Οικονομία

Ποιες είναι οι τρεις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που προτιμούν οι εκατομμυριούχοι παγκοσμίως

Υπάρχουν όλο και περισσότεροι εκατομμυριούχοι σε όλο τον κόσμο με όλο και μεγαλύτερες περιουσίες και επενδύσεις σε διαφορετικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων. Αυτό επιβεβαιώνεται από νέα στοιχεία της εταιρείας συμβούλων Capgemini.

Σύμφωνα με την «World Wealth Report 2024» την οποία επικαλείται η Handelsblatt, υπάρχουν 22,8 εκατομμύρια πλούσιοι άνθρωποι με διαθέσιμο επενδύσιμο κεφάλαιο τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου δολαρίων έκαστος. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν στη διάθεσή τους συνολικά 86,8 τρισεκατομμύρια δολάρια. «Τόσο ο αριθμός όσο και ο πλούτος αποτελούν στοιχεία ρεκόρ», δήλωσε την Τρίτη ο Klaus-Georg Meyer από την Capgemini στη Φρανκφούρτη.

Τα στοιχεία αφορούν το 2023 και δείχνουν την υψηλότερη αύξηση στη Βόρεια Αμερική. Ο αριθμός των εκατομμυριούχων εκεί αυξήθηκε κατά 7,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος σε 7,9 εκατομμύρια, ενώ τα αντίστοιχα περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκαν ακόμη πιο έντονα σε σχετικούς όρους, φθάνοντας τα 27,5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Με αύξηση της τάξης του 4% σε κάθε περίπτωση, η Ευρώπη έχει 5,8 εκατομμύρια άτομα με κεφάλαια 18,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να κατέχουν την πρώτη θέση με περίπου 7,4 εκατομμύρια πλούσιους. Πρόκειται για αύξηση 7,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η Γερμανία το ποσοστό αυξήθηκε μόνο κατά 2,1% σε περίπου 1,6 εκατομμύρια. Η χώρα της οικονομικής άνθησης, η Ινδία, όπου καταμετρήθηκαν 12,1% περισσότεροι πλούσιοι, σημείωσε τα μεγαλύτερα κέρδη, αν και συνολικά υπάρχουν λιγότεροι από 0,4 εκατομμύρια.

Η ισορροπία των επενδυτικών προτιμήσεων έχει μετατοπιστεί. «Οι εκατομμυριούχοι εστιάζουν και πάλι περισσότερο στην αύξηση του κεφαλαίου και στις μακροπρόθεσμες επενδύσεις», δήλωσε ο Meyer. Σύμφωνα με την έρευνα, τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα φέτος τον Ιανουάριο μείωσαν την αναλογία των μετρητών τους στο 25% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι: «Το 34% τον Ιανουάριο πέρυσι ήταν το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών».

Οι επενδύσεις των εκατομμυριούχων: Σε ποιες τρεις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων «ρέει το χρήμα»

Τα διαθέσιμα κεφάλαια επενδύθηκαν κυρίως σε τρεις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων. Το ποσοστό των ομολόγων αυξήθηκε κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες στο 20%, ενώ τα ακίνητα αυξήθηκαν κατά τέσσερις μονάδες στο 19%. Οι εναλλακτικές λύσεις, όπως τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και το ιδιωτικό χρέος, κέρδισαν άλλες δύο μονάδες στο 15%.

Αντίθετα, οι εκατομμυριούχοι απέφευγαν τις πιο επικίνδυνες επενδύσεις σε μετοχές. Η αναλογία μειώθηκε κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες στο 21%. Καθώς οι περισσότερες χρηματιστηριακές αγορές ήταν κερδοφόρες πέρυσι, οι εκατομμυριούχοι πούλησαν ένα αξιοσημείωτο μέρος των μετοχών τους. «Ο λόγος ήταν η γενική αβεβαιότητα, η οποία είναι κατανοητή», σχολίασε ο Meyer.

Όσον αφορά το κλίμα και μόνο, το 2023 έφερε μια μεταστροφή του κλίματος μετά την κρίση του προηγούμενου έτους, που προκλήθηκε κυρίως από την κρίση στην Ουκρανία. Στο πρόσφατο παρελθόν, οι ελπίδες για εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, μεταξύ άλλων, οδήγησαν τις μετοχές σε υψηλότερα επίπεδα, ενώ οι κεντρικές τράπεζες έδωσαν επίσης σήμα για το τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων.

Ιδιωτικά κεφάλαια και Bitcoin: τι ενδιαφέρει τους πλούσιους

Σύμφωνα με την Capgemini, οι περισσότεροι εκατομμυριούχοι έφτασαν στο κεφάλαιό τους μέσω κληρονομιάς ή ως αυτοδημιούργητοι επιχειρηματίες στον τομέα του διαδικτύου. «Ένας στους πέντε είναι κάτω των 40 ετών», δήλωσε η εμπειρογνώμονας της Capgemini Carina Leidig. Αυτό εξηγεί επίσης ακόμη καλύτερα ορισμένες τάσεις: Τα δύο τρίτα των πλουσίων θέλουν να επενδύσουν περισσότερο σε ιδιωτικά κεφάλαια, ένας στους δύο ενδιαφέρεται για τα κρυπτονομίσματα.

Η Leidig αναγνωρίζει ισχυρότερο ανταγωνισμό μεταξύ των παραδοσιακών διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων και των family offices που επικεντρώνονται σε επιχειρηματικές οικογένειες για ελκυστικούς πελάτες. «Πολλοί είναι λιγότερο ικανοποιημένοι με τους διαχειριστές τους και θέλουν να αλλάξουν, εν μέρει λόγω των υψηλών αμοιβών», δήλωσε ο εμπειρογνώμονας. Ο αριθμός των family offices έχει διπλασιαστεί τα τελευταία δέκα χρόνια.

To άρθρο Ποιες είναι οι τρεις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που προτιμούν οι εκατομμυριούχοι παγκοσμίως δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button