Οικονομία

Οφειλές στην εφορία: Έρχεται το ηλεκτρονικό σύστημα αυτόματων κατασχέσεων

Μετά από αλλεπάλληλες αναβολές και καθυστερήσεις, κατά τα φαινόμενα έφτασε το «πλήρωμα του χρόνου» για να αλλάξει το τοπίο για όσους έχουν οφειλές στην εφορία οι οποίες εκκρεμούν.

Η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται μέσα στο καλοκαίρι να «ανεβάσει» το ηλεκτρονικό σύστημα αυτόματων κατασχέσεων για όσους έχουν οφειλές στην εφορία, τις οποίες μπορούν να αποπληρώσουν και δεν το πράττουν, ενώ λόγω θέρους αναμένεται να είναι σε πλήρη παραγωγική λειτουργία από το φθινόπωρο.

Και πώς θα γνωρίζει η φορολογική αρχή ποιοι είναι συνειδητοί «κακοπληρωτές»;

Δημιουργώντας ένα ηλεκτρονικό σύστημα για την διασταύρωση όλων των διαθέσιμων στοιχείων για τον οφειλέτη από ποικίλες υπηρεσίες και βάσεις δεδομένων, παρακολουθώντας σε πραγματικό χρόνο τις κινήσεις του και διεξάγοντας αναλύσεις κινδύνου και συμπεριφοράς, ενώ θα παρακολουθούνται και θα αξιολογούνται και οι ρυθμίσεις ενημερώνοντας αυτόματα τον φορολογούμενο για τις βεβαιωμένες οφειλές του.

Με το πού μία οφειλή μετατραπεί σε ληξιπρόθεσμη, οι κατασχέσεις θα προωθούνται αυτόματα από το σύστημα, χωρίς να ειδοποιείται ο οφειλέτης.

Το νέο υπερ-σύστημα φορολογικής παρακολούθησης θα αντλεί στοιχεία από πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το Taxis, το Icisnet, το Elenxis, το Κτηματολόγιο, τράπεζες, συμβολαιογράφους, Χρηματιστήριο, ΕΡΓΑΝΗ, ΚΕΑΟ, ΓΕΜΗ, ενώ θα υπάρχει συνεργασία και με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ για την ανταλλαγή στοιχείων από τις δικές τους βάσεις δεδομένων.

Στόχος τα ληξιπρόθεσμα

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ θα μπουν σύζυγοι, παιδιά, εταίροι, συνυπόχρεοι κλπ. των οφειλετών καθώς η Αρχή θα δύναται να προχωρήσει σε κατασχέσεις ακόμα και από λογαριασμούς των ανωτέρω.

Το ηλεκτρονικό «μάτι» στοχεύει να ανακόψει την αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών τα οποία πολλαπλασιάζονται έχοντας ξεπεράσει τα 107 δισ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα φιλοδοξεί να εισπράξει όσα περισσότερα γίνεται, συμβάλλοντας έτσι στα δημόσια έσοδα.

Καθώς οι μεγαλοοφειλέτες (9.300 στον αριθμό με οφειλές άνω του 1 εκατ. ευρώ, συνολικά στα 82,3 δισ. ευρώ) συνήθως φροντίζουν να μην έχουν κάτι το οποίο μπορεί να κατασχεθεί, το νέο σύστημα φροντίζει να παρακολουθεί την κάθε τους κίνηση προκειμένου να τους… «στριμώξει».

Το σχέδιο μάλιστα της ΑΑΔΕ για ένα αυτόματο σύστημα κατασχέσεων έχει εξαγγελθεί και στο παρελθόν με πολλαπλές αναβολές και με τον Ιούνιο να είναι η προηγούμενη ημερομηνία, ενώ τώρα αναμένεται να είναι έτοιμο για παρουσίαση περί τον Αύγουστο 2024.

To άρθρο Οφειλές στην εφορία: Έρχεται το ηλεκτρονικό σύστημα αυτόματων κατασχέσεων δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button