Περιβάλλον

Νερό, στόρια και παγωμένες λιχουδιές: 10+3 τρόποι για να δροσιστείτε φυσικά χωρίς air condition

Εάν δεν έχετε air condition, υπάρχει διακοπή ρεύματος ή απλά προσπαθείτε να εξοικονομήσετε χρήματα, υπάρχουν τρόποι να αισθάνεστε άνετα χωρίς τεχνητή ψύξη.

Η διατήρηση της δροσιάς μπορεί να επιτευχθεί χρησιμοποιώντας κάποιες βασικές προμήθειες και γνωρίζοντας πώς να χειρίζεστε το σπίτι σας για να ελέγχετε τις θερμοκρασίες του.

Μείνετε ενυδατωμένοι

Όταν ζεσταίνεστε και «ανάβετε», η ενυδάτωση είναι το πρώτο και κυριότερο βήμα για να δροσιστείτε. Η θερμοκρασία του νερού δεν έχει σημασία, αφού το σώμα σας θα το θερμάνει. Αν το σώμα σας υποφέρει από τη ζέστη και πρέπει να δροσιστεί, δεν μπορεί να το κάνει αυτό χωρίς αρκετή υγρασία, αφού η εφίδρωση είναι το φυσικό σύστημα ψύξης του.

Κάντε ένα κρύο ντους

Ένα κρύο ντους μειώνει την κεντρική θερμοκρασία του σώματος. Για έξτρα δροσιά, δοκιμάστε σαπούνι μέντας. Η μενθόλη στο έλαιο μέντας ενεργοποιεί τους υποδοχείς του εγκεφάλου που λένε στο σώμα σας ότι κάτι που τρώτε ή αισθάνεστε είναι κρύο.

Βάλτε κρύα πανιά στο λαιμό ή τους καρπούς σας

Τοποθετήστε ένα κρύο πανί ή παγοκύστες / παγκοκυψέλες στους καρπούς σας, ή τυλίξτε το γύρω από το λαιμό σας για να δροσίσετε το σώμα σας. Στα σημεία αυτά τα αιμοφόρα αγγεία βρίσκονται κοντά στο δέρμα, οπότε θα κρυώσετε πιο γρήγορα.

Τρικ με τον ανεμιστήρα

Για να γίνει πιο αποδοτικός ο ανεμιστήρας, τοποθετήστε τον με κατεύθυνση προς ένα ανοιχτό παράθυρο. Έτσι θα φυσά προς τα έξω τον ζεστό αέρα και θα τον αντικαθιστά με πιο δροσερό στο εσωτερικό του σπιτιού (το ιδανικότερο σενάριο είναι πίσω από τον ανεμιστήρα να υπάρχει ανοιχτή πόρτα ή άλλο παράθυρο ώστε να δημιουργείται ρεύμα).

Επίσης, δοκιμάστε να γεμίσετε με παγάκια ένα μεταλλικό μπολ (το μέταλλο διατηρεί καλύτερα τον πάγο) και τοποθετήστε το μπροστά από τον ανεμιστήρα ώστε αυτός να φυσάει τον αέρα πάνω στα παγάκια. Μπορείτε να βάλετε μια πετσέτα ή ένα περιοδικό κάτω από το μπολ ώστε να του δώσετε κλίση και να έχει πιο άμεση επαφή με τον αέρα.

Κλείστε τις κουρτίνες ή τα στόρια

Αν έχετε παράθυρα που βλέπουν προς την κατεύθυνση του ήλιου από το πρωί έως το απόγευμα, κλείστε τις κουρτίνες ή τα στόρια τους για να αποτρέψετε τον ήλιο από το να μπαίνει απευθείας στο σπίτι και να θερμαίνει το εσωτερικό. Θα μπορούσατε επίσης να τοποθετήσετε κουρτίνες συσκότισης για να μονώσετε το δωμάτιο και να μειώσετε την αύξηση της θερμοκρασίας που θα συνέβαινε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Κοιμηθείτε με σεντόνια που αναπνέουν

Το βαμβάκι είναι ύφασμα που αναπνέει. Τα βαμβακερά σεντόνια θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τη δροσιά σας κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς το βαμβάκι δεν παγιδεύει τη θερμότητα ανάμεσα στο σεντόνι και το στρώμα, όπως οι συνθετικές ίνες.

Κοιμηθείτε στο υπόγειο

Εάν έχετε ένα χαμηλότερο επίπεδο ή ένα υπόγειο στο σπίτι σας, δοκιμάστε να στήσετε εκεί έναν προσωρινό χώρο ύπνου, για λίγο πιο χαμηλές θερμοκρασίες τη νύχτα.

Κλείστε τις πόρτες δωματίων που δεν χρησιμοποιείτε

Εάν υπάρχει κάποιο δωμάτιο χωρίς εξαερισμό που δεν χρησιμοποιείται, κλείστε την πόρτα του για να κρατήσετε τον δροσερό αέρα περιορισμένο μόνο στους χώρους του σπιτιού που χρησιμοποιούνται.

Μην ξεχνάτε τον εξαεριστήρα

Ανάψτε τον εξαεριστήρα στην κουζίνα για να τραβήξετε τον ζεστό αέρα που ανεβαίνει μετά το μαγείρεμα ή στο μπάνιο σας για να τραβήξετε τον ατμό μετά το ντους.

Εγκαταστήστε λαμπτήρες LED

Οι λαμπτήρες πυράκτωσης παράγουν υψηλότερη θερμοκρασία από ό,τι οι λαμπτήρες LED. Η αντικατάσταση των πρώτων από τους δεύτερους μπορεί να μη ρίξει τη θερμοκρασία σε όλο το σπίτι, αλλά αν κάθεστε κοντά σε έναν τέτοιο λαμπτήρα η διαφορά θα είναι πιο αισθητή.

Αποφύγετε τον φούρνο

Η θερμότητα του φούρνου μπορεί να εξαπλωθεί σε όλο το σπίτι σας. Μαγειρέψτε νωρίς το πρωί και κατά προτίμηση σε κατσαρόλα ή κάποια συσκευή τύπου slow cooker. Έαν μπορείτε να μαγειρέψετε σε εξωτερικό χώρο, σε κάποιο γκριλ, ακόμη καλύτερα.

Απολαύστε παγωμένες λιχουδιές

Η κατανάλωση ενός παγωτού ή μιας γρανίτας μπορεί να σας δροσίσει για λίγο. Αλλά μην το παρακάνετε με τη ζάχαρη, γιατί θα ανεβάσει το μεταβολισμό σας και θα αρχίσετε να ζεσταίνεστε εσωτερικά.

Ερευνήστε τι προσφέρει ο δήμος σας

Αν έχετε δοκιμάσει τα πάντα και δεν μπορείτε να νικήσετε τη ζέστη στο σπίτι, αναζητήστε κλιματιζόμενες εγκαταστάσεις στον δήμο σας, για τις οποίες συνήθως υπάρχει ενημέρωση σε ημέρες με έντονο καύσωνα.

Με πληροφορίες από: How to cool down without AC by Kristen Rogers, CNN

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button