Οικονομία

Ο Μακρόν ανανεώνει τις εκκλήσεις του: «αγοράστε ευρωπαϊκά»

Κατά την επίσκεψή του στη Γερμανία, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να πάψει να είναι αφελής απέναντι στον αυξανόμενο ανταγωνισμό από τις ΗΠΑ και την Κίνα και επανέλαβε τις εκκλήσεις για μια στρατηγική «αγοράστε ευρωπαϊκά» σε βασικούς τομείς όπως η άμυνα.

Σύμφωνα με δημοσίευση του Bloomberg, ο Μακρόν ζήτησε επίσης διπλασιασμό της δημόσιας χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσθέτοντας ότι η σημερινή γενιά αντιμετωπίζει ένα άνευ προηγουμένου «τείχος επενδύσεων» για να πληρώσει για την ασφάλεια, τη μετάβαση στο κλίμα, την τεχνητή νοημοσύνη και άλλες προκλήσεις.

«Η Ευρώπη είναι το τελευταίο μέρος όπου είμαστε ανοιχτοί στον υπόλοιπο κόσμο χωρίς ευρωπαϊκή προτίμηση και χωρίς κανόνες», δήλωσε ο Μακρόν σε ομιλία του στη Δρέσδη, κατά τη δεύτερη ημέρα της κρατικής επίσκεψης στη Γερμανία. «Πηγαίνετε στην Κίνα, πηγαίνετε στις ΗΠΑ! Θέλουμε να αναπτύξουμε το εμπόριο, αλλά υπάρχουν εθνικές προτιμήσεις».

Ο πρόεδρος δήλωσε ότι η ΕΕ χρειάζεται μια «ευρωπαϊκή προτίμηση» σε τομείς όπως η άμυνα και το διάστημα και πρέπει να δημιουργήσει μια στρατηγική «αγοράστε ευρωπαϊκά», καθώς και εμπορικούς κανόνες που να βασίζονται σε αμοιβαίες ρήτρες και δίκαιο ανταγωνισμό.

«Ας διπλασιάσουμε τον ευρωπαϊκό μας προϋπολογισμό, είτε μέσω του μεγέθους του προϋπολογισμού, είτε μέσω στρατηγικών κοινού δανεισμού, είτε μέσω των υφιστάμενων μέσων», πρόσθεσε ο Μακρόν. «Να διπλασιάσουμε τις δημόσιες επενδύσεις στην Ευρώπη μας, από κοινού».

Ο Μακρόν πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη που θα δοκιμάσει την ικανότητά του να ξεπεράσει τις διαφορές του με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και να βρει κοινό έδαφος σε θέματα που κυμαίνονται από τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και την εμβάθυνση των κεφαλαιαγορών μέχρι το εμπόριο με την Κίνα.

Άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα δήλωσαν στο Bloomberg ότι οι δύο χώρες σκοπεύουν να παρουσιάσουν σχέδια αυτή την εβδομάδα για στενότερη συνεργασία για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αεράμυνας, καθώς ανταποκρίνονται στις πιέσεις που ασκούνται στους Ευρωπαίους να δεσμευτούν για τη δική τους ασφάλεια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σε ένα κοινό άρθρο που δημοσιεύθηκε στους Financial Times χθες (27.5.2024), ο Μακρόν και ο Σολτς ζήτησαν πρόοδο σε μια ένωση κεφαλαιαγορών που θα ενθαρρύνει τις εταιρείες να χρηματοδοτούν την ανάπτυξη και τους Ευρωπαίους να επενδύουν τις αποταμιεύσεις τους εντός του μπλοκ.

«Θα πρέπει να επανεκκινήσουμε την ευρωπαϊκή αγορά τιτλοποίησης, να βελτιώσουμε τη σύγκλιση και την αποτελεσματικότητα της εποπτείας των κεφαλαιαγορών σε ολόκληρη την ΕΕ, να εναρμονίσουμε τις σχετικές πτυχές των πλαισίων εταιρικής αφερεγγυότητας και του φορολογικού δικαίου, να απλοποιήσουμε το ρυθμιστικό πλαίσιο και να αναπτύξουμε ένα απλό και αποτελεσματικό διασυνοριακό επενδυτικό και αποταμιευτικό προϊόν για όλους», έγραψαν.

Είπαν επίσης ότι η Ευρώπη πρέπει «να αξιοποιήσει πλήρως και να επιταχύνει σημαντικά τα υφιστάμενα μέσα της ΕΕ», από τα κοινά έργα έως τις δημόσιες συμβάσεις και «να εξετάσει μια περισσότερο στρατηγική προσέγγιση σε σχετικούς τομείς».

To άρθρο Ο Μακρόν ανανεώνει τις εκκλήσεις του: «αγοράστε ευρωπαϊκά» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button