Πολιτική

Ομαλά διεξάγεται η ψηφοφορία στα εκλογικά κέντρα της χώρας

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Χανιά, Ρέθυμνο, Δωδεκάνησα, Ιωάννινα, Βόλο,Τρίκαλα, Καρδίτσα, Μυτιλήνη, Στερεά Ελλάδα και Εύβοια με τους πολίτες να προσέρχονται στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Θεσσαλονίκη

Ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα διεξάγεται από τις 7 το πρωί η εκλογική διαδικασία στην Α’ και τη Β’ εκλογική περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.

Κανονικά βρίσκονται στις θέσεις τους όλοι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, ενώ η απουσία μελών εφορευτικών επιτροπών είναι η συνήθης και δεν επηρεάζει την εύρυθμη λειτουργία των εκλογών.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, ζητήματα προέκυψαν με τα τάμπλετ κάποιων δικαστικών αντιπροσώπων, καθώς εμφάνιζαν διαφορετικά ονόματα μελών εφορευτικών επιτροπών από αυτά που διορίστηκαν. Η οδηγία που δόθηκε είναι να συνεχιστεί κανονικά η διαδικασία με τα παρόντα μέλη εφορευτικών επιτροπών.

Κατά τις ίδιες πηγές, δώδεκα δικαστικοί αντιπρόσωποι (10 στην Α’ και 2 στην Β’ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης) αντικαταστάθηκαν από χθες για διάφορους λόγους και στις περιπτώσεις αυτές ειδοποιήθηκαν οι αναπληρωματικοί. Το ίδιο συνέβη και το πρωί με έναν ακόμη δικαστικό αντιπρόσωπο που δήλωσε κώλυμα.

Χωρίς προβλήματα άνοιξαν οι κάλπες και στους υπόλοιπους νόμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπως δήλωσε ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Οργάνωσης και Λειτουργίας της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, Κώστας Μιχαηλίδης.

Πάτρα- Αχαΐα

Κανονικά ξεκίνησε και συνεχίζεται η εκλογική διαδικασία στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ενώ το μόνο πρόβλημα που καταγράφεται είναι οι απουσίες μελών των εφορευτικών επιτροπών.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας λειτουργούν συνολικά 1.596 εκλογικά τμήματα και πέντε ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών, ενώ ο αριθμός των εκλογέων ανέρχεται στους 691.887.

Ειδικότερα:

*Στην περιφερειακή ενότητα Αχαΐας, το εκλογικό σώμα ανέρχεται σε 280.114 εκλογείς και τα εκλογικά τμήματα είναι 632.

*Στην περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, το εκλογικό σώμα αποτελείται από 231.222 εκλογείς και τα εκλογικά τμήματα είναι 554.

*Στην περιφερειακή ενότητα Ηλείας, οι 165.379 εκλογείς θα ψηφίσουν σε 410 εκλογικά τμήματα.

Όσον αφορά τα ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών, στην Αχαΐα λειτουργούν τρία, στην Αιτωλοακαρνανία ένα και στην Ηλεία επίσης ένα. Ακόμη, 15.172 ετεροδημότες από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις περιοχές όπου διαμένουν και σε 50 ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών που έχουν δημιουργηθεί σε όλη τη χώρα.

Χανιά- Ρέθυμνο

Χωρίς να έχουν αναφερθεί ιδιαίτερα προβλήματα εξελίσεται κανονικά από τις 7 το πρωί η εκλογική διαδικασία στα Χανιά.

Σ’ όλα τα εκλογικά τμήματα προσήλθαν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι , ενώ και σε αυτή την εκλογική διαδικασία υπάρχουν ελλείψεις στη σύνθεση των εφορευτικών επιτροπών.

Στην Περιφερειακή ενότητα Χανίων θα ψηφίσουν 143.879 εκλογείς σε 338 εκλογικά τμήματα στα οποία συμπεριλαμβάνονται και 2 ειδικά εκλογικά τμήματα ενώ 4 είναι τα τμήματα ετεροδημοτών.

