Οικονομία

Πορτοκαλάδες από «χρυσό»: Έρχεται νέα άνοδος των τιμών του χυμού πορτοκαλιού

Νέα άνοδος τιμών αναμένεται για το χυμό πορτοκαλιού, σύμφωνα με το μηνιαίο Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων της Τράπεζας Πειραιώς για το 2024 που δημοσιεύτηκε σήμερα (30.5.2024). 

Συγκεκριμένα, η σημαντικά μειωμένη παραγωγή πορτοκαλιών μπορεί να ενισχύσει την τιμή του χυμού πορτοκαλιού το 2024.

Η παγκόσμια παραγωγή συμπυκνωμένου χυμού πορτοκαλιού για το 2023/24, σύμφωνα με τις προβλέψεις του USDA, αναθεωρήθηκε περαιτέρω πτωτικά σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, κυρίως λόγω των καιρικών συνθηκών.

Πιο συγκεκριμένα, συνολικά για τις ΗΠΑ εκτιμάται στα 64,90 εκατ. κουτιά (-1 εκατ. κουτιά σε σχέση με την πρόβλεψη Απριλίου), για τη Φλόριντα αναθεωρήθηκε περαιτέρω πτωτικά σε 17,80 εκατ. κουτιά (-1 εκατ. κουτιά), ενώ για την Καλιφόρνια διατηρήθηκε αμετάβλητη (46 εκατ. κουτιά).

Παράλληλα, η εκτίμηση για τη βραζιλιάνικη παραγωγή αναμένεται μειωμένη σε 232,4 εκατ. κιβώτια (-24% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο) λόγω της ξηρασίας που προκαλείται από κύμα καύσωνα στην εν λόγω περιοχή.

Από την παραπάνω ανάλυση, αποτυπώνεται ότι οι σημαντικά μειωμένες παραγωγικές προοπτικές πορτοκαλιών δύναται να ενισχύσουν την τιμή του χυμού, με τους διαχειριστές να ενισχύουν τις θέσεις αγοράς και να εκτιμούν πιθανή συνέχιση των ανοδικών πιέσεων στην τιμή των Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης (futures) βραχυπρόθεσμα.

Ωστόσο, το σχετικά ακόμα υψηλότερο επίπεδο στις τιμές των futures χυμού πορτοκαλιού, δύναται να συρρικνώσει την καταναλωτική ζήτηση, μεσοπρόθεσμα, μια κίνηση που αναμένεται πιθανά να ανακόψει την ανοδική κίνηση στις τιμές των futures.

To άρθρο Πορτοκαλάδες από «χρυσό»: Έρχεται νέα άνοδος των τιμών του χυμού πορτοκαλιού δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button