Πολιτική

«Ομαδική ψυχοθεραπεία» σήμερα στην ΚΟ της ΝΔ – Οι ψίθυροι και οι ενστάσεις, ποιοι θα ζητήσουν το λόγο

Είναι ίσως η πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ, στην πενταετή διακυβέρνηση της χώρας από τη «γαλάζια» παράταξη, που έχει χαρακτήρα εκτόνωσης.

Η δυσαρέσκεια για το εκλογικό αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου, με φόντο και τη συζήτηση για το αν η Ν.Δ. πρέπει να  βαδίζει μόνο δεξιά ή να συνεχίσει τον βηματισμό και προς το κέντρο, μαζί με τη γκρίνια και τις μουρμούρες για τις επιλογές του Πρωθυπουργού στον πρόσφατο ανασχηματισμό, συνθέτουν ένα δύσκολο τοπίο σήμερα, στην κομματική συνεδρίαση.

Ο Παύλος Μαρινάκης για το πολιτικό όραμα του πρωθυπουργού

«Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η Ν.Δ. μέσα σε χρόνια δύσκολα, χρόνια πρωτοφανών εισαγόμενων κρίσεων, έχει καταφέρει και έχει πετύχει εκλογικά αποτελέσματα που είχε να τα δει πάρα πολλά χρόνια» δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, δίνοντας τα εύσημα για αυτό στους βουλευτές, στα μέλη της Ν.Δ. και όχι μόνο. «Οφείλεται και στο γεγονός ότι έχουν έρθει νέα στελέχη τα τελευταία χρόνια στο κόμμα και έχουν μεγαλώσει ουσιαστικά τη Ν.Δ. Αυτό, λοιπόν, είναι το όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτή είναι η σταθερή του επιδίωξη» πρόσθεσε με έμφαση ο κ. Μαρινάκης, δίνοντας το στίγμα της θέσης του Μαξίμου για την διεύρυνση προς το κέντρο. Όπως ξεκαθάρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος η συνεδρίαση της Κ.Ο. θα έχει ως βασικό αντικείμενο την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και θα δοθεί ο λόγος σε όσες και όσους βουλευτές το επιθυμούν.

Ψίθυροι και ενστάσεις

Σε δημόσιες παρεμβάσεις αλλά και σε συζητήσεις σε πηγαδάκια, βουλευτές της Ν.Δ. εκφράζουν ανοιχτά ανησυχία και προβληματισμούς. Κάποιοι δηλώνουν αντίθετοι με κεντρικούς χειρισμούς της κυβέρνησης σε μία σειρά θεμάτων, κάποιοι άλλοι χρεώνουν σε συνεργάτες του Πρωθυπουργού λανθασμένες εισηγήσεις που είχαν ως αποτέλεσμα να διευρυνθεί η απόσταση τόσο ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους βουλευτές, όσο και ανάμεσα στο κόμμα και τη βάση των ψηφοφόρων της.

Παράλληλα, υπάρχουν και βουλευτές που δεν κρύβουν την απογοήτευση τους για τη μη αξιοποίηση τους στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Έντονη η «μουρμούρα»κυρίως μελών της Κ.Ο. που αν και διαφωνούσαν με το  νομοσχέδιο για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, στο τέλος το υπερψήφισαν, βάζοντας σε δεύτερο μοίρα το προσωπικό πολιτικό κόστος μπροστά στο κομματικό όφελος. Το γεγονός ότι τελικά είδαν βουλευτές που επέμειναν στο «όχι» μέχρι τέλους, να «επιβραβεύονται»  με τη συμμετοχή τους στο νέο υπουργικό σχήμα, προκαλεί την έκρηξη τους.

Πικρία φέρεται να υπάρχει και σε βουλευτές που ανέλαβαν δύσκολες αποστολές  (βλέπε: Εξεταστική για τα Τέμπη κλπ) αλλά και σε άλλους, για παράδειγμα από τη Βόρεια Ελλάδα που έδωσαν αγώνα να περιοριστούν οι διαρροές προς κόμματα δεξιά της Ν.Δ.

Κάποιοι άλλοι «μέμφονται» την κυβέρνηση ότι δεν άκουσε τις ενστάσεις τους για τους χειρισμούς σε ευαίσθητα θέματα για τον κόσμο της Ν.Δ., όπως είναι το μεταναστευτικό.

