Οικονομία

Πόλεμος για το πόθεν έσχες, φλερτ με τον Τσίπρα, το δίκτυο εθελοντών Μπελέρη, ο σερραϊκός πολιτικός πολιτισμός, η τύχη της ΕΑΣ και ο περίεργος ρόλος ενός «συμβούλου», η ολλανδική δημοπρασία και η Elpedison, η πώληση της United Group, η ιστορία που επαναλαμβάνεται ως φάρσα με το σιδηρόδρομο και το μεγάλο ενδιαφέρον για το λιμάνι του Λαυρίου

Πόλεμος για το excel!

Μία σελίδα όπου  αναφέρονται με τίτλους τα προσωπικά του περιουσιακά στοιχεία και του συζύγου του Τάιλερ Μάκμπεθ έως τις 31/12/2023, παρουσίασε στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. Αναλυτικά θα τα καταθέσει όταν τα λάβει από την Υπηρεσία Εσόδων, (IRS) των ΗΠΑ όπως εξήγησε. Δηλώνει εισόδημα 2,067 εκατομ. δολάρια, επενδυτικά προϊόντα 3,040 εκατ. δολάρια, οφειλές 1,831 εκατ. δολάρια, την εταιρεία Osios LLC, που δανειοδότησε τα media του ΣΥΡΙΖΑ για να πληρωθούν μισθοί και το δώρο των Χριστουγέννων, τρία ακίνητα, ένα στις ΗΠΑ, το σπίτι των Σπετσών (από γονική παροχή) και ένα διαμέρισμα, δηλώνει επίσης ετερόρρυθμος εταίρος στην εταιρία Pura Vita E.E., που έχει κατάστημα με χυμούς στις Σπέτσες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τον κατηγόρησε ότι «μετά το σημερινό σόου, γεννούνται περισσότερα ερωτήματα, με βασικό το ακόλουθο: Ο κ. Κασσελάκης διάγει τόσο πολυτελή βίο με δανεικά ή κάτι κρύβει; Ας τα απαντήσει ο ίδιος.» Την Osios ο Κασσελάκης την μεταβίβασε όπως είπε διότι έμαθε ότι δεν μπορεί να είναι μέτοχος σε εταιρεία αλλοδαπής. Η κυβέρνηση τον κατηγορεί ότι μέχρι τουλάχιστον τις 31.12.2023 συμμετείχε σε εταιρεία  αλλοδαπής, παραβιάζοντας τον νόμο του Τσίπρα, ενώ είχε εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από τον Σεπτέμβριο του 2023.

Στο Ινστιτούτο!

Δημοσκοπήσεις και «κύκλοι» προβληματίζονται για το μέλλον της κατακερματισμένης σήμερα κεντροαριστεράς και αναρωτιούνται ως προς τον ρόλο που θα μπορούσε να παίξει ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο Στέφανος Κασσελάκης δυσφορεί όταν γίνονται τέτοιες συζητήσεις. Το πως φαντάζεται ο ίδιος το αύριο του Τσίπρα, το περιέγραψε στο open. «Η δική μου εκτίμηση είναι ότι ο ρόλος που επιτελεί με το Ινστιτούτο είναι ένας πάρα πολύ σημαντικός ρόλος» δήλωσε αναφερόμενος στο Ινστιτούτο Αλέξης Τσίπρας που δημιούργησε ο πρώην πρωθυπουργός. Το Ινστιτούτο  μετά τις ευρωεκλογές διοργανώνει συνέδριο σε συνεργασία με το Ίδρυμα του Ζόραν Ζάεφ για την Συμφωνία των Πρεσπών. «Είναι ακριβώς αυτό το οποίο χρειαζόμαστε και προσωπικά και ως ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσουμε να εμπνεύσουμε την υπόλοιπη Ευρώπη ότι υπάρχει μια σύγχρονη Αριστερά» τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Μαζί στο Σύνταγμα;

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν κάποιες εβδομάδες να μιλήσουν. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε, πάντως, επίθεση φιλίας στον πρώην πρωθυπουργό από την Θεσσαλονίκη. Μπήκε στην πολιτική για να στηρίξει τον Τσίπρα όπως είπε. Έβλεπε ότι «ευεργετηθέντες από εκείνον άρχισαν να εγκαταλείπουν ή να παίρνουν αποστάσεις για να μην μπουν στο κάδρο των ηττημένων». «Εγώ σε αυτόν τον έντιμο άνθρωπο θα είμαι δίπλα στην πιο δύσκολη στιγμή του» σκέφτηκε τότε ο Κασσελάκης. Υπάρχουν προεδρικοί βουλευτές που θα ήθελαν να δουν τον Τσίπρα την Πέμπτη, στην εξέδρα με τον Στέφανο, στη συγκέντρωση του Συντάγματος, όπως είχε συμβεί με την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου, ώστε να σταλεί μήνυμα ενότητας. Κάποια εξέλιξη προς αυτήν την κατεύθυνση δεν υπάρχει πάντως από καμία πλευρά μέχρι αυτήν τη στιγμή.

