Οικονομία

Προβλέψεις για μεγαλύτερη επίδραση στο παγκόσμιο εμπόριο από τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Η A.P. Moller-Maersk A/S, μια ναυτιλιακή εταιρεία ορόσημο για το παγκόσμιο εμπόριο, δήλωσε ότι οι γραμμές εφοδιασμού του κόσμου επηρεάζονται περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως από τις επιπτώσεις που προέρχονται από τη συμφόρηση στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με έδρα την Κοπεγχάγη αύξησε τις προοπτικές της για τα κέρδη της χθες (3.6.2024), καθώς οι διαταραχές αφαιρούν ουσιαστικά χωρητικότητα από τον παγκόσμιο στόλο και έτσι ενισχύουν τις τιμές των ναύλων. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε περίπου ένα μήνα που η Maersk αυξάνει τις προβλέψεις της, καθώς οι επιθέσεις των μαχητών Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν αναγκάσει την ίδια και άλλες ναυτιλιακές εταιρείες να πλεύσουν νότια της Αφρικής.

Οι διαταραχές έχουν μειώσει τις διελεύσεις των γραμμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων μέσω της διώρυγας του Σουέζ κατά περίπου 80%, εκτιμά το Bloomberg Intelligence. 

Η Maersk δήλωσε χθες ότι βλέπει επίσης σημάδια περαιτέρω συμφόρησης στα λιμάνια, ιδίως στην Ασία και τη Μέση Ανατολή, γεγονός που προκαλεί εκτίναξη των ναύλων. Επιπλέον, η ζήτηση στην αγορά εμπορευματοκιβωτίων συνέχισε να είναι «ισχυρή», δήλωσε η εταιρεία.

«Αυτή η εξέλιξη συσσωρεύεται σταδιακά και αναμένεται να συμβάλει σε ισχυρότερες οικονομικές επιδόσεις το δεύτερο εξάμηνο του 2024», δήλωσε η Maersk. 

Τι λέει το Bloomberg Intelligence

«Οι προσδοκίες για τα κέρδη της Maersk και της ευρύτερης αγοράς τακτικών γραμμών θα πρέπει να κινηθούν υψηλότερα εν μέσω της αύξησης των ναύλων λόγω της αυξημένης συμφόρησης των λιμένων και της πρόωρης έναρξης της αιχμής της ζήτησης από την εξάρθρωση που δημιούργησε η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα. Η ισχυρή τιμολόγηση θα παραμείνει όσο τα πλοία δεν μπορούν να διασχίσουν με ασφάλεια τη διώρυγα του Σουέζ», αναφέρει ο Lee Klaskow, αναλυτής μεταφορών της BI.

Η Maersk βλέπει τώρα τα υποκείμενα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων στα 7 με 9 δισ. δολάρια φέτος, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 4 με 6 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές ανέμεναν κατά μέσο όρο 5,86 δισ. δολάρια στις εκτιμήσεις που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button