρέτα γυναικών.

Η Τουρκάλα Μερβέ Ντιζντάρ απέσπασε το βραβείο α΄γυναικείου ρόλου στο 76ο Φεστιβάλ των Καννών για την ερμηνεία της στην ταινία «Ξερά Χόρτα» του Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν.

«Θα ήθελα να αφιερώσω αυτό το βραβείο σε όλες τις γυναίκες που αγωνίζονται για να ξεπερνούν τις δυσκολίες της ύπαρξης σε αυτόν τον κόσμο και να κρατούν την ελπίδα» μέσα τους, δήλωσε η ηθοποιός, η οποία υποδύεται μια γυναίκα που ερωτεύεται έναν δάσκαλο σε μια απομακρυσμένη επαρχία της Τουρκίας.

Ο Ιάπωνας Κότζι Γιακούσο, ένας από τους διασημότερους ηθοποιούς στη χώρα του, απέσπασε σήμερα το βράδυ το βραβείο α΄ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία “Perfect days” του Βιμ Βέντερς στο 76ο Φεστιβάλ των Καννών.

“Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τον Βιμ Βέντερς και τον συν-σεναριογράφο (…). Δημιουργήσατε έναν υπέροχο χαρακτήρα”, δήλωσε συγκινημένος στη σκηνή παραλαμβάνοντας το βραβείο του.

Στην ταινία αυτή του σκηνοθέτη του φιλμ “Παρίσι, Τέξας” (Χρυσός Φοίνικας, 1984), ο Κότζι Γιακούσο υποδύεται τον Χιραγιάμα, έναν υπάλληλο στις δημόσιες τουαλέτες του Τόκιο, έναν σιωπηλό και μοναχικό άνθρωπο, ο οποίος σιγά σιγά ανοίγεται στους άλλους.

Από την άλλη ο Βρετανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Τζόναθαν Γκλέιζερ κέρδισε το Μέγα Βραβείο του 76ου Φεστιβάλ των Καννών για την ταινία του «The Zone of Interest».

Το Grand Prix (Μέγα Βραβείο) απονέμεται στη δεύτερη καλύτερη ταινία του φεστιβάλ.

Η ταινία παρουσιάζει την οικογενειακή ζωή του διοικητή του ναζιστικού στρατοπέδου εξόντωσης του Άουσβιτς για να θυμίσει «την κοινοτοπία του κακού».

Το «The Zone of Interest» ήταν η πιο ριζοσπαστική ταινία του διαγωνισμού: αφήνοντας το στρατόπεδο του θανάτου εκτός, η ταινία καταγγέλλει την ικανότητα των ανθρώπων να συνεχίζουν να ζουν αδιάφορα ενώ βιώνουν τη φρίκη.

 

To άρθρο Στη Γαλλίδα Ζυστίν Τριέ ο Χρυσός Φοίνικας του 76ου Φεστιβάλ των Καννών – Οι μεγάλοι νικητές της βραδιάς δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button