Ποιοι αναμένεται να ζητήσουν το λόγο

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, παρέμβαση στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να ζητήσουν να κάνουν ο Νικήτας Κακλαμάνης και ο Μάριος Σαλμάς– ήταν οι πρώτοι που ζήτησαν να συγκληθεί η Κ.Ο. της Ν.Δ. – ο Νότης Μηταράκης, ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, ο Θάνος Πλεύρης, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος κ.α.

«Κεραυνοί» Χαρακόπουλου

Είναι χαρακτηριστική η δημόσια τοποθέτηση του βουλευτή Λάρισας της Ν.Δ. Μάξιμου Χαρακόπουλου, ο οποίος στο παρά πέντε της συνεδρίασης, σε άρθρο του στα «Νέα», άσκησε εφ’ όλης της ύλης κριτική στην κυβέρνηση, με θέσεις που εκφράζουν και άλλα μέλη της Κ.Ο.

«Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη, καθώς περάσαμε κάτω από τον πήχη που τέθηκε. Το κυριότερο, όμως, μήνυμα ήταν η αποχή του ενός εκατομμυρίου Νεοδημοκρατών που μας είπαν “δεν είμαστε δεδομένοι”» σημείωσε  ο Μάξιμος Χαρακόπουλος. Χαρακτήρισε  τη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης για τον γάμο των ομόφυλων ως τον… «ελέφαντα στο δωμάτιο», αποδομώντας τις αιτιάσεις κυβερνητικών στελεχών ότι δεν βάρυνε το αποτέλεσμα των εκλογών. «Αυτοί που αποτελούν τη σταθερή μας βάση θεώρησαν ότι ο νόμος αυτός έθιξε ταυτοτικά στοιχεία της παράταξής μας. Κι εκείνο που τους ενόχλησε περισσότερο ήταν η σπουδή και η επιμονή για την υπερψήφισή του, παρά τις ενστάσεις της πλειοψηφίας της κοινοβουλευτικής μας ομάδας και της ελληνικής κοινωνίας» τόνισε, ενώ μίλησε και για «σκανδαλώδεις αδυναμίες του αρμόδιου υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να διαχειριστεί στοιχειωδώς αποτελεσματικά τις πληρωμές των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων των αγροτών», ένα εκλογικό κοινό που επίσης δεν στήριξε με την ίδια θέρμη τη Ν.Δ. στις Ευρωεκλογές. «Στον κάμπο, βέβαια, ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδωσε “λεφτά με το τσουβάλι”, ο τρόπος που δοθήκαν -σε πολλές περιπτώσεις δημιουργήθηκε η αίσθηση αδικίας- όπως και οι συμπεριφορές κυβερνητικών “μανδαρίνων” σκίασαν τη μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης μετά τις πλημμύρες του Daniel» τόνισε με έμφαση ο Θεσσαλός βουλευτής.

Απουσίες με… νόημα;

Στο κυβερνητικό και κομματικό επιτελείο προεξοφλούν ότι θα είναι πολλοί αυτοί που θα ζητήσουν τον λόγο προκειμένου να τοποθετηθούν. Αναμένουν, όμως, και απουσίες από κάποιους που ίσως θελήσουν να στείλουν ένα μήνυμα δυσαρέσκειας με αυτόν τον τρόπο.

«Μασάζ» στους βουλευτές

Της συνεδρίασης της Κ.Ο. της Ν.Δ. σήμερα, προηγήθηκε προετοιμασία ημερών. «Μασάζ» βουλευτών με τηλεφωνικές επαφές αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, και με κατ’ ίδιαν συναντήσεις. Στην επιχείρηση – «αποσυμπίεση» μετείχαν οι πολύ στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού (οι κύριοι Μυλωνάκης, Μαρινάκης, Νέζης κ.α.) και μένει να φανεί αν και σε ποιο βαθμό πέτυχε η προσπάθεια.

Η απάντηση Μητσοτάκη

Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού μετά τις παρεμβάσεις των βουλευτών. Ο ίδιος, στην ομιλία του, αναμένεται να εστιάσει στο μήνυμα της κάλπης, το οποίο η κυβέρνηση αποκωδικοποιεί ως μήνυμα των πολιτών να τρέξει με μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα σε όλα τα πεδία, και κυρίως σε αυτά που έχουν να κάνουν με τη δύσκολη καθημερινότητα, όπως η ακρίβεια, η ασφάλεια, η υγεία κ.α.

To άρθρο «Ομαδική ψυχοθεραπεία» σήμερα στην ΚΟ της ΝΔ – Οι ψίθυροι και οι ενστάσεις, ποιοι θα ζητήσουν το λόγο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button