Στην Π.Ε. Χανίων έχουν δηλώσει συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία 30 κόμματα, οι υποψήφιοι βουλευτές είναι 94 και οι βουλευτικές έδρες 4. Από τα 30 κόμματα τα 9 έχουν πλήρη σύνθεση 6 υποψηφίων.

Χωρίς προβλήματα διεξάγεται από το πρωί η εκλογική διαδικασία στο νομό Ρεθύμνου. Ο μηχανισμός για την οργάνωση και εποπτεία των εκλογών στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για τα 211 εκλογικά τμήματα που υποδέχονται τους 73.386 εκλογείς, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης Μαρία Λιονή.

Στα εκλογικά τμήματα της πόλης του Ρεθύμνου δεν υπάρχει ακόμα ιδιαίτερη κίνηση, η οποία όμως αναμένεται αργότερα, εν αντιθέσει με την ενδοχώρα. Την ψήφο των πολιτών του νομού διεκδικούν 55 υποψήφιοι 27 κομμάτων και όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης Μαρία Λιονή, «να είναι σίγουροι πως όλα λειτουργούν κανονικά όπως ο νόμος και οι διαδικασίες προβλέπουν». Σύμφωνα με την κ. Λιονή υπήρξαν μικρά προβλήματα με εκλογικούς αντιπροσώπους σε ορισμένα τμήματα τα οποία όμως διευθετήθηκαν.

Ρόδος- Δωδεκάνησα

Χωρίς προβλήματα ξεκίνησε και εξελίσσεται η ψηφοφορία στα νησιά της Δωδεκανήσου.

Ήδη, από χθες το απόγευμα είχε ολοκληρωθεί με απόλυτη ακρίβεια και συντονισμό των υπηρεσιών, των αντιπροσώπων και της κεντρικής εφόρου στα Δωδεκάνησα, η διαδικασία παραλαβής των ειδικών σάκων με το απαραίτητο υλικό και την ειδική σφραγίδα στους 401 δικαστικούς αντιπροσώπους στα Δωδεκάνησα, που από κοινού με τις εφορευτικές επιτροπές θα περιφρουρήσουν, θα καταμετρήσουν και θα αποστείλουν ηλεκτρονικά το αποτέλεσμα στο υπουργείο των Εσωτερικών.

Τις προηγούμενες μέρες, η περιφέρεια και τα στελέχη της, είχαν αποστείλει σε όλα τα εκλογικά τμήματα του νομού μας το εκλογικό υλικό (ψηφοδέλτια και τάμπλετ) και από τις αναφορές που υπήρξαν μέχρι και χθες αργά το βράδυ, δεν είχε παρατηρηθεί κανένα πρόβλημα.

Τα εκλογικά τμήματα συνολικά είναι 401 σε όλα τα Δωδεκάνησα, εκ των οποίων τα 5 είναι εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών.

Εκτός από τους δικαστικούς αντιπροσώπους που έχουν αναλάβει καθήκοντα και βρίσκονται από τα ξημερώματα στα εκλογικά τμήματα, έχουν ενημερωθεί και βρίσκονται επίσης σε πλήρη ετοιμότητα και οι αναπληρωτές τους όπως αυτοί έχουν οριστεί.

Ιωάννινα

Ομαλά ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία και στους τέσσερις νομούς της Ηπείρου. Το σύνολο των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους ανέρχεται σε 371.234

Στα Ιωάννινα, οι ψηφοφόροι προσέρχονται σε 491 εκλογικά τμήματα στα οποία περιλαμβάνεται και ένα ειδικό,στο σωφρονιστικό κατάστημα Σταυρακίου.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του νομού Ιωαννίνων ήταν 172.804 και η συμμετοχή είχε φτάσει στο 57,6%.

