Περιβάλλον

Πώς ένα κοπάδι βίσονες στα βουνά της Ρουμανίας «πολεμά» την κλιματική αλλαγή

Εκτόν εβδομήντα ευρωπαϊκοί βίσονες που επανεισάγονται στα βουνά Țarcu της Ρουμανίας θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη δέσμευση και αποθήκευση του άνθρακα που εκλύεται από έως και 84.000 βενζινοκίνητα αυτοκίνητα των ΗΠΑ κάθε χρόνο.

Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ υποστηρίζει ότι αυτά τα τεράστια φυτοφάγα ζώα θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, αναφέρει το Euronews.

Βόσκοντας μια έκταση 48 τετραγωνικών χιλιομέτρων, συνέβαλαν στη δέσμευση επιπλέον 54.000 τόνων άνθρακα κάθε χρόνο. Αυτή είναι περίπου 10 φορές η ποσότητα που θα δεσμεύονταν από το οικοσύστημα χωρίς τους βίσονες.

Οι συντάκτες της μελέτης σημειώνουν, ωστόσο, ότι ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να είναι έως και 55% υψηλότερος ή χαμηλότερος. Ο υψηλότερος αριθμός αντιστοιχεί σε περίπου 84.000 βενζινοκίνητα αυτοκίνητα στις ΗΠΑ ετησίως και ο μέσος όρος είναι 43.000 αυτοκίνητα.

Αυτό το επιτυγχάνουν μέσω ενός συνδυασμού ομοιόμορφης βόσκησης, ανακύκλωσης των θρεπτικών ουσιών που γονιμοποιούν το έδαφος, διασποράς των σπόρων και συμπίεσης του εδάφους για να αποτρέψουν την απελευθέρωση άνθρακα. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η απομάκρυνση των ζώων, που είχαν εξελιχθεί παράλληλα με αυτό το οικοσύστημα για εκατομμύρια χρόνια, έχει διαταράξει την ευαίσθητη ισορροπία, προκαλώντας την απελευθέρωση άνθρακα.

«Η εργασία μας αποκαλύπτει ότι τα άγρια ζώα θα μπορούσαν να αυξήσουν σημαντικά τον προϋπολογισμό άνθρακα ενός οικοσυστήματος κατά 60-90%, και μερικές φορές ακόμη περισσότερο, σε σχέση με τις περιπτώσεις όπου τα ζώα αυτά απουσιάζουν», λέει ο καθηγητής Oswald Schmitz από τη Σχολή Περιβάλλοντος του Yale, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Αυτό θα μπορούσε δυνητικά να προστατεύσει και να ενισχύσει τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα στα οικοσυστήματα σε παγκόσμιο επίπεδο κατά τουλάχιστον 6,4 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως», συμπληρώνει

Επέστρεψαν μετά από 200 χρόνια

Ο ευρωπαϊκός βίσονας σχεδόν εξαφανίστηκε σε ολόκληρη την ήπειρο από το αχαλίνωτο κυνήγι μεταξύ του 17ου και του 19ου αιώνα.

Μέχρι το 1900 είχαν απομείνει μόνο δύο πληθυσμοί στη φύση: ένας στο δάσος Białowieża που συνορεύει με τη Λευκορωσία και την Πολωνία, και ένας στα βουνά του δυτικού Καυκάσου που εκτείνονται κατά μήκος των νότιων συνόρων της Ρωσίας με τη Γεωργία. Αυτά τα δύο κοπάδια εξαφανίστηκαν μέχρι το 1927 με το είδος να προσπαθεί να επιβιώσει σε μια χούφτα ευρωπαϊκών ζωολογικών κήπων.

Αφού εξαφανίστηκαν από τη Ρουμανία πριν από περισσότερα από 200 χρόνια, η ολλανδική ΜΚΟ Rewilding Europe και το WWF Ρουμανίας επανέφεραν τους βίσονες στα Καρπάθια όρη το 2014. Πρόκειται για ένα από μια σειρά επιτυχημένων έργων επανεισαγωγής που βοηθούν τα μεγάλα αυτά φυτοφάγα ζώα να κάνουν την επιστροφή τους.

Συνολικά, περίπου 7.000 βίσονες κυκλοφορούν πλέον ελεύθεροι σε όλη την Πολωνία, τη Λιθουανία, τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Σλοβακία. Ο αριθμός των βισόνων στα βουνά Țarcu της Ρουμανίας έχει αυξηθεί σε 170 μετά την επανένταξη – ένα από τα μεγαλύτερα κοπάδια που κυκλοφορούν ελεύθερα στην Ευρώπη.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button