Πολιτική

Μητσοτάκης για το Εθνικό Πρόγραμμα «Προλαμβάνω»: Όταν θα λάβετε το επόμενο sms μην το αμελήσετε, σώζει ζωές

Στην εκδήλωση του υπουργείου Υγείας για το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου «Προλαμβάνω» μιλά αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το απόγευμα της Παρασκευής (26.4.24).

«Σήμερα είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος και συγκινημένος για το γεγονός ότι ένα όραμα το οποίο είχα εδώ και πολλά χρόνια γίνεται πράξη. Η πρόληψη αποτελεί εδώ και δεκαετίες το φτωχό συγγενή της αντίληψης που έχουμε ενός συστήματος υγείας. Βεβαίως τα νοσοκομεία μας είναι κρίσιμος κρίκος, όμως σπάνια αναλογιζόμαστε τι να κάνουμε για να μη φτάσουμε στο νοσοκομείο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σε μια μεγάλη κατηγορία νοσημάτων η πρόληψη πραγματικά σώζει ζωές», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην εκδήλωση του υπουργείου Υγείας για το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου «Προλαμβάνω».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρωτίστως είναι ο φόβος που αποτρέπει τις προληπτικές εξετάσεις και έρχεται η Πολιτεία να αντιμετωπίσει τέσσερις ασθένειες για τις οποίες η πρόληψη μπορει να κάνει τη διαφορά.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και πως πάνω από 20.000 γυναίκες έμαθαν ότι νοσούν. «Το πρόγραμμα αυτό πραγματικά σώζει ανθρώπινες ζωές. Κάνουμε έκκληση στις γυναίκες που έλαβαν το μήνυμα και δεν το αξιοποίησαν. Δεν έχει κλείσει ο κύκλος αυτού του προγράμματος», ανέφερε ότι μίλησε για τις προληπτικές εξετάσεις επίσης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας όπου υπάρχει η δυνατότητα να τον εξαφανίσουμε.

Αναφέρθηκε και στις εξετάσεις για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

«Πριν φτάσουμε στο σημείο να μιλούμε για προληπτικές εξετάσεις πρέπει να μιλήσουμε και ευρύτερα για δημόσια υγεία και να εξηγήσουμε με απλά λόγια, ξεκινώντας από τα παιδιά μας, ότι υπάρχουν πέντε συνήθειες που είναι καθοριστικές για το πόσα χρόνια θα ζήσουμε και πόσο καλά θα ζήσουμε. Αν αθλούμαστε, αν καπνίζουμε, αν πίνουμε, αν τρώμε υγιεινά και αν είμαστε υπέρβαροι. Κάποιος ο οποίος δεν πληροί αυτές τις προϋποθέσεις σε σχέση με κάποιον που πληροί και τις πέντε, μπορεί να ζήσει μέχρι και 15 χρόνια λιγότερα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι αυτό που θα κάνουμε σήμερα επηρεάζει πως θα ζήσουμε σε μερικά χρόνια από τώρα. «Πρέπει να φροντίσουμε σήμερα, να επενδύσουμε στην υγεία μας. Και τότε θα αποκομίσουμε το μέρισμα αυτής της επένδυσης», πρόσθεσε.

Παράλληλα, μίλησε και για τη σημασία της τεχνολογίας και το myhealth app το οποίο, ανέφερε, θα διευκολύνει πολύ την πρόληψη και την θεραπεία.

«Η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης μας ανοίγει τελείως καινούργια πεδία για το πώς μπορουμε να αντιμετωπίζουμε προβλήματα υγείας ή να προλαμβάνουμε ασθένειες», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και έφερε ως παράδειγμα τον εντοπισμό του καρκίνου του δέρματος.

«Θέλω να επισημάνω την πολύ μεγάλη συνδρομή των ευρωπαϊκών πόρων στο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων. Αν δεν ήταν το Ταμείο Ανάκαμψης θα είχαμε δυσκολία. Σε λίγες εβδομάδες θα έχουμε ευρωεκλογές και είναι καλό να θυμόμαστε πώς η Ευρώπη με τον τρόπο της επηρεάζει τις ζωές όλων μας. Η Ευρώπη τελικά είναι παρούσα στην καθημερινότητά μας μέσα από τέτοια χρηματοδοτικά εργαλεία και πιστεύω ότι βρισκόμαστε στην ευρωπαϊκή πρωτοπορία και πολλά προγράμματα θα αποτελέσουν πιλότο και για άλλες χώρες», τόνισε.

«Να ζητήσω με όλη την ένταση που μπορώ, όταν θα λάβετε το επόμενο sms μην το αμελήσετε. Είναι μια επιλογή η οποία μπορεί να σώσει ζωές», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

 

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα «Προλαμβάνω»

Την εκδήλωση άνοιξε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ ακολούθησε η ομιλία του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Δημήτρη Παπαστεργίου. Στο βήμα ακολούθησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Στο πρόγραμμα «Προλαμβάνω» περιλαμβάνεται: 

Προλαμβάνω τον Καρκίνο του Μαστού

Διευρύνονται τα ηλικιακά όρια.

Στις 8/5 ξεκινά η αποστολή SMS στις νέες δικαιούχους.

Προλαμβάνω τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας

Στις 13/5 ξεκινά η αποστολή SMS στις δικαιούχους.

Προλαμβάνω τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου

Τον Ιούνιο ξεκινά η αποστολή SMS.

Προλαμβάνω τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα

Επεκτείνεται σε καρδιά και καρκίνο του παχέος εντέρου η πρόληψη

Σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ε. Αγαπηδάκη, ξεδιπλώνονται σταδιακά τέσσερα προγράμματα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων.

Πρώτο είναι το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Είναι και αυτό που υλοποιείται ήδη και μέσα από το οποίο περισσότερες από 300.000 γυναίκες έχουν πραγματοποιήσει δωρεάν ψηφιακές μαστογραφίες. Τα ηλικιακά όρια διευρύνονται και πλέον δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι γυναίκες 45 έως 74 ετών. Τα sms θα ξεκινήσουν να στέλνονται στις γυναίκες στις 8 Μαΐου. Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι έως το τέλος του 2025 να έχουν ωφεληθεί 1,3 εκατ γυναίκες.

Αμέσως μετά ακολουθεί το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που αφορά σε 2,5 εκατ γυναίκες 21-65 ετών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δωρεάν τεστ Παπ, hpv dna τεστ, κολποσκοπηση και βιοψία εφόσον χρειαστεί.

Τον Ιούνιο τοποθετείται η έναρξη του προγράμματος πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου, που αποτελεί τον τρίτο τύπο καρκίνου παγκοσμίως. Πρώτης γραμμής θα είναι ειδικά self tests τα οποία θα λαμβάνουν οι πολίτες από τα φαρμακεία και αναλόγως τα αποτελέσματα θα υπάρχει παραπομπή για κολονοσκόπηση.

 Οι δωρέαν εξετάσεις για τα καρδιαγγειακά νοσήματα αναμένονται το δεύτερο εξάμηνο του έτους και δικαιούχοι θα είναι όλοι πολίτες από 30 έως 70 ετών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δωρεάν επίσκεψη στο γιατρό καθώς και δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις λιπίδια μικρού προφίλ.

«Φτιάχνουμε μια Ελλάδα που δεν θα έχει σκοπό να μην πεθάνουμε αλλά να μην αρρωστήσουμε», δήλωσε η κ. Αγαπηδάκη.

To άρθρο Μητσοτάκης για το Εθνικό Πρόγραμμα «Προλαμβάνω»: Όταν θα λάβετε το επόμενο sms μην το αμελήσετε, σώζει ζωές δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button