Υγεία

Ποια είναι τα οφέλη του ροδιού, που σπάμε κάθε Πρωτοχρονιά;

Η παράδοση που θέλει τους Έλληνες να σπάμε το ρόδι την Πρωτοχρονιά δεν είναι τωρινή. Το ρόδι το έσπαζαν ήδη οι αρχαίοι Έλληνες και κάποιοι πιθανολογούν πως το έθιμο ξεκίνησε από την Πελοπόννησο.

Το ρόδι φαίνεται να προήλθε στην αρχαία Ελλάδα από τους Φοίνικες και πιθανολογείται και φαίνεται πως ήταν καλλιέργεια, η οποία προήλθε από τη Μέση Ανατολή, το Πακιστάν ή ακόμη και τη βόρεια Ινδία. Συνδέθηκε με το μυστήριο του γάμου και τα Ελευσίνια μυστήρια κι ο θεός Πλούτωνας έδωσε στην Περσεφόνη ρόδι, για να διασφαλίσει ότι βλέποντας τη μητέρα της θα επιστρέψει σ΄ εκείνον και δεν θα μείνει ξανά μόνιμα μαζί της.

Το ρόδι, σύμβολο της θεάς Ήρας, λόγω της πολυκαρπίας του συνδέθηκε με τη γονιμότητα. Η ευχή για καλή χρονιά  Θεωρείται από τα πιο σημαντικά φρούτα κι όχι άδικα. Ποια είναι όμως τα οφέλη του ροδιού, που καλλιεργείται και στην Ελλάδα αλλά είναι από τα πιο σημαντικά κι υγιεινά φρούτα.

Έχει αντιοξειδωτικές ουσίες, λειτουργεί προστατευτικά από το Αλτσχάιμερ, από την αρθρίτιδα, τα καρδιοαγγειακά νοσήματα, τον καρκίνο – ειδικά για καρκίνο του προστάτη -ενώ έχει υψηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης C.

Μελέτες σε ζώα έχουν αποδείξει πως ο χυμός του ροδιού έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Συνίσταται μόνο ν΄ αποφεύγεται από άτομα με χρόνια ή σημαντικά προβλήματα δυσκοιλιότητας.

Το ρόδι προστατεύει τις αρτηρίες και την καρδιά αλλά άτομα που παίρνουν χάπι για την αρτηριακή πίεση ή για τη χοληστερόλη καλό είναι να συμβουλεύονται πρώτα τον γιατρό τους, αν πρέπει να πίνουν ή όχι χυμό ροδιού.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button