Οικονομία

Ποια ακίνητα «βγάζει» προς αξιοποίηση το ΤΑΙΠΕΔ από την Πελοπόννησο έως τη Χαλκιδική

Ακίνητα που βρίσκονται, μεταξύ άλλων, στην Αργολίδα, την Κεντρική Ελλάδα, τη Θεσσαλονίκη ή τη Χαλκιδική επιχειρεί να αξιοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ μέσω σχετικών διαγωνισμών ή ενεργειών ωρίμανσης, ώστε να προχωρήσει σε μακροχρόνια παραχώρησή τους ή πώλησή τους.

Βέβαια, μέχρι στιγμής δεν έχουν «πιάσει τόπο» όλες οι ενέργειες του ΤΑΙΠΕΔ στον τομέα εκμετάλλευσης ακινήτων, καθώς, για παράδειγμα, στην περίπτωση του πρώην ακινήτου ΕΟΜΜΕΧ, στον Δήμο Ταύρου, οι Ολλανδοί επενδυτές αποχώρησαν από το έργο λόγω τοπικών αντιδράσεων και ανησυχιών τους για την πορεία του.

Αλλά και σε άλλες περιπτώσεις οι διαγωνισμοί «ναυάγησαν» και προχωρούν εκ νέου (π.χ. ακίνητο Βερβερόντα στην Πελοπόννησο), υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες, όπως π.χ. με το π.χ. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ (προς αξιοποίηση 590 στρέμματα με κτιριακές αθλητικές και υποστηρικτικές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου) όπου ακόμη δεν έχει γίνει το οικονομικό κλείσιμο κ.λπ.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, σύμφωνα με το πλέον πρόσφατο αναθεωρημένο σχέδιο αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ, επίκειται η προώθηση αρκετών διαγωνισμών, ήτοι κάμποσα ακίνητα «βγαίνουν» προς αξιοποίηση ή… «στο σφυρί». Ανάμεσα σε αυτά είναι το ακίνητο στη θέση ΚΑΡΑΘΩΝΑΣ, παραθαλάσσιο έκτασης 1.911,9 στρεμμάτων σε απόσταση 4 χλμ. από την πόλη του Ναυπλίου, με πανοραμική θέα στον κόλπο του Άργους, αμμώδες, με παραλιακό μέτωπο μήκους 1.500 μέτρων.

Επίσης, μέσα στο 2024 αναμένεται διαγωνισμός για ακίνητο έκτασης συνολικής έκτασης 293,870 στρεμμάτων και αξιοποιήσιμης έκτασης 140 περίπου στρεμμάτων στην περιοχή Ποσειδίου της χερσονήσου Κασσάνδρας του Νομού Χαλκιδικής, που διαθέτει μέτωπο αμμώδους παραλίας 600 μ., ενώ εντός του αξιοποιήσιμου τμήματος έχουν αναπτυχθεί και λειτουργούν εγκαταστάσεις Κάμπινγκ.

Στην λίστα του ΤΑΙΠΕΔ είναι (διαγωνισμός αρχές 2025) ακίνητο στη Μίκρα, που αφορά σε εκτός σχεδίου γηπεδική έκταση στο Δήμος Θέρμης του Ν. Θεσσαλονίκης, επιφάνειας 526.499 τ.μ. όμορη στην ανατολική του πλευρά με το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία», ενώ το βόρειο όριο του είναι παράλιο μέτωπο στο Θερμαϊκό κόλπο.

Παράλληλα, στο ΤΑΙΠΕΔ ξαναβγάζουν προς αξιοποίηση ακίνητο στην περιοχή «Βερβερόντα» του οικισμού Πόρτο Χέλι της Αργολίδος. Το ακίνητο έχει σχήμα επιμήκους πολυγώνου με έκταση 627,4 στρεμμάτων. Ο προηγούμενος διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος λόγω χαμηλού προσφερόμενου τιμήματος.

Από το ΤΑΙΠΕΔ προωθείται και διαγωνισμός, μάλλον το επόμενο έτος, για την εκμετάλλευση παραθαλάσσιου ακινήτου αποτελούμενο από δύο αυτοτελή τμήματα έκτασης 296.232 τ.μ. (εντός τους λειτουργεί κατά τους θερινούς μήνες κάμπινγκ του ΕΟΤ) και 1.125 τ.μ., το οποίο βρίσκεται εντός του οικισμού της Ασπροβάλτας και διαθέτει άμεση πρόσβαση από την παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας και την Εγνατία Οδό.

Σε σχέση με εκτός σχεδίου παραθαλάσσιο ακίνητο έκτασης 112.400 τ.μ. σε μικρή απόσταση από τον οικισμό της Κρυοπηγής, όπου σε τμήμα του ακινήτου υφίστανται εγκαταστάσεις και υποδομές κάμπινγκ δυναμικότητας 132 θέσεων, αναμένεται έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας το 2025.

Επίσης, η λίστα του ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνει την Ιαματική Πηγή Υπάτης. Το ακίνητο βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Οίτη, με έκταση 700 στρεμμάτων περίπου και δομημένες επιφάνειες 8.100τ.μ. (ξενοδοχεία εκτός λειτουργίας, καταστήματα κ.λπ.), ενώ λειτουργεί υδροθεραπευτήριο. Να θυμίσουμε ότι προωθείται και διαγωνισμός για την Ακτή και το Κάμπινγκ Αγίας Τριάδας, δηλαδή, το παραθαλάσσιο ακίνητο στον οικισμό της Αγίας Τριάδας στον Δήμο Θερμαϊκού, έκτασης 126,6 στρεμμάτων.

Το ακίνητο έχει εκτεταμένο αμμώδες παραλιακό μέτωπο μήκους περίπου 600 μ. και πυκνή και εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς δενδροφύτευση στο χερσαίο τμήμα του. Σε σχέση με ιαματικές πηγές, από το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσουν ή έχουν εκκινήσει διαγωνιστικές διαδικασίες για αυτή των Θερμοπυλών, με τη συνολική έκταση του ακινήτου να είναι 785.398 τ.μ. (περιλαμβάνει υδροθεραπευτικές και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις που δεν λειτουργούν και υποστηρικτικές εγκαταστάσεις, η προς αξιοποίηση έκταση περιορίζεται σε 115 στρέμματα περίπου λόγω αρχαιολογικών, δασικών κλπ. περιορισμών), στο Πλατύστομο (ακίνητο έκτασης 785.398 τ.μ. στην περιοχή Λουτρά Πλατυστόμου, περιλαμβάνει ανακαινισμένο ξενοδοχειακό συγκρότημα με δύο μονάδες των 4 και 3 αστέρων, αντίστοιχα και υποδομές θερμαλισμού και ευεξίας) κ.α.  

To άρθρο Ποια ακίνητα «βγάζει» προς αξιοποίηση το ΤΑΙΠΕΔ από την Πελοπόννησο έως τη Χαλκιδική δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button