Δίκτυο εθελοντών Μπελέρη

Ένα δίκτυο εθελοντών κυρίως στην βόρεια Ελλάδα, δίνει την προεκλογική μάχη που δεν μπορεί να δώσει ο
φυλακισμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρης που κατεβαίνει υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ. Μαζί με τον γιο του Πέτρο και την κόρη του Ερμιόνη οι εθελοντές τρέχουν, διοργανώνουν συναντήσεις με φορείς, χωρίς οικονομική δυνατότητα για επικοινωνιακή επίθεση μέσω των social media, όπως σχολίαζαν. Αποκαλυπτικό των συνθηκών της φυλάκισης του Μπελέρη ήταν η απότομη διακοπή  της συνέντευξης του στον Νίκο Ευαγγελάτο, στο LIVENEWS στο MEGA, την ώρα που του έκανε ερωτήσεις για την ελληνική μειονότητα. Η δεσμοφύλακας περπατούσε συνεχώς πίσω του και επιτηρούσε την κάμερα. Συζητήθηκε πολύ αυτή η συνέντευξη στους κόλπους της ΝΔ και στην μειονότητα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στον Μπελέρη μίλησε για υποψηφιότητα στο όνομα του κράτους δικαίου που έχει καταπατηθεί από την αλβανική κυβέρνηση του Έντι Ράμα.

Η δεκάδα

Αν και δεν μπορεί να κάνει προεκλογικό αγώνα ο ίδιος, παραμένει στην πρώτη 5άδα των υποψήφιων ευρωβουλευτών της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις. Οι πληροφορίες από το γαλάζιο στρατόπεδο αναφέρουν ότι στην πρώτη θέση εναλλάσσονται ο Γιώργος Αυτιάς με την Ελίζα Βόζεμπεργκ, ακολουθεί ο Βαγγέλης Μειμαράκης και ο Φρέντη Μπελέρης, ο Πύρρος Δήμας, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, η Ελεονώρα Μελέτη, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο Δημήτρης Τσιόδρας και η Μαρία Σπυράκη. Μέχρι και την τελευταία στιγμή θα παίζεται η σειρά καθώς όλοι οι υποψήφιοι γκαζώνουν πριν την αυλαία της προεκλογικής περιόδου. Η ΝΔ αναμένεται να βγάλει γύρω στους στους 7-8 ευρωβουλευτές.

Πολιτικός πολιτισμός στην Volta

Για καφέ με φίλους στην “Volta” στον πεζόδρομο των Σερρών ήταν ο βουλευτής της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου όταν εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. Τον πλησίασε για να τον χαιρετήσει. Σηκώθηκε από την θέση του ο Χατζηβασιλείου. «Καλωσόρισες στις Σέρρες, πως είσαι;» ρώτησε τον Ανδρουλάκη. «Τρέχω, πάμε καλά» απάντησε. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ ρώτησαν τον βουλευτή της ΝΔ εάν θα ήθελε να φωτογραφηθεί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Δέχθηκε. «Στις Σέρρες είμαστε φιλόξενοι» απάντησε. Οπότε υπάρχει και φωτογραφικό ενσταντανέ από τον σερραϊκό πολιτικό πολιτισμό.

Τα δυσάρεστα

Τον πατέρα της τον Στάθη Καλογερόπουλο έχασε η Εύη Χριστοφιλοπούλου, υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ και διέκοψε τον προεκλογικό της αγώνα για να τον κηδέψει στο Διακοφτό και να βρεθεί κοντά στην οικογένεια της. Δύσκολες προσωπικές στιγμές στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές. Επέστρεψε και συνεχίζει τις περιοδείες της. Στο Λουτράκι και την Αθήνα συνάντησε παλιούς φοιτητές της και συζήτησαν την πορεία της ζωής τους. Δεν δίνει βάρος στις δημοσκοπήσεις. Το κλίμα που εισπράτει είναι θετικό και αισιοδοξεί.

