Πολιτική

Ο Τσίπρας έστρωσε το χαλί για την σύγκλιση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς – Το καρφί σε Κασσελάκη

Με τον πλέον επίσημο και θεσμικό τρόπο ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο τέλος της διήμερης εκδήλωση του Ινστιτούτου του άνοιξε την συζήτηση για την κεντροαριστερά – με ευρωπαϊκά επιχειρήματα- στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις πλευρές ότι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρώην Προέδρου Προκόπη Παυλόπουλου και πολλών στελεχών της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς, ο Αλέξης Τσίπρας ξεδίπλωσε τις σκέψεις του για το εγχείρημα της κεντροααριστεράς και με έμμεσο τρόπο δήλωσε παρών.

Η εξέλιξη αυτή έχει προφανώς ιδιαίτερη σημασία, καθώς τόσο ο Στέφανος Κασσελάκης έχει δηλώσει παρών σε αυτό το εγχείρημα, ενώ και στο ΠΑΣΟΚ η συζήτηση έχει φουντώσει.

«Οι προοδευτικές δυνάμεις, δεν μπορούν στις συνθήκες αυτές να μένουν απαθείς. Ούτε να εξουδετερώνουν η μια την άλλη με ανώφελους και άγονους εμφύλιους. Είναι πρωτίστως δικό τους καθήκον, κατά τη γνώμη μου, να αναλάβουν τολμηρές πρωτοβουλίες. Για να αποκτήσει ξανά η προοδευτική παράταξη προοπτική διακυβέρνησης. Αλλά και για να αποκτήσει εκ νέου το πολιτικό μας σύστημα πολιτική και κοινοβουλευτική ισορροπία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ξεκαθάρισε ακόμα πως δεν αναφέρεται στην ισορροπία «του παλαιού δικομματισμού που μας οδήγησε στη χρεοκοπία. Αλλά μια νέα δημοκρατική ισορροπία, που θα ενισχύει το κράτος δικαίου και τη λογοδοσία, τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και τις θεσμικές δικλείδες ασφαλείας απέναντι σε μια ανεξέλεγκτη εκτελεστική εξουσία».

Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε πως η «πραγματικότητα, τα εκλογικά μαθηματικά, οι πιεστικές ανάγκης της κοινωνίας, επιβάλλουν στα πολιτικά κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη, να μιλήσουν στον πληθυντικό αριθμό και όχι στον ενικό. Να μάθουν πρόσθεση και πολλαπλασιασμό και να αφήσουν την αφαίρεση και τη διαίρεση».

Μάλιστα, ζήτησε να δώσουν περισσότερο χώρο στο «μαζί», στην από κοινού αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της κοινωνίας, «δίνοντας ρεαλιστική υπόσταση στην προοπτική μιας νικηφόρας Προοδευτικής Συμμαχίας. Αυτό είναι σήμερα το αίτημα της κοινωνίας και των προοδευτικών πολιτών. Και όποιος το αγνοήσει, αργά ή γρήγορα θα δει να τον προσπερνούν η ζωή και οι εξελίξεις».

Παράλληλα, σημείωσε πως «η υποχώρηση της πολιτικής έναντι της αντιπολιτικής, η υποχώρηση της αριστεράς έναντι της ακροδεξιάς οφείλεται και στην αδυναμία των προοδευτικών δυνάμεων να εμπνεύσουν και να πείσουν για το πολιτικό τους σχέδιο», μια αναφορά που θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως «καρφί» προς τον Στέφανο Κασσελάκη και τον τρόπο που πολιτεύεται.

«Η απαξίωση της πολιτικής δεν ευνοεί τελικά την πλειοψηφία της κοινωνίας. Όταν οι πολίτες απομακρύνονται από την πολιτική, τότε κερδίζει μια συγκεκριμένη πολιτική», συμπλήρωσε.

Η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα συνοδεύτηκε και από την δημοσκόπηση της Metron Analysis για το μέλλον της κεντροαριστεράς.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, σχεδόν 7 στους 10 ερωτηθέντες (69%), από όλη την παλέτα των κομμάτων, πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξει σύγκλιση των δυνάμεων σε ένα ενιαίο σχήμα.

Παράλληλα, το 83% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ίδιο ποσοστό των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ επιθυμούν σύμπραξη των κομμάτων.

Επιπλέον η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε ποσοστό 57% εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών δεν δημιουργεί ζήτημα σταθερότητας της κυβέρνησης, έναντι ποσοστού 42% που πιστεύει το αντίθετο.

To άρθρο Ο Τσίπρας έστρωσε το χαλί για την σύγκλιση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς – Το καρφί σε Κασσελάκη δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button