Οικονομία

Γραφεία: Πώς κινούνται οι τιμές των ενοικίων σε Ελλάδα και σε Ευρώπη

Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές των ενοικίων στα γραφεία που βρίσκονται τόσο στους κύριους εμπορικούς δρόμους όσο και στα δευτερεύοντα σημεία προβολής της ελληνικής αγοράς.

Η οποία όχι μόνο εξακολουθεί να διατηρεί εξαιρετικά χαμηλά ενοίκια σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά βρίσκεται και σε επενδυτικό «αναβρασμό» που αφορά τη δημιουργία μεγάλου αριθμού «πράσινων» γραφείων. Την ώρα που εκτός συνόρων οι συναλλαγές στα εμπορικά ακίνητα και ειδικότερα στο τομέα των γραφείων «βυθίζονται» κυρίως στις ισχυρές αγορές του Λονδίνου, του Παρισιού και του Βερολίνου.

Στην Ελλάδα οι τιμές των γραφείων κινούνται σε τρεις διαφορετικές ταχύτητες, ενώ η πλειοψηφία του αποθέματος που υπάρχει αφορά παλαιά κτίρια γραφείων. Αυτό οδηγεί τη ζήτηση στα ύψη, κυρίως για χώρους γραφείων Α+ κατηγορίας, με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιοχές όπως στο κέντρο και στα Βόρεια Προάστια, οι τιμές να φτάνουν ακόμη και τα 35 ευρώ ανά τ.μ.

Παράλληλα, υπάρχει μεγάλο αριθμός παλιών κτιρίων, δηλαδή εικοσαετίας, τα οποία έχουν ανακαινιστεί και έτσι τα ζητούμενα μισθώματα ανέρχονται λίγο πάνω από τα 20 ευρώ ανά τ.μ. Βέβαια, η πλειοψηφία των γραφείων αποτελείται από παλαιά κτίρια, στα οποία δεν έχει γίνει καμία απολύτως ανακαίνιση, αυτά όπως είναι λογικό νοικιάζονται γύρω στα 10 ευρώ το τ.μ.

Η Ελλάδα, ωστόσο, σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζει να έχει τα φθηνότερα ενοίκια στην αγορά γραφείων, με τη μέση τιμή του ενοικίου να ανέρχεται στα 372 ευρώ ανά τ.μ. τον χρόνο. Την ώρα που με διαφορά το Λονδίνο έχει τα ακριβότερα ενοίκια, καθώς αυτά κυμαίνονται στα 1.948 ευρώ/ τ.μ. τον χρόνο, δηλαδή στα 162 ευρώ/τ.μ. Στη δεύτερη θέση όπως ήταν αναμενόμενο βρίσκεται το Παρίσι, με ενοίκια της τάξεως των 1.067 ευρώ/τ.μ. τον χρόνο. Ακολουθεί η Στοκχόλμη με 749 ευρώ/τ.μ. τον χρόνο και το Μιλάνο με τη μέση ζητούμενη τιμή να ανέρχεται στα 700 ευρώ/ τ.μ. τον χρόνο.

Ελαφρώς πιο φθηνά παρουσιάζονται τα ενοίκια γραφείων στη Γερμανία, στην Ισπανία και στην Ολλανδία. Συγκεκριμένα, στο Βερολίνο και στη Φρανκφούρτη τα μισθώματα για τα «πράσινα» κτίρια ανέρχονται στα 540 και στα 588 ευρώ/ τ.μ. τον χρόνο αντίστοιχα. Στο Άμστερνταμ στα 535 ευρώ ανά τ.μ. και στη Μαδρίτη αγγίζουν τα 492 ευρώ/ τ.μ. τον χρόνο.

Χαρακτηριστικό βέβαια είναι ότι ο τομέας των γραφείων το α’ τρίμηνο του 2024 είχε ιδιαίτερα μειωμένους όγκους κατά 45%. Μάλιστα τα στοιχεία για το Παρίσι ήταν ιδιαίτερα ζοφερά αφού κατέγραψε το χειρότερο τρίμηνο για πωλήσεις γραφείων στην ιστορία του κλάδου, με μόλις 8 συμφωνίες συνολικής αξίας κάτω των 500 εκατ. ευρώ.

Πολλές ακόμα ευρωπαϊκές αγορές παρουσίασαν νέες μειώσεις στους όγκους, όπως η Ρώμη (-64%), το Δουβλίνο (-39%), το Άμστερνταμ (-38%), το Αμβούργο (-21%) και το Κεντρικό Λονδίνο (-17%). Το συνολικό επίσης ποσοστό κενών χώρων γραφείων στην Ευρώπη παρέμεινε σταθερό στο 7,6% στο πρώτο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Τα υψηλότερα επιτόκια λοιπόν προκάλεσαν απότομη διόρθωση στην ευρωπαϊκή αγορά του real estate, η οποία επιδεινώθηκε από τις αλλαγές στον εργασιακό κλάδο και τις αυξανόμενες περιβαλλοντικές απαιτήσεις που επιβαρύνουν ιδιαίτερα το παλαιότερο στοκ.

Ωστόσο, το αισιόδοξο σενάριο είναι ότι τα επιτόκια αναμένεται να μειωθούν εντός των επόμενων μηνών, την στιγμή που και ο πληθωρισμός αρχίζει να υποχωρεί, με αποτέλεσμα πολλοί επίδοξοι πωλητές να ελπίζουν ότι οι τιμές θα αρχίσουν να ανακάμπτουν σύντομα.

To άρθρο Γραφεία: Πώς κινούνται οι τιμές των ενοικίων σε Ελλάδα και σε Ευρώπη δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button