Περιβάλλον

Ξυπολυτάς στο Act for Earth Summit: «Πρότυπο» σε περιβαλλοντικά θέματα ο Δήμος Κηφισιάς

Το στόχο ο Δήμος Κηφισιάς να μετατραπεί σε «πρότυπο» στα θέματα που αφορούν το περιβάλλον, επεσήμανε ο δήμαρχος Κηφισιάς, Βασίλης Ξυπολυτάς στον χαιρετισμό του στο πλαίσιο του «Act for Earth Summit» που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5/6, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, ο κ. Ξυπολυτάς αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί του τελευταίους πέντε μήνες, από όταν έχει αναλάβει τα καθήκοντα του δημάρχου, οι οποίες, όπως τονίζει «θέτουν ένα πρότυπο για όλη τη χώρα στο πως μπορεί ένα δήμος να είναι η αρχή, ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να ακολουθήσει πράσινες πολιτικές».

Το Δημαρχείο Κηφισιάς το πρώτο κλιματικά ουδέτερο

Αρχικά, όπως σημείωσε το κεντρικό κτήριο του δημαρχείου Κηφισιάς είναι το πρώτο κλιματικά ουδέτερο σε όλη την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, αναφέρθηκε στην αντίδραση του δήμου Κηφισιάς στον νέο οικοδομικό κανονισμό, γιατί, όπως εξηγεί «αλλοιώνει το φυσικό περιβάλλον με μεγάλα κτήρια».

Μιλώντας για την δεύτερη διεκδίκηση του δήμου, ο κ. Ξυπολυτάς σημειώνει πως έχει να κάνει με τους κήπους της Κηφισιάς. Ο νόμος όπως εφαρμόζεται σημαίνει ότι κόβεται το 100% των δέντρων και των κήπων μέχρι 600 τετραγωνικά και το 85% για οικόπεδα εκτάσεως μέχρι και ενός στρέμματος.

«Όταν έχουμε, λοιπόν περιαστικές περιοχές στην Αττική με μεγάλη δασική κάλυψη, δέντρα, «αναπνοή» του αστικού ιστού, οφείλουμε να τα προστατέψουμε. Και έχουμε την υπόσχεση καταρχήν της κυβέρνησης ότι άμεσα θα αλλάξει και αυτό το κομμάτι στο νόμο» σημειώνει.

Έξι χιλιάδες δήμοι θα κάνουν κομποστοποίηση τους επόμενους μήνες

Αναφερόμενος στην ανακύκλωση, τόνισε πως «ξεκινάμε και πάλι επιθετικά την κομποστοποίηση, μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει εδώ και 15 περίπου χρόνια, όντας εγώ τότε αντιδήμαρχος καθαριότητας επί δημαρχίας του κου Νίκου Χιοτάκη, με καφέ κάδους σε κάθε σπίτι, πρώτοι στην Ελλάδα. Στην συνέχεια ακολούθησε ο δήμος Αθηναίων και άλλοι δήμοι».

Συμπλήρωσε, δε πως «τους επόμενους τρεις μήνες θα έχουμε πάνω από 6.000 νοικοκυριά που θα κάνουν κομποστοποίηση. Σημαντικό και για την ανακύκλωση, αλλά και για την οικονομία ενός δήμου γιατί το βάρος των των σκουπιδιών το πληρώνουμε στα ΧΥΤΑ, δηλαδή το πληρώνουμε στα μας δημοτικά τέλη».

Επιπλέον έχει ξεκινήσει ανακύκλωση ρούχων και ενδυμάτων, «μια πολιτική η οποία έχει αρχίσει να υλοποιείται στην Ελλάδα, αλλά στο Δήμο Κηφισιάς ακόμη δεν είχε ξεκινήσει» σημείωσε.

Στο πλαίσιο των «πράσινων» πολιτικών που έχει υιοθετήσει ο Δήμος, όπως επισημαίνει ο ίδιος «φτιάξαμε έναν διαδραστικό πίνακα για το πόσα δένδρα μπαίνουν από τον Δήμο Κηφισιάς και σε ποια σημεία, έτσι ώστε ο πολίτης να γνωρίζει τι συμβαίνει μέσα στην πόλη. Στόχος είναι εντός του αστικού ιστού να φυτευτούν 5.000 μεγάλα δέντρα την επόμενη πενταετία στα όρια του πεντελικού όρους, αλλά μέσα εντός του Δήμου».

«Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος υπογράφουμε μια συμφωνία με την Greenpeace για το πρόγραμμα «Βρύσες», έτσι ώστε να υπάρχει παρεχόμενο νερό σε διάφορα σημεία της πόλης, μια πολιτική που ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις» ενημέρωσε.

Η πρόληψη «κλειδί» στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Πολύ σημαντικές πολιτικές έχουν επίσης υιοθετηθεί και στο κομμάτι της Πολιτικής Προστασίας, με τον κ. Ξυπολυτά να κάνει γνωστό πως ο Δήμος διαθέτει drone και ενημέρωσε πως με πρωτοβουλία του Δήμο Κηφισιάς αναμένεται να διαθέτουν και οι υπόλοιποι δήμοι του πεντελικού εντός των επόμενων ημερών.

«Σκοπός είναι να διαβάζουμε ανά πάσα στιγμή στη φωτιά και να την προλαμβάνουμε». Γιατί, όπως εξηγεί, εάν δεν προλάβει κανείς τη φωτιά, έχει χάσει τη «μάχη». Ταυτόχρονα, δημιουργήθηκε κλιμάκιο εθελοντών πυροσβεστών στο παλιό Α.Τ. της Εκάλης, ένα κτήριο που ήταν κλειστά για δέκα χρόνια. Η κίνηση αυτή κατέστη δυνατή με τη χορηγία της Alpha Bank. Με χορηγία της ΔΕΗ τις επόμενες ημέρες θα έχουμε δύο πυροσβεστικά οχήματα, τα οποία θα ανήκουν στον Δήμο και με σκοπό να μετατραπεί σε ένα χρόνο από τώρα σε πυροσβεστικό σταθμό στην Εκάλη».

«Φτιάξαμε ένα σταθμό των Ειδικών Δυνάμεων της Πυροσβεστικής στο δάσος Φασίδερη, ώστε να υπάρχει αμεσότητα τόσο στο δάσος και το πεντελικό όρος, όσο και στην Εθνική Οδό. Αγοράσαμε πέντε οχήματα πολιτικής προστασίας, προμηθεύσαμε τους εθελοντές πυροσβέστες με έξοπλισμό, αλλά και πιστοποίηση ISO» πρόσθεσε.

Ο Δήμος Κηφισιάς τα επόμενα πέντε χρόνια θα γίνει το πρότυπο πανελλαδικά σε θέματα περιβάλλοντος.

  • Μπορείτε να κατεβάσετε το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου εδώ.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button