H τύχη της ΕΑΣ και ο περίεργος ρόλος ενός «συμβούλου»

Τους τελευταίους μήνες, με αφορμή τις ευρωπαϊκές πολιτικές για την ενίσχυση της Ουκρανίας με πυρομαχικά προκειμένου να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή, άλλοτε εγκαταλελειμμένες σε διάφορες χώρες της Ευρώπης εταιρείες παραγωγής πυρομαχικών, έχουν προσελκύσει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον. Το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για τέτοιες εταιρείες, έφερε στο προσκήνιο μια μοναδική ευκαιρία και για την πολύπαθη ελληνική εταιρεία «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα», δηλαδή την εταιρεία που προέκυψε από τη συγχώνευση ΠΥΡΚΑΛ και ΕΒΟ. Σοβαροί διεθνείς επενδυτές έχουν εκφράσει εδώ και καιρό το ενδιαφέρον τους στην κυβέρνηση και με την υπόθεση έχει ασχοληθεί προσωπικά και ο πρωθυπουργός δίνοντας σαφείς εντολές να μην χαθεί η τρέχουσα ευνοϊκή συγκυρία. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη εγκρίνει σημαντικά κονδύλια για την αναβίωση της δραστηριότητας της εταιρείας, ενώ και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές έχουν δεσμευτεί για μεγάλες επενδύσεις. Αφού, λοιπόν, υπάρχουν όλες αυτές οι προϋποθέσεις για την ουσιαστική αναβίωση της ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας με πολλαπλά οφέλη για την χώρα, εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς γιατί η υπόθεση δεν προχωρά. Όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η υπόθεση φαίνεται να κολλάει σε ακατανόητους χειρισμούς συγκεκριμένου «συμβούλου» του υπουργείου Οικονομικών (το ΥΠΟΙΚ είναι ο μοναδικός μέτοχος της εταιρείας), ο οποίος βάζει συνεχώς εμπόδια στην προώθηση της υπόθεσης. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εν λόγω «σύμβουλος», αν και δεν έχει κάποιο επίσημο θεσμικό ρόλο στην υπόθεση, επελέγη από τον υπουργό Οικονομικών λόγω πρότερης ενασχόλησής του με την υπόθεση και γνώσης του θέματος, ωστόσο πλέον είναι διάχυτος ο προβληματισμός για τους χειρισμούς του. Κι οι μουρμούρες έχουν φτάσει και στο ΥΠΟΙΚ και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η ολλανδική δημοπρασία και η Elpedison

Μέσα σε έναν με ενάμισι μήνα θα έχει τελειώσει η εκκρεμότητα της Elpedison για την Helleniq Energy και την συνεταίρο της, την ιταλική Edison. Ένας από τους δύο θα έχει πάρει τον έλεγχο της Elpedison μέσω διαδικασίας που είναι γνωστή ως ολλανδική δημοπρασία. Στην Helleniq Energy θέλουν να κλείσουν αυτή την εκκρεμότητα όπως και την εκκρεμότητα με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας καθώς εδώ και χρόνια υπήρχε μια όχι και τόσο ευχάριστη κατάσταση με τις συγκεκριμένες ανταγωνιστικές μεταξύ τους συμμετοχές. Το σίγουρο είναι πως δεν θέλουν να χάσουν την Elpedison όχι μόνο γιατί «κουμπώνει» με τη στρατηγική επέκτασης στην πράσινη ενέργεια αλλά και γιατί βρίσκεται σε καλύτερη θέση από την ΔΕΠΑ Εμπορίας που έχει μπροστά της έναν σκληρό αγώνα με τη ρωσική Gazprom.

Χωρίς εκπλήξεις προχωρά η διαδικασία πώλησης της United

Όσα έχει προεξοφλήσει η αγορά συμβαίνουν μέχρι στιγμής με τη διαδικασία πώλησης της United Group, που ελέγχει τη Nova στην Ελλάδα. Η βρετανική BC Partners που είναι στην πλευρά του πωλητή φέρεται να έχει κάνει κάποιες προκαταρκτικές συζητήσεις με την STC από τη Σαουδική Αραβία, μια θυγατρική της οποίας είχε αγοράσει πριν από λίγους μήνες τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας σε Βουλγαρία, Κροατία και Σλοβενία. Η United Group, μαζί με τα χρέη, αποτιμάται κοντά στα 8 δισ. ευρώ σύμφωνα με χθεσινό τηλεγράφημα του Reuters. Ο Νίκος Σταθόπουλος της BC Partners μάλλον βλέπει με καλύτερο μάτι μια λύση – πακέτο, δηλαδή την πώληση ολόκληρου του United Group, παρά την αυτόνομη πώληση κάποιων θυγατρικών όπως η Nova. Απέναντι στους Σαουδάραβες μπορεί να βρεθεί η Etisalat από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, υποψήφιος που επίσης έχει προεξοφληθεί. Μεγάλη έκπληξη θα ήταν η εμφάνιση κάποιου ευρωπαίου παίκτη πάντως.

