Οικονομία

G7 – Ρωσικά assets: Κερδίζει έδαφος η αμερικανική πρόταση για κατάσχεση των εσόδων από τόκους

Έδαφος κερδίζουν στο “στρατόπεδο” της G7 οι προτάσεις των ΗΠΑ για μεγαλύτερη αξιοποίηση των εσόδων από τόκους από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt.

Στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία στο G7 σχετικά με αυτό μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου. Oι υπουργοί Οικονομικών των επτά κορυφαίων βιομηχανικών χωρών (G7) θα συναντηθούν στα τέλη Μαΐου, ενώ τον Ιούνιο θα ακολουθήσουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, επίσης στην Ιταλία. Οι ΗΠΑ επιθυμούν επίσης να αξιοποιήσουν τα μελλοντικά έσοδα από τόκους από τον κουμπαρά των χρημάτων που είχαν παγώσει μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια.

Πρόκειται για συνολικό ποσό περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου έχει παγώσει στην Ευρώπη.

Οι Ευρωπαίοι διστάζουν να κατάσχουν τα κεφάλαια, θεωρώντας ότι αυτό – σε αντίθεση με τις ΗΠΑ – αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και φοβούμενοι αντίποινα. Ωστόσο, είναι αδιαμφισβήτητο εντός της ομάδας G7 ότι τα έσοδα από τόκους μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Πρόκειται για ένα ποσό μονοψήφιου δισεκατομμυρίου ετησίως. Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση για την έκδοση ομολόγων, τα οποία θα ωφελούσαν την Ουκρανία.

Σύμφωνα με γνώστες του G7, είναι δυνατός ο συμβιβασμός στον τομέα αυτό την άνοιξη. Υπάρχει μεγάλη πίεση για την ταχεία επίτευξη μιας διεθνούς προσέγγισης.

Η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να λάβει αντίμετρα. Εάν κατασχεθούν τα περιουσιακά στοιχεία, θα υπάρξουν πολιτικά και οικονομικά αντίποινα, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA. Μια επιλογή θα ήταν η μείωση των διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ. Εξετάζονται περαιτέρω μέτρα.

To άρθρο G7 – Ρωσικά assets: Κερδίζει έδαφος η αμερικανική πρόταση για κατάσχεση των εσόδων από τόκους δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button