Περιβάλλον

Οικολογικά Σχολεία: Οι μαθητές μαθαίνουν να δρουν με «πυξίδα» τον «οικοκώδικα»

Πρακτικές περιβαλλοντικής ευαισθησίας υιοθετούν οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Οικολογικά Σχολεία», που συντονίζει η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ).

Το πρόγραμμα αυτό ξεκινά από την τάξη και εμπλέκοντας την σχολική κοινότητα σε εκπαιδευτικές δράσεις για την αειφορία, επεκτείνεται στην τοπική κοινωνία.

Σημειώνεται ότι, μόνο το σχολικό έτος 2023-2024 στο πρόγραμμα «Οικολογικά Σχολεία» συμμετείχαν στη χώρα μας 515 σχολεία, 115.800 μαθητές και μαθήτριες, καθώς και 5.240 εκπαιδευτικοί.

Πώς όμως, μπορεί, η σχολική κοινότητα να δράσει;

«Κλειδί» για την διαμόρφωση μιας συναντίληψης για την αειφορία στο σχολείο είναι ο Οικοκώδικας. Τι είναι αυτό; Ένα σύνολο κανόνων περιβαλλοντικής συμπεριφοράς που πρέπει όλες και όλοι να τηρούν πιστά, διαμορφώνοντας μια διαφορετική κουλτούρα για το πως τα παιδιά – αλλά και οι μεγάλοι – σκέφτονται για το περιβάλλον.

Παράλληλα, εφαρμόζεται ένα Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης που αφορά στη «μεταμόρφωση» του περιβάλλοντος χώρου του σχολείου σε μια καθαρή κοινότητα, ανθρώπινη και διαμορφωμένη με βάση την αειφορία.

Σε κάθε σχολείο συγκροτείται η Περιβαλλοντική Επιτροπή από μαθητές και εκπαιδευτικούς, η οποία επεξεργάζεται ποικίλα θέματα όπως το νερό, η ενέργεια, τα απορρίμματα κ.α.

Ταυτόχρονα, εμπλέκει στις διεργασίες αυτές το σύνολο της σχολικής κοινότητας, αλλά και πραγματοποιεί εκδηλώσεις και δράσεις ενημέρωσης σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα Οικολογικά Σχολεία

  • Λειτουργεί με τη μορφή δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
  • Είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας
  • Ιδρυτής του είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση-Foundation for Environmental Education
  • Συντονιστής στην Ελλάδα από το 1995 η ΕΕΠΦ
  • Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια) γενικής και ειδικής αγωγής
  • Εμπλέκει όλη τη σχολική κοινότητα (whole school approach)
  • Είναι αναγνωρισμένο από την UNESCO
  • Έχει καταταχθεί από την HundrED ανάμεσα στα 100 πιο σημαντικά εκπαιδευτικά προγράμματα παγκοσμίως
  • Τα σχολεία που υλοποιούν πρόγραμμα στο δίκτυο για δυο συναπτά έτη και θα αξιολογηθούν θετικά από τη Συντονιστική Επιτροπή βραβεύονται με την Πράσινη Σημαία, το διεθνές αναγνωρισμένο σήμα αειφορικής διαχείρισης για σχολικές μονάδες
  • Δίνει τη δυνατότητα συνεργασίας με σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button