Σε 202 εκλογικά τμήματα, προσέρχονται οι ψηφοφόροι του Νομού ‘Αρτας . Ανάμεσά τους και ένα μεικτό ειδικό τμήμα ετεροδημοτών, το οποίο λειτουργεί στο 1ο Δημοτικό Σχολείο ‘Αρτας,

Στις εθνικές εκλογές του 2019 ήταν 79.097 εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και η συμμετοχή στην ψηφοφορία έφθασε το 62,55%.

Στους άλλους δύο νομούς της Ηπείρου, η κάλπη άνοιξε σε 166 εκλογικά τμήματα στη Θεσπρωτία και σε 158 στην Πρέβεζα.

Βόλος

Χωρίς προβλήματα ή κάποιες ελλείψεις ξεκίνησε από τις 7 το πρωί η ψηφοφορία για τις εθνικές εκλογές στην Μαγνησία. Οι ψηφοφόροι προσέρχονται στα εκλογικά τμήματα του Βόλου, της υπόλοιπης Μαγνησίας και των Σποράδων, που ανέρχονται συνολικά σε 355 μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται 2 εκλογικά τμήματα σε Καταστήματα Κράτησης και 4 ετεροδημοτών, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Συνολικά 31 συνδυασμοί κομμάτων δίνουν τη μάχη της κάλπης στη Μαγνησία και μαζί τους 102 συνολικά υποψήφιοι διεκδικούν την σταυροδοσία των εκλογέων που ανέρχονται σε 174.567 στην Μαγνησία.

Τρίκαλα- Καρδίτσα

Ομαλά και χωρίς να έχουν αναφερθεί προβλήματα εξελίσσεται η ψηφοφορία στις Περιφερειακές Ενότητες Τρικάλων και Καρδίτσας από τις 7 το πρωί που άνοιξαν οι κάλπες, μέχρι αυτή την ώρα. Υπάρχει ροή προσέλευσης των ψηφοφόρων στα εκλογικά τμήματα στα οποία στο σύνολό τους διεξάγεται κανονικά η εκλογική διαδικασία

Σύμφωνα με δηλώσεις  του αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας,Κωνσταντίνου Νούσιο, όλα εξελίσσονται ομαλά χωρίς προβλήματα, βρίσκονται όλοι στις θέσεις τους, σημείωσε επίσης ο ίδιος. Ανάλογη είναι η εικόνα και στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, όπου ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων, Χρήστος Μιχαλάκης, τονίζει πως η ψηφοφορία ξεκίνησε και συνεχίζεται ομαλά, σύμφωνα με ενημέρωση που έχει από τους δικαστικούς αντιπροσώπους για το σύνολο των εκλογικών τμημάτων.

Μυτιλήνη

Κανονικά ξεκίνησε από το πρωί η εκλογική αντιπροσωπία σε όλα τα νησιά της περιφέρειας βορείου Αιγαίου. Ιδιαίτερα ας σημειωθεί ότι σε αντίθεση με άλλες εκλογικές διαδικασίες η διαδικασία ξεκίνησε κανονικά και σε όλα τα μικρονήσια αφού εκλογική αντιπρόσωποι και η εκλογικοί σάκοι έφτασαν στην ώρα τους.

Στερεά Ελλάδα και Εύβοια

Χωρίς να έχουν αναφερθεί προβλήματα εξελίσσεται η ψηφοφορία και στους πέντε νομούς της Στερεάς Ελλάδας- τη Φθιώτιδα, την Εύβοια, τη Φωκίδα, τη Βοιωτία και την Ευρυτανία.

Από τις 7 το πρωί που άνοιξαν οι κάλπες, μέχρι αυτή την ώρα υπάρχει καλή ροή προσέλευσης ενώ αναμένεται μεγαλύτερη κίνηση προς το μεσημέρι.

Στην Περιφέρεια Στερεάς λειτουργούν συνολικά 1.316 εκλογικά τμήματα από τα οποία 455 στην Εύβοια, 366 στην Φθιώτιδα, 232 στην Βοιωτία, 139 στη Φωκίδα και 124 στην Ευρυτανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button