Οικονομία

Αναμένεται ανάκαμψη του πληθωρισμού τον Απρίλιο

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία αναμένεται να αυξηθεί για πρώτη φορά φέτος τον Απρίλιο λόγω των υψηλότερων τιμών της ενέργειας.

Οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία είναι πιθανό να είναι κατά μέσο όρο 2,3% υψηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με οικονομολόγους από δώδεκα τράπεζες που ερωτήθηκαν από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Τον Μάρτιο, ο πληθωρισμός είχε μειωθεί στο 2,2%, το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.

Τον Φεβρουάριο ήταν 2,5%, τον Ιανουάριο 2,9%. Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία σχεδιάζει να δημοσιεύσει μια πρώτη εκτίμηση για τον μήνα που λήγει αυτή τη Δευτέρα.

«Η αναμενόμενη αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται κυρίως στις υψηλότερες τιμές της ενέργειας», δήλωσε ο οικονομολόγος της Deutsche Bank, Σεμπαστιάν Μπέκερ (Sebastian Becker). Ένας λόγος γι’ αυτό είναι ο ΦΠΑ στο φυσικό αέριο και την τηλεθέρμανση, ο οποίος αυξήθηκε εκ νέου στο 19% την 1η Απριλίου – είχε μειωθεί προσωρινά στο 7% κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης ως αποτέλεσμα του ρωσικού πολέμου κατά της Ουκρανίας.

Η επιστροφή στον παλαιό φορολογικό συντελεστή οδηγεί σε ένα ειδικό αποτέλεσμα. “Αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση των τιμών κατά περίπου έντεκα τοις εκατό”, υπολόγισαν οι αναλυτές της τράπεζας Helaba.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button