Λέτα εναντίον Βεστάγκερ

Από τη σύνθεση της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα κριθεί αν εμφανιστούν ευρωπαϊκοί όμιλοι στη διαδικασία πώλησης της United σε μεγάλο βαθμό. Η αρμόδια για τον ανταγωνισμό Μ. Βεστάγκερ είχε επιτεθεί στον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα που υποστήριζε, σε πρόσφατη έκθεση για την Ενιαία Αγορά, πως πρέπει να χαλαρώσουν οι ρυθμίσεις ανταγωνισμού ώστε να αυξηθούν οι συγχωνεύσεις στις ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνίες. Ο Λέτα είπε πως λειτουργούν σχεδόν 120 πάροχοι τηλεπικοινωνιών στην Ε.Ε. ενώ στις ΗΠΑ είναι μόλις τρεις! Ετσι οι ευρωπαϊκοί όμιλοι δεν έχουν την κρίσιμη μάζα πελατών που θα τους επιτρέψουν να κάνουν μεγάλες επενδύσεις σε νέα δίκτυα, σε ποιοτικές υπηρεσίες, σε περιεχόμενο, κ.α. Γι’ αυτό και παραμένουν έρμαια των αμερικανικών ομίλων που παίρνουν τον αφρό, χρησιμοποιούν τα δίκτυα των ευρωπαϊκών εταιρειών για να πωλούν υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας (από συνδρομές σε πλατφόρμες τηλεόρασης μέχρι υπηρεσίες αποθήκευσης στο σύννεφο, κ.α.).

Ο σιδηρόδρομος και η ιστορία που επαναλαμβάνεται (ως φάρσα;)

Με τους ίδιους μάρτυρες που κατέθεσαν στην έρευνα για τη σύμβαση 717 της ΕΡΓΟΣΕ, η ευρωπαία εισαγγελέας ξεκινά αντίστοιχη διαδικασία για τη σύμβαση 635 (Τιθορέα – Δομοκός). Και ας υπάρχουν τόσοι πολλοί που θεωρούν πως οι συγκεκριμένοι μάρτυρες, έχουν συγκεκριμένο παρελθόν, που δεν τους επιτρέπει να είναι και τόσο αμερόληπτοι. Για να μην παρεξηγηθούμε, δεν το λέμε εμείς, το λένε στελέχη του σιδηροδρόμου που, όπως γνωρίζουμε σχεδιάζουν να κινηθούν και δικαστικά κατά των συγκεκριμένων μαρτύρων. Σε κάθε περίπτωση, η Δικαιοσύνη είναι αυτή που θα αποφασίσει και η στήλη περιμένει τη δικαστική έρευνα και τις δικαστικές αποφάσεις.

Πάντως, το άνοιγμα και δεύτερου μετώπου στα σιδηροδρομικά έργα δεν είναι ότι καλύτερο μπορεί να συμβεί στα έργα και στις σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ειδικά σε μια περίοδο που η χώρα χρειάζεται πρόσθετα κοινοτικά κονδύλια για να προχωρήσουν κρίσιμες σιδηροδρομικές υποδομές σύνδεσης με λιμάνια, κ.α. Και στο κάτω – κάτω της γραφής γιατί δεν ξεκινά μια διαχρονική έρευνα για τη σηματοδότηση και ηλεκτροκίνηση στο σιδηροδρομικό δίκτυο ώστε συνυπολογιστεί και η θητεία / εμπειρία των συγκεκριμένων μαρτύρων στην υπόθεση σε βάθος πολλών ετών;

Το τρένο και το Λαύριο

Οι οκτώ επενδυτές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για το 50% (συν μία μετοχή) του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου στοιχηματίζουν πως το σιδηροδρομικό δίκτυο θα φτάσει κάποια στιγμή στο λιμάνι. Και ας μην αποτελεί η επέκταση του προαστιακού μέχρι το Λαύριο προτεραιότητα για τη σημερινή κυβέρνηση. Και ας είχε προκηρύξει η προηγούμενη κυβέρνηση το διαγωνισμό για την επέκταση προς Λαύριο και Ραφήνα χωρίς να έχει εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια. Το μεγάλο ενδιαφέρον για το λιμάνι του Λαυρίου συζητείται στην αγορά καθώς είχε προεξοφληθεί πως θα είναι περίπατος για τον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου και τον συνεταίρο του, την MSC Cruises. Υπάρχει, βέβαια, και το ενδεχόμενο – όπως έχει συμβεί σε αρκετούς διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ – να κατεβαίνουν οκτώ στην αρχική φάση και να εμφανίζονται ένας – δύο την ώρα των δεσμευτικών προσφορών.

To άρθρο Πόλεμος για το πόθεν έσχες, φλερτ με τον Τσίπρα, το δίκτυο εθελοντών Μπελέρη, ο σερραϊκός πολιτικός πολιτισμός, η τύχη της ΕΑΣ και ο περίεργος ρόλος ενός «συμβούλου», η ολλανδική δημοπρασία και η Elpedison, η πώληση της United Group, η ιστορία που επαναλαμβάνεται ως φάρσα με το σιδηρόδρομο και το μεγάλο ενδιαφέρον για το λιμάνι του Λαυρίου δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button