Περιβάλλον

Πλημμύρες, ξηρασία, κατολισθήσεις: Πώς το κλίμα εξαναγκάζει τους ανθρώπους στη μετανάστευση

Ξηρασία, πλημμύρες, κατολισθήσεις, καύσωνας: Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι φυσικές καταστροφές που αυξάνονται ολοένα και περισσότερο με το πέρασμα των χρόνων, προκαλούν τον εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων από τον τόπο τους. 

Οι άνθρωποι αυτοί ονομάζονται κλιματικοί και περιβαλλοντικοί μετανάστες και μετανάστριες.

Οι προβλέψεις που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας αναφορικά με το πόσο αναμένεται να ενταθεί το φαινόμενο αυτό, είναι αντίστοιχα δυσοίωνες με τις προβλέψεις για το μέλλον του κλίματος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, το φαινόμενο της περιβαλλοντικής μετανάστευσης φαίνεται πως θα επιδεινωθεί μέχρι το 2050.

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, οι πλημμύρες, ο καύσωνας, η ξηρασία, οι πυρκαγιές ή οι κατολισθήσεις δημιουργούν συνθήκες στις οποίες οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν.

Ολόκληρες πόλεις μπορεί να βουλιάξουν, η γη παύει να είναι καλλιεργήσιμη και ο κίνδυνος να βυθιστεί στα χαλάσματα μια περιοχή, συνιστούν μερικά μόνο παραδείγματα όσων μπορεί να εξωθήσει έναν άνθρωπο στην μετανάστευση.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των πλημμυρών στη Βραζιλία ή των πρόσφατων κατολισθήσεων στην Παπούα Νέα Γουινέα.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι εκτιμήσεις για τους ανθρώπους που θα έχουν γίνει κλιματικοί πρόσφυγες και μετανάστες έως το 2050 κυμαίνονται από 25.000.000 έως και ένα δισ. Αριθμός ιδιαίτερα ανησυχητικός, που θα έπρεπε να θέσει σε επαγρύπνηση τους πολιτικούς παράγοντες ανά τον κόσμο.

Το 2023 ο τρίτος υψηλότερος αριθμός εκτοπισμού λόγω κλίματος την τελευταία δεκαετία

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023, τουλάχιστον 7,7 εκατομμύρια άνθρωποι σε 82 χώρες είχαν μετακινηθεί από την περιοχή στην οποία ζούσαν ως αποτέλεσμα καταστροφών που συνέβησαν όχι μόνο το 2023, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια.

Να σημειωθεί ότι, ο εκτοπισμός από καταστροφές το 2023 ήταν ο τρίτος υψηλότερος αριθμός την τελευταία δεκαετία.

Εσωτερική μετανάστευση από το 2014-2023

ΔΟΜ

Πέντε χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό εσωτερικής μετανάστευσης το 2023

Οι πέντε χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό νέων εσωτερικών εκτοπισμών λόγω καταστροφών το 2023 ήταν:

  • Η Κίνα με 4,7 εκατομμύρια
  • Η Τουρκία με 4,1 εκατομμύρια
  • Οι Φιλιππίνες με 2,6 εκατομμύρια
  • Η Σομαλία με 2 εκατομμύρια
  • Το Μπαγκλαντές με 1,8 εκατομμύρια

Οι πλημμύρες το φαινόμενο που προκάλεσε τις περισσότερες μεταναστεύσεις

Το 77% των 26,4 εκατομμυρίων νέων εσωτερικών μεταναστεύσεων το 2023 ήταν αποτέλεσμα κινδύνων που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες, όπως οι καταιγίδες, οι πλημμύρες και η ξηρασία.

Οι πλημμύρες παρέμειναν ο βασικός λόγος κλιματικής μετανάστευσης, διώχνοντας από τα σπίτια τους 9,8 εκατομμύρια ανθρώπους το 2023. Η δεύτερη αιτία ήταν οι καταιγίδες, οι οποίες προκάλεσαν 9,5 εκατομμύρια εσωτερικές εκτοπίσεις.

Στη συνέχεια, το ένα τέταρτο των εσωτερικών εκτοπισμών οφειλόταν σε σεισμούς, ιδιαίτερα σε εκείνους που κόστισαν τη ζωή σε δεκάδες, ακόμη και εκατοντάδες ανθρώπους στην Τουρκία, τη Συρία, τις Φιλιππίνες, το Αφγανιστάν και το Μαρόκο. Μάλιστα, μερικοί από αυτούς τους σεισμούς έπληξαν περιοχές στις οποίες ζούσαν ήδη άνθρωποι εκτοπισμένοι από πολεμικές συρράξεις, όπως στη Συρία και το Αφγανιστάν.

klimatiki metanasteusi

Εσωτερική μετανάστευση ανά περιοχή

ΔΟΜ

Οι περισσότερο ευάλωτες περιοχές, από τις οποίες αναμένεται να αυξηθεί η κλιματική μετανάστευση τα επόμενα χρόνια είναι οι εξής:

  • Ανατολική Ευρώπη
  • Ειρηνικός Ωκεανός
  • Λατινική Αμερική
  • Υποσαχάρια Αφρική
  • Βόρεια Αφρική
  • Νότια Ασία
  • Ανατολική Ασία
  • Κεντρική Ασία

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button