Περιβάλλον

Οι Πρέσπες εκπέμπουν SOS – Η στάθμη των νερών της λίμνης μειώνεται επικίνδυνα

Σε κίνδυνο φαίνεται να βρίσκονται οι Πρέσπες, η τριεθνής ορεινή λιμναία περιοχή στα βορειοδυτικά σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Ο κίνδυνος αυτός απορρέει από το γεγονός πως τα νερά της λίμνης μειώνονται σταδιακά, με τον μετεωρολογικό σταθμό της Βόρειας Μακεδονίας να καταγράφει τον Απρίλιο τον μικρότερο μέσο όρο βροχόπτωσης σε σχέση με τα προηγούμενα χρονια.

«Με την υπερθέρμανση του πλανήτη, oi βροχοπτώσεις και οι χιονοπτώσεις μειώνονται συνεχώς», εξηγεί στο euronews ο Γκόραν Λαζαρέφσκι από το Μετεωρολογικό Κέντρο Πρεσπών.

Με την κλιματική κρίση να πλήττει μέρα με τη μέρα το περιβάλλον και τον ανθρώπινο παράγοντα να συμβάλλει αρνητικά στην κρίση αυτή, η επιβίωση αυτού του σπάνιου κάλλους οικοσύστημα, που έχει διαμορφωθεί στο πέρασμα χιλιάδων ετών, μοιάζει να βρίσκεται στα πρόθυρα λειψυδρίας.

Ο Αγιαμ Αλ Μάλλα, διευθυντής του Οικολογικού Τμήματος του Ρέσεν εξηγεί: «Υπάρχουν δύο ειδών απειλών. Πρώτα είναι η ανθρωπογενής επιρροή, δηλαδή οι δραστηριότητες του ανθρώπινου παράγοντα εντός των ορίων της λίμνης και στη λεκάνη απορροής της. Και η δεύτερη σοβαρή απειλή είναι η κλιματική αλλαγή».

Η δραματική μείωση της στάθμης του νερού της λίμνης έχει θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την πλούσια βιοποικιλότητα αυτής της περιοχής και τα ενδημικά είδη των πτηνών της.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button