Πολιτική

Οι ένοπλες δυνάμεις έστειλαν ηχηρή απάντηση στην άσκηση της Τουρκίας – Εκτελέστηκε σχέδιο ανακατάληψης βραχονησίδας στο Αιγαίο

Ισχυρή απάντηση στη άσκηση «EFES 24» της Τουρκίας έδωσε οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στο ανατολικό Αιγαίο, με παρουσία του Νίκου Δένδια, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Δημήτριου Χούπη των Αρχηγών των τριών Κλάδων.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 24» του Πολεμικού Ναυτικού που εκτελέστηκε από τη φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ, εκτελέστηκε και ειδικό σχέδιο ανακατάληψης βραχονησίδας στο Νότιο και το Ανατολικό Αιγαίο, ως απάντηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην πρόσφατη στην άσκηση που εκτέλεσε ο στόλος της Τουρκίας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνα, βρέθηκε το βράδυ της Δευτέρας (03.06.2024) στην πολεμική φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ και παρακολούθησε την άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 24» αλλά και την ανακατάληψη της βραχονησίδας.

Στο Σύμπλεγμα των Φούρνων έλαβε χώρα η εκτέλεση του σχεδίου, από Διακλαδική Δύναμη και στο σενάριο συμμετείχαν Μονάδες του Στόλου, Ομάδα της Ζ΄ΜΑΚ από τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου και μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κομάντος της Ζ’ΜΑΚ μεταφέρθηκαν στην περιοχή με αερόστρωμνο πλοίο ταχείας μεταφοράς κλάσης ZUBR και αποβιβάστηκαν με λέμβους στη βραχονησίδα την ώρα που τα πλοία του Στόλου και τετράδα μαχητικών αεροσκαφών F-16 τους υποστήριζε από αέρος και θαλάσσης. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν μικρό «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗ», δηλαδή την άσκηση, στην οποία ενεργοποιείται η Διακλαδική Δύναμη «Δ» υπό το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία η αεροναυτική άσκηση μεγάλης κλίμακας «EFES 24», στην οποία πρωταγωνιστούσε η περίφημη τουρκική Στρατιά Αιγαίου, με την συμμετοχή περίπου 2.000 στρατιωτών από 45 διαφορετικές χώρες, κατά την οποία εκτελέστηκαν διάφορα σενάρια, με το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας να δημοσιεύει πλάνα από αποβάσεις αμφίβιων δυνάμεων και πεζοναυτών, οι οποίες ωστόσο πήραν το «μήνυμα» της Αθήνας με την συγκεκριμένη άσκηση ανακατάληψης βραχονησίδας.

Πηγή: Onalert.gr / Κώστας Σαρικάς 

To άρθρο Οι ένοπλες δυνάμεις έστειλαν ηχηρή απάντηση στην άσκηση της Τουρκίας – Εκτελέστηκε σχέδιο ανακατάληψης βραχονησίδας στο Αιγαίο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button