Περιβάλλον

Ο αθλητισμός αρωγός στη δύσκολη μάχη για τη περιβαλλοντική βιωσιμότητα!


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 2 Ιουνίου 2023, 11:44

Ο αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος, είναι διαρκής, δύσκολος και συνάμα πολύ απαιτητικός.

Σε αυτόν κανείς δεν περισσεύει. Τουναντίον. Ο καθένας μας πρέπει να σταθεί αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια που γίνεται για αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα.

Φυσικά και οι άνθρωποι του αθλητισμού οφείλουν να ευαισθητοποιηθούν ακόμη περισσότερο σε αυτό το σημαντικό ζήτημα.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι έχουν γίνει κάποια βήματα προόδου.

Εντούτοις επειδή «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο», θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη προσπάθεια.

Ο αθλητισμός ως φυσική ανθρώπινη δραστηριότητα προϋποθέτει ένα υγιές φυσικό περιβάλλον, κι έτσι μπορεί να αποτελέσει κίνητρο και έμπνευση για βαθύτερο σεβασμό προς τη φύση.

Η αλήθεια είναι ότι η βιομηχανία του αθλητισμού έχει πολύ μεγάλο αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον, με τις αθλητικές εγκαταστάσεις να είναι στο επίκεντρό του, δεδομένου ότι αφήνουν μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Αυξάνονται τα γήπεδα που… πρασινίζουν!

Η «πράσινη» αντίληψη στην κατασκευή των ποδοσφαιρικών γηπέδων έχει γίνει πλέον μονόδρομος.

Τα τελευταία χρόνια ευτυχώς αυξάνονται ολοένα και περισσότερα τα γήπεδα που σέβονται το περιβάλλον.

Ολοένα και περισσότερες ομάδες έχουν αρχίσει να επενδύουν σε βιώσιμες εγκαταστάσεις για τις δραστηριότητές τους.

Το νέο γήπεδο το 2026 θα αντικαταστήσει το εμβληματικό Σαν Σίρο και στο οποίο θα αγωνίζονται η Μίλαν και η Ίντερ, έχει προβλεφθεί να έχει μικρότερη χωρητικότητα, αλλά θα εξασφαλίσει στη μητροπολιτική περιφέρεια του Μιλάνου 55.000 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου.

Το νέο γήπεδο της γαλλικής Νις είναι το πρώτο απολύτως φιλικό προς το περιβάλλον γήπεδο της ευρωπαϊκής ηπείρου, καθώς εκμεταλλευόμενο τη γεωγραφία και τις καιρικές συνθήκες της γαλλικής ριβιέρας, αντλεί ενέργεια από ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά πάνελ, ενώ η συντήρηση του χλοοτάπητα και η υδροδότηση των εγκαταστάσεών του γίνεται αποκλειστικά με χρήση βρόχινου νερού.

Την ίδια ώρα ο Άγιαξ έχει φροντίσει η Άμστερνταμ Αρίνα να είναι «eco-friendly», με το γεγονός ότι όλα τα καθίσματά της είναι κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα υλικά να αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Από εκεί και πέρα, το μεγαλύτερο γήπεδο ηλιακής ενέργειας στον κόσμο, το «World Games Stadium» βρίσκεται στην Ταϊβάν.

Έχει γιγαντιαία ηλιακά πάνελ τα οποία εκμεταλλεύονται την ηλιακή ενέργεια για να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο γήπεδο.

Έχει μια στέγη 14.155 τ.μ. και εκμεταλλεύεται περίπου 1,4 γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας κάθε χρόνο.

Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι όταν το γήπεδο δεν χρησιμοποιείται, το 80% της γειτονιάς γύρω από αυτό, μπορεί επίσης να τροφοδοτείται μέσω της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από το γήπεδο τις ημέρες που δε χρησιμοποιείται.

Το 2013 το γήπεδο Keepmoat, η έδρα της Ντονκάστερ, έγινε το πρώτο επαγγελματικό γήπεδο ποδοσφαίρου που υιοθέτησε ηλιακή ενέργεια στο Ηνωμένο Βασίλειο, όταν εγκατέστησε ηλιακά πάνελ 50 kWp το 2013.

Από τότε, η Doncaster Rovers απολαμβάνει μεγάλη ετήσια εξοικονόμηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Το πρώτο οικολογικό Μουντιάλ

Τον περασμένο Δεκέμβριο γράφτηκε ιστορία, καθώς εκτός του ότι το Μουντιάλ του Κατάρ ήταν το πρώτο που πραγματοποιήθηκε χειμώνα ήταν και το πρώτο οικολογικό.

Ο σχεδιασμός και η κατασκευή των σταδίων, των εγκαταστάσεων για τις προπονήσεις και των υποδομών στις μεταφορές έγιναν με προδιαγραφές βιώσιμης κατασκευής, από υλικά είτε ανακυκλωμένα, είτε φιλικά προς το περιβάλλον.

Η «Al Rihla» είναι η πιο φιλική μπάλα προς το περιβάλλον, που χρησιμοποιήθηκε στην ιστορία του Μουντιάλ

Παράλληλα με την αρωγή του Οργανισμού Έρευνας και Ανάπτυξης του Κόλπου (GORD), οι διοργανωτές πήραν πολλά μέτρα που είχαν ως στόχο την μείωση των εκπομπών άνθρακα καθ’όλη τη διάρκεια του τουρνουά.

