Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: «Κατενάτσιο» από Ανδρουλάκη ή βόμβα με συνέδριο τον Σεπτέμβριο για εκλογή προέδρου; Το αδύναμο σενάριο

Η ένταση που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ και κορυφώθηκε τα τελευταία εικοσιτετράωρα μετά την προειδοποίηση του Νίκου Ανδρουλάκη ότι θα πάρει μέτρα για όσους συνεχίζουν το τοξικό κλίμα αναμένεται να μεταφερθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος.

Στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να ρίξουν τα πυρά τους εναντίον του προέδρου του κινήματος, Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς από το βράδυ των Ευρωεκλογών ξεκίνησε η αμφισβήτησή του.

Στην σημερινή συνεδρίαση – που εκτός τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου θα μετέχει και η ΚΟ – δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια συγκεκριμένη απόφαση, όλοι περιμένουν, ωστόσο, το πώς θα αντιδράσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην αμφισβήτηση των στελεχών του.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Νίκος Ανδρουλάκης θα κινηθεί κατ’ αρχήν σε χαμηλούς τόνους, ενώ ανέβαλε την παρουσίαση της πλατφόρμας για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που έχει εκνευρίσει ακόμα περισσότερο τα στελέχη του κόμματός του.

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα επιχειρήσει να «σπρώξει» την κατάσταση πιο κάτω, δηλαδή στην ΚΕ του κόμματός του που θα γίνει στις 30 Ιουνίου.

Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι δεν αποκλείεται να κάνει την έκπληξη ανοίγοντας τα χαρτιά του και προτείνοντας να πάνε σε συνέδριο που θα αφορά και την εκλογή του νέου προέδρου στις 9 Σεπτεμβρίου.

Το σενάριο που ήθελε εκλογές ακόμα και στα μέσα Ιουλίου θεωρείται αδύναμο – για την ακρίβεια χαρακτηρίζεται μπλόφα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τα περισσότερα στελέχη του κινήματος.

Εάν πάντως ο Νίκος Ανδρουλάκης επιχειρήσει να «πετάξει την μπάλα» στην εξέδρα, τότε οι πληροφορίες λένε ότι δεν αποκλείεται όσοι τον αμφισβητούν να συγκεντρώσουν 100 υπογραφές, όπως ορίζει το καταστατικό, προκειμένου να ζητήσουν επίσπευση των διαδικασιών.

Είναι χαρακτηριστική άλλωστε η αντίδραση του στελέχους του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέα Κωνταντινόπουλου, ο οποίος σε συνέντευξη του τόνισε ότι «δεν μπορεί κάποιος να του ζητάει δημοκρατικά να πάει σε εκλογές και αυτός να επικαλείται το φόβο των διαγραφών. Είναι σαν να φοβάται κάποιος τις εκλογές. Νομίζω είναι λάθος αυτό. Το δεύτερο είναι ότι δεν υπάρχει κάποια τοξικότητα όταν λες σε κάποιον και όταν και εσύ ο ίδιος, και μάλιστα ο κ. Ανδρουλάκης είχε πει πριν τις εκλογές ότι τρίτη θέση είναι ήττα. Και λέω εγώ κάτι πολύ απλό: αν κάποιος δεν μπορεί να θέσει το δικαίωμα, τη δυνατότητα της αμφισβήτησης του αρχηγού και μάλιστα όταν ο ίδιος έχει πει ότι αν δεν κερδίσω τον Κασσελάκη, δεν μπορώ να κερδίσω τον Μητσοτάκη; (…)».

Το νέο δίδυμο

Κάνοντας πάντως μία πρώτη καταγραφή των αντιπάλων του ο Νίκος Ανδρουλάκης προφανώς έχει κάθε λόγο να προβληματίζεται ιδιαίτερα με τις υποψηφιότητες του Μανώλη Χριστουδουλάκη και του Χάρη Δούκα. Κάποιοι ωστόσο πιστεύουν ότι αυτά τα δύο στελέχη δεν αποκλείεται να συνεργαστούν και να αποτελέσουν το νέο δίδυμο του κόμματος.

Ο δήμαρχος της Αθήνας ωστόσο εμφανίζεται να μην επιθυμεί να βρεθεί σε μία σειρά υποψηφίων προέδρων. Θέλει δηλαδή εάν προκύψει η υποψηφιότητα του να είναι αποτέλεσμα διεργασιών με όσους σήμερα αμφισβητούν τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Χθες πάντως για άλλη μία φορά ο Χάρης Δούκας σήκωσε το γάντι και απάντησε εμμέσως στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ λέγοντας χαρακτηριστικά: Η «διαφορετική άποψη είναι πλούτος, δεν είναι τοξικότητα».

Σήμερα πάντως ο δήμαρχος της Αθήνας, την ώρα που θα βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση των οργάνων, θα παρουσιάζει το βιβλίο του Γιώργου Σιακαντάρη από την Ανανεωτική Αριστερά «Τι Δημοκρατίες θα υπάρχουν το 2050; – Μεταδημοκρατία, μεταπολιτική, μετακόμματα».

Μαζί του στο πάνελ, θα είναι επίσης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ο πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης, ο Θόδωρος Μαργαρίτης επικεφαλής της Ανανεωτικής Αριστεράς και μέλος του ΠΣ του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η Έφη Γαζή, καθηγήτρια Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να χαρακτηρίσει «έντιμο» στη στάση του τον Παύλο Χριστίδη. Φυσικά ιδιαίτερα υπολογίσιμος αντίπαλος είναι ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος από την πρώτη στιγμή σήκωσε το γάντι που του πέταξε ο Νίκος Ανδρουλάκης δηλώνοντας με τον τρόπο του παρών σε όλη την διαδικασία.

Επειδή όμως σε αυτές τις στιγμές όλα έχουν την σημασία τους, η χθεσινή εμφάνιση του Νίκου Ανδρουλάκη με τον Γιώργο Παπανδρέου έχει την σημασία της.

Ο πρώην πρωθυπουργός αποδέχτηκε την πρόταση του προέδρου του Κινήματος να συναντηθούν μαζί με τον πρόεδρο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Stefan Lofven, προκειμένου να συζητήσουν την στήριξη του Αντόνιο Κόστα για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως έλεγαν στελέχη που γνωρίζουν καλά τα πράγματα η αποδοχή της πρόσκλησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τον Γιώργου Παπανδρέου έχει την αξία της με δεδομένο ότι οι ώρες είναι «πονηρές».

To άρθρο ΠΑΣΟΚ: «Κατενάτσιο» από Ανδρουλάκη ή βόμβα με συνέδριο τον Σεπτέμβριο για εκλογή προέδρου; Το αδύναμο σενάριο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button