Οικονομία

Alert μετά το ξύλο στο περιστύλιο, ο Σταν και ο Θωμάς, το… μπλοκάκι του Μητσοτάκη, τα deals που συνεχίζονται, το στοίχημα της ενοποίησης δαιδαλωδών ομίλων, οι εξελίξεις στην ΕΥΔΑΠ και πως θα βάλετε δύο ανθρώπους στην ίδια θέση του ΟΣΕ

Alert μετά το ξύλο

Ανησυχία επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο μήπως η προεκλογική περίοδος εντός και εκτός Βουλής μετατραπεί σε ρινγκ. Πολλά νεύρα υπάρχουν. Το θερμό επεισόδιο με αλληλοκατηγορίες για ξύλο και βρισιές, ανάμεσα στον ανεξάρτητο βουλευτή Κωνσταντίνο Φλώρο που προέρχεται από τους Σπαρτιάτες και τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασίλη Γραμμένο, θύμισε την εποχή του «κασιδιαρισμού». «Δεν γίνεται ο ναός της δημοκρατίας να μετατρέπεται σε αρένα του μποξ» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σία Κοσιώνη, στον Σκάι. Ο διαγκωνισμός των κομμάτων στα δεξιά της ΝΔ για το ποιο είναι πιο κοντά στην ατζέντα των Σπαρτιατών που βλέπουν την πόρτα εξόδου, το πινγκ πονγκ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ ως προς το αν είναι ευπρόσδεκτες ή όχι οι ψήφοι των 250.000 που ψήφισαν Σπαρτιάτες και σε λίγο θα είναι άστεγοι, τα αλληλοαδειάσματα και τα δευτερόλεπτα της δημοσιότητας (κατά τον Άντι Γουόρχολ) που οδηγούν σε προκλητικές δηλώσεις, συνθέτουν ένα εκρηκτικό προεκλογικό κοκτέιλ.

Φρένο Τασούλα

«Βεβαίως πάμε σε εκλογές και βεβαίως όταν πάμε σε εκλογές, υπάρχει μια έξαρση του πολιτικού κλίματος, αλλά δεν είναι δυνατόν να φτάσουμε σε πυροδότηση επεισοδίων» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας. Είχαν προηγηθεί οι προειδοποιήσεις του βουλευτή της Νίκης και του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου προς τους βουλευτές που ψήφισαν το νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια να μην πάνε στις εκκλησίες το Πάσχα και προκαλέσουν το χριστεπώνυμον πλήθος. «Αυτά τα περί δήθεν προστασίας να σταματήσουν» δήλωσε ο κ. Τασούλας. «Η περίεργη και δήθεν προστατευτική έκκληση προς τους βουλευτές της ΝΔ να αποφεύγουν να πηγαίνουν σε εκκλησίες στην ουσία συνιστά έμμεση προτροπή σε πρόκληση επεισοδίων» τόνισε.

Αυστηροποίηση

Ο πρωθυπουργός τον συνεχάρη για τα γρήγορα αντανακλαστικά. «Απέδειξε ότι ο κοινοβουλευτισμός μας έχει τα θεσμικά αντίβαρα για να αντιμετωπίσει τέτοιες ακραίες συμπεριφορές» τόνισε. Στην περίπτωση του ξυλοδαρμού, ο κ. Τασούλας με βάση την διάταξη «Έγκλημα κατά της Βουλής» του Ποινικού Κώδικα που προβλέπει ότι βιαιοπραγία κατά βουλευτή την ώρα της άσκησης των καθηκόντων του είναι κακούργημα και τιμωρείται ακόμα και με 10 χρόνια κάθειρξη, ενημέρωσε τον Εισαγγελέα, και η Αστυνομία συνέλαβε τον Φλώρο. Ταυτόχρονα ενεργοποίησε το καταστατικό του κοινοβουλίου και του επέβαλε, την ποινή του αποκλεισμού από την Βουλή για 15 ημέρες, με την ανάλογη μείωση του μισθού. Η αυστηροποίηση του καταστατικού της Βουλής μετά το Πάσχα θα συζητηθεί. Πρέπει να συγκεντρώσει μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ήδη εξετάζεται να επεκταθεί ο αποκλεισμός του Φλώρου πέραν των 15 ημερών. Είναι δύσκολο να εφαρμοστεί ο περιορισμός να μην πλησιάζει τον Δαμιανό στα 50 μέτρα – δεν μπορεί το θύμα να μπορεί να κινείται ελεύθερα στη Βουλή. Ένα άλλο μέτρο που εξετάζεται είναι να επεκταθεί έως και πέντε μήνες η περικοπή της βουλευτικής αποζημίωσης ανάλογα με την βαρύτητα του αδικήματος.

Οι εξάδελφοι

Ο Γιώργος Τσίπρας είναι ο εξάδελφος του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Ο Βασίλης Κασσελάκης είναι ο εξάδελφος του νέου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη. Ο πρώτος εξέφρασε αρκετές φορές προσωπικές απόψεις αλλά στο πρώτο τηλεφώνημα το εξάδελφου έκανε διορθωτική δήλωση τονίζοντας πάντα ότι εξέφρασε προσωπική άποψη. Προσωπική άποψη για ένα σοβαρό θέμα για το οποίο δέχεται πυρά ο ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε και ο Βασίλης Κασσελάκης με το που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του για τις ευρωεκλογές. Χαρακτήρισε «ευπρόσδεκτες» τις ψήφους των Σπαρτιατών που μάλλον θα δουν την έξοδο από την Βουλή (αναμένεται η απόφαση του Εκλογοδικείου). Ακολούθησαν τρία αδειάσματα, από τον εξάδελφο πρόεδρο που είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με την ακροδεξιά, τον πρώην υπουργό Άμυνας που συνόδευε τον Στέφανο Κασσελάκη στην περιοδεία του στα νησιά Ευάγγελο Αποστολάκη και την εκπρόσωπο του κόμματος Βούλα Κεχαγιά. Ο «μικρός Κασσελάκης» όπως τον αποκάλεσε ο κ. Αποστολάκης (όχι υποτιμητικά) έκανε διορθωτική δήλωση. Όταν είσαι ξάδερφος του αρχηγού αισθάνεσαι ότι μπορείς να μιλάς ελεύθερα χωρίς δεύτερες σκέψεις γιατί και να κάνεις την γκάφα θα έχεις συγχωροχάρτι. Τα πολιτικά επίθετα τελικά έχουν και μπλε και πράσινο και πορτοκαλικόκκινο χρώμα…

Ο Σταν και ο Θωμάς!

Άρχισε η ανάκαμψη της ΝΔ η οποία σύμφωνα με κάποιες δημοσκοπήσεις είχε πέσει στο 28 – 29% δηλαδή αρκετά κάτω από το ψυχολογικό όριο του 30% και ακόμη πιο κάτω από το 33% που πήρε στις ευρωεκλογές του 2019. Ο Αμερικανός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη Σταν Γκρίνμπεργκ και ο Θωμάς Βαρβιτσιώτης που ανήκει πλέον στο στενό επιτελείο του Μαξίμου κάνουν κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, ανά πέντε μέρες, στοχευμένες, και μετράνε ότι ενοχλεί τον κόσμο και τον ωθεί στην αποχή ή σε κόμματα διαμαρτυρίας. Οι δυο άνδρες ήταν πίσω και από την επιτυχή καμπάνια του 2023. Η αυτοκριτική είναι ένα στοιχείο το οποίο μπαίνει στην προεκλογική στρατηγική. Το αλάθητο του Πάπα σβήνεται εντελώς από την ατζέντα. Ψαλιδίζονται τα φτερά της αλαζονείας την οποία έβλεπαν οι πολίτες στην κυβέρνηση της πολιτικής κυριαρχίας του 41%. «Δεν θα ακούσετε ποτέ από εμένα, ούτε από τον υπουργό, να πούμε ότι είμαστε πανέτοιμοι» δήλωσε ο πρωθυπουργός στην παρουσίαση του προγράμματος ΑΙΓΙΣ της πολιτικής προστασίας μαζί με τον υπουργό Βασίλη Κικίλια. Το πάθημα έγινε μάθημα. Η κυβέρνηση και το 2022 και το 2023 δήλωσε ότι είναι «πανέτοιμη» αλλά σημειώθηκαν καταστροφικές φωτιές. Να μην κρύβουν τα προβλήματα, να αναγνωρίζουν ότι υπάρχει ακρίβεια αλλά να τονίζουν και τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, συμβουλεύει ο πρωθυπουργός τους βουλευτές τους οποίους καλεί ανά ομάδες στο Μαξίμου για να τους δώσει οδηγίες προς ναυτιλομένους ενόψει των ευρωεκλογών τις οποίες έχει αναδείξει σε εθνική κάλπη με κρίσιμα διακυβεύματα.

Το… μπλοκάκι

Αν και είναι της τεχνολογίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κρατάει δύο μπλοκάκια. Σημειώνει τα ονόματα των υπουργών των υφυπουργών και των γενικών γραμματέων οι οποίοι δεν σηκώνουν τα τηλέφωνα στους βουλευτές που έχουν να τους παρουσιάσουν προβλήματα των εκλογικών τους περιφερειών. Ακούει τα παράπονα και αξιολογεί συμπεριφορές. Στο ηλεκτρονικό μπλοκάκι του σίγουρα γράφει τα ποσοστά της ΝΔ στην κάθε περιφέρεια της χώρας μαζί με το όνομα του υπουργού στον οποίον την ανέθεσε για να πάρει πάνω του τον προεκλογικό αγώνα και να τον συντονίσει. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, ο κάθε υπουργός είναι υποχρεωμένος να αφιερώσει τουλάχιστον πέντε μέρες στην περιφέρεια του μετά το Πάσχα. Οι επιδόσεις θα μετρήσουν την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών, όταν θα έρθει η ώρα του ανασχηματισμού.

Καλός βαθμός

Μαζί με τα αρνητικά οι βουλευτές περιγράφουν στον πρωθυπουργό και τα θετικά. Αναφέρουν τους υπουργούς που σηκώνουν τα κινητά, δίνουν λύσεις σε προβλήματα και δεν είναι εξαφανισμένοι. Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης συγκεντρώνει πολλά θετικά σχόλια για τον τρόπο με τον οποίον επικοινωνεί με το κυβερνητικό έργο και την ανοιχτή γραμμή που έχει με τους βουλευτές. Ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι ένας ακόμη υπουργός που δεν τους σνομπάρει.

Στο Da Capo

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίστηκε στο γνωστό καφέ του Κολωνακίου, στο Da Capo. Πάλι ήταν κακόκεφος. Χαιρέτησε τυπικά κάποιους πελάτες που έπαιρναν τον καφέ τους. Είχε ραντεβού με γνωστό δημοσιογράφο. Τα είπαν και έφυγε. Αντίθετα ευδιάθετος εμφανίστηκε ο πατέρας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρος Κασσελάκης. Μίλησε με όλους. Δεν κρύβει την υπερηφάνεια για το γιο του.

Τα deals που συνεχίζονται στο Χρηματιστήριο…

Η συμφωνία για είσοδο νέου στρατηγικού επενδυτή στην Epsilon Net, της αμερικανικής General Atlantic, και η δημόσια πρόταση που ακολούθησε τόνωσε χθες το ενδιαφέρον στο ρηχό, κατά τα λοιπά, ελληνικό χρηματιστήριο. Η κίνηση των Αμερικανών μέσω Ολλανδίας (έχουν μαζευτεί πολλοί Ολλανδοί επενδυτές στη χώρα μας όπως η Reggeborgh στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η Ten Brinke στα ακίνητα, κ.λπ.) είναι ενδιαφέρουσα. Μένει να δούμε τι ποσοστό θα αποκτήσουν, για ποιο λόγο επενδύουν στην ελληνική αγορά λογισμικού για επιχειρήσεις, κ.α.

Ήρθε και η ανακοίνωση της Mytilineos για dual listing, την παράλληλη εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, για να προκαλέσει ακόμα περισσότερες συζητήσεις. Η διοίκηση της Mytilineos δεν επέτρεψε πάντως να κυκλοφορήσουν σενάρια αφού από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε πως, ανεξάρτητα από το δεύτερο χρηματιστήριο που θα επιλέξει, θα παραμείνει στο Χ.Α. Στελέχη της κεφαλαιαγοράς υποστηρίζουν πως η παραμονή στο ελληνικό χρηματιστήριο δεν ήταν σίγουρη όταν οι σύμβουλοι του Ευαγγ. Μυτιληναίου ξεκινούσαν την αναζήτηση της βέλτιστης λύσης ώστε να αποτυπωθεί στις αγορές η πραγματική αξία του ομίλου. Ο Ευαγγ. Μυτιληναίος εδώ και χρόνια υποστηρίζει πως το ΧΑ δεν μπορεί να απεικονίσει την αξία του ομίλου.

…και το μεγάλο στοίχημα της ενοποίησης δαιδαλωδών ομίλων

H περίπτωση της Epsilon Net, πάντως, αναδεικνύει και κάτι άλλο. Την ανάγκη ουσιαστικής ενοποίησης κάποιων σύνθετων ομίλων που δημιουργήθηκαν στην αγορά λογισμικού την τελευταία διετία μέσω της αγοράς σειράς άσχετων μεταξύ τους μικρότερων επιχειρήσεων. Ούτε στην περίπτωση της Epsilon Net, ούτε στην περίπτωση της Entersoft, που περνάει στον όμιλο Olympia, έχουν γίνει μέχρι σήμερα οι αλλαγές που απαιτούνται για να υπάρξει πραγματική ενοποίηση δραστηριοτήτων αυτών των ομίλων. Πρόκειται για δύσκολη άσκηση, με κόστος σε χρήμα και ανθρώπους! Δεν είναι τυχαίο πως και στις δύο περιπτώσεις επελέγη ο δρόμος της εξόδου από το χρηματιστήριο. Για να γίνει όσο το δυνατόν πιο αθόρυβα και πιο συγκροτημένα το απαραίτητο νοικοκύρεμα. Γιατί σε διαφορετική περίπτωση, θα ήταν κάπως δύσκολο να δικαιολογηθούν κάποιες αποτιμήσεις, αν καταλαβαίνετε τι εννοούμε.

Στο τρίτο τρίμηνο οι σοβαρές εξελίξεις για ΕΥΔΑΠ

«Το νέο πλαίσιο (σ.σ. για την τιμολόγηση του νερού) με βάση τη Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση θα ενεργοποιηθεί το τρίτο τρίμηνο του 2024 και θα παρέχει προβλεψιμότητα και σταθερότητα στα έσοδα και ανάκτηση ποσών» τονίζει η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ στη χθεσινή παρουσίαση προς τους αναλυτές για τα αποτελέσματα του 2023. Στον ετήσιο απολογισμό είναι πιο αναλυτική και τονίζει πως αναμένει την έκδοση της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) η οποία θα αντικαταστήσει την ακυρωμένη από το ΣτΕ υπ’ αριθμ. 135275/19.05.2017 απόφαση της διυπουργικής Εθνικής Επιτροπής Υδάτων, περί κανόνων τιμολόγησης του νερού. Μετά την έκδοση της ΚΥΑ η Εταιρεία θα εισηγηθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εφόσον η ΡΑΑΕΥ δεν βρίσκεται ακόμα σε πλήρη λειτουργία, το νέο τιμολόγιο βάσει του επιτρεπόμενου εσόδου. Δε μας λέει όμως αν είναι ακριβότερο ή φθηνότερο! Μέχρι τότε υποθέτουμε πως θα έχει γίνει και η μεταβίβαση των μετοχών από το Υπερταμείο στο δημόσιο ώστε να δημιουργηθεί και η μαγιά για τη σύσταση του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου.

ΟΣΕ: Πως βάζετε δύο ανθρώπους στην ίδια θέση!

Σε τουλάχιστον δέκα περιπτώσεις ο μεταβατικός διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ κ. Τερεζάκης έχει τοποθετήσει στην ίδια θέση ευθύνης δύο διαφορετικά πρόσωπα. Έναν υπεύθυνο με βάση τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του 2012 και έναν με βάση τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του 2022! Σας φαίνεται δύσκολο; Δεν είναι, όπως επισημαίνεται και σε επιστολή του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών ΟΣΕ προς τον μεταβατικό διευθύνοντα σύμβουλο. Το σίγουρο είναι πως έχει δημιουργηθεί ένα σχετικό μπάχαλο με τους δύο υπευθύνους για το ίδιο πράγμα. Οι μηχανικοί του ΟΣΕ (ναι, έχουν μείνει λίγοι!) διαμαρτύρονται πως οι τοποθετήσεις με βάση τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του 2022, σε θέσεις που υπάρχει ήδη στέλεχος του ΟΣΕ με βάση τον κανονισμό του 2012, γίνονται με αποφάσεις του κ. Τερεζάκη και όχι με προκήρυξη, κ.λπ. με αποτέλεσμα να μην είναι και τόσο αξιοκρατικές οι επιλογές. Όλα αυτά ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια συμμαζέματος και αναμένεται η συγχώνευση ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και τομέα τροχαίου υλικού της ΓΑΙΑΟΣΕ.

Εδώ το ΤΕΕ, εκεί το ΤΕΕ, παντού το ΤΕΕ

Τώρα που τελείωσαν τα πανηγύρια για το τεράστιο πρόγραμμα «Αιγίς» ώστε να ενισχυθούν οι μηχανισμοί και τα τεχνολογικά ή άλλα μέσα της Πολιτικής Προστασίας της χώρας, ας διαβάσουμε και την αιτιολογική έκθεση τροπολογίας που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που συζητείται στη Βουλή. Σύμφωνα με την τροπολογία «ενόψει διαφαινόμενης ανεπάρκειας χρόνου για επίτευξη του οροσήμου δημιουργίας των Περιφερειακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας στις επιμέρους Περιφέρειες ως κτιριακών και λειτουργικών αποκέντρωσης πολιτικής προστασίας περιφερειακό επίπεδο, και προς σκοπό επίτευξης όλων των οροσήμων για απορρόφηση των κονδυλίων του Εθνικού Προγράμματος Πολιτικής Προστασίας Αιγίς, προβλέπεται δυνατότητα ανάθεσης του συγκεκριμένου έργου, καθώς και λοιπών δράσεων υλοποίησης του προγράμματος Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος». Και εδώ το ΤΕΕ δηλαδή. Έχει τηρήσει τα δικά του ορόσημα στο Ταμείο Ανάκαμψης όπως αυτά για την ψηφιοποίηση των οικοδομικών αδειών;

To άρθρο Alert μετά το ξύλο στο περιστύλιο, ο Σταν και ο Θωμάς, το… μπλοκάκι του Μητσοτάκη, τα deals που συνεχίζονται, το στοίχημα της ενοποίησης δαιδαλωδών ομίλων, οι εξελίξεις στην ΕΥΔΑΠ και πως θα βάλετε δύο ανθρώπους στην ίδια θέση του ΟΣΕ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button