Φυσικά ένα τέτοιο αθλητικό γεγονός, το μεγαλύτερο στον κόσμο είχε αναπόφευκτες εκπομπές ωστόσο το Κατάρ μέσω επενδύσεων τεράστιων κεφαλαίων είχε θέσει ως στόχο την αντιστάθμιση αυτών των εκπομπών με αναγνωρισμένες και πιστοποιημένες μειώσεις άνθρακα.

Στο «όνομα» του μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα, λοιπόν, το Κατάρ επιχείρησε να αντισταθμίσει τις ρυπογόνες εκπομπές με κάποιο τρόπο.

Για τον μετριασμό των εκπομπών του τουρνουά, εφάρμοσε ένα σύνολο πρωτοβουλιών: από την κατασκευή ενεργειακά αποδοτικών σταδίων και κτιρίων, έως τη χρήση στις κερκίδες βιοδιασπώμενων συσκευασιών τροφίμων και ποτών και την υιοθέτηση πρακτικών βιώσιμης διαχείρισης απορριμμάτων.

Η κατασκευή του γηπέδου 974 από κοντέινερ θεωρείται εμβληματική. Αν και η κατασκευή του είχε αρχικά υψηλό αποτύπωμα άνθρακα, η δυνατότητα αποσυναρμολόγησης και επανασυναρμολόγησής του για χρήση σε μελλοντικές «πράσινες» μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις, ακόμη και εκτός της χώρας, προβάλλεται από τη FIFA και τους γηπεδούχους ως περιβαλλοντική νίκη.

Το γήπεδο "974" που κατασκευάστηκε από κοντέινερ

Από εκεί και πέρα, το νέο ηλιακό πάρκο του Κατάρ εν τω μεταξύ, ισχύος 800 μεγαβάτ και έκτασης όσο 1.400 γήπεδα ποδοσφαίρου,  εξοικονόμησε -όπως αναφέρουν οι αρχές στη Ντόχα- «1,8 εκατομμύρια τόνους εκπομπών άνθρακα στο Κατάρ το 2022», καλύπτοντας περίπου το 10% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στο εμιράτο.

Δημιουργήθηκαν παράλληλα χώροι πρασίνου, με δέντρα και φυτά  ανθεκτικά στην ξηρασία και πότισμα με ανακυκλωμένο νερό.

Παράλληλα, η μπάλα που χρησιμοποιήθηκε στο Μουντιάλ του Κατάρ, η «Al Rihla» ήταν η πρώτη στον κόσμο που κατασκευάστηκε αποκλειστικά με μελάνια και κόλλες με βάση το νερό.

Ως εκ τούτου είναι η πιο φιλική προς το περιβάλλον στην ιστορία του Μουντιάλ.

Το «πράσινο φαινόμενο» που λέγεται Φόρεστ Γκριν

Η FIFA από το 2017 έχει ανακηρύξει την αγγλική Φόρεστ Γκριν ως την «πιο πράσινη ομάδα του κόσμου».

Ιδιοκτήτης της είναι ο επιχειρηματίας «πράσινης ενέργειας» Ντέιλ Βινς, που έχει στην κατοχή του, εκτός από τη Forest Green και την εταιρεία Ecotricity.

Από το 2011 που ανέλαβε τον σύλλογο, έχει βάλει το θέμα της βιωσιμότητας στην καρδιά της ομάδας.

Υπό την προεδρία του Ντέιλ Βινς, το 2015 έγινε ο πρώτος βίγκαν ποδοσφαιρικός σύλλογος στον κόσμο, ενώ η έδρα της ομάδας, το στάδιο «New Lawn» χωρητικότητας 5.141 θεατών (εκ των οποίων 2.000 καθήμενοι), λειτουργεί με πολλές καινοτομίες φιλικές προς το περιβάλλον, όπως η χρήση ουδέτερου άνθρακα.

Στις 3 Νοεμβρίου 2016, ο σύλλογος ανακοίνωσε ένα σχέδιο για το νέο γήπεδο 5.000 θέσεων που θα κατασκευασθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από ξύλο, συμπεριλαμβανομένων των προβολέων οροφής.

Τα πάντα στην ομάδα τροφοδοτούνται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το λεωφορείο π.χ. είναι ηλεκτρικό, ενώ υπάρχουν μεγαλόπνοα σχέδια το στάδιο να ανακατασκευαστεί με οικολογικό ξύλο.

Ο αγωνιστικός χώρος γονιμοποιείται με φυσικά λιπάσματα και το γρασίδι κόβεται από ένα ρομπότ που κινείται χάρη στην ηλιακή ενέργεια. Το σύστημα άρδευσης λειτουργεί χάρη σε ένα σύστημα συλλογής όμβριων υδάτων, που προορίζεται έτσι για άρδευση, το οποίο επιτρέπει τη χρήση της ελάχιστης δυνατής ποσότητας νερού.

Από το 2021 πάντως η Φόρεστ Γκριν το πήγε ένα βήμα παρακάτω, καθώς ενώ οι φανέλες της ήταν φτιαγμένες από μπαμπού, στην προσπάθεια της να γίνει ακόμη πιο φιλική προς το περιβάλλον, πλέον φοράει εμφανίσεις που φτιάχτηκαν από περίσσευμα κόκκων… καφέ και ανακυκλώσιμου πλαστικού.

Μάλιστα ο ιδιοκτήτης της ομάδας, Ντέιλ Βινς, ελπίζει πως αυτή η επιλογή θα βοηθήσει τους φίλους του ποδοσφαίρου να σκεφτούν τον τρόπο που επηρεάζουν